UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 07 juni 2004

Matthias Rath, mensenvriend

Op 17 mei 2004 deed de Almelose rechtbank uitspraak in het zoveelste door Rath, de in Almelo met veel gemeentelijke subsidie neergestreken zakenman en vitamine-goeroe, aangespannen proces. Rath verloor dit kort gefing, want deze maal ging het dagblad Tubantia vrijuit, dat op 24 februari 2004 een uitstekend artikel had geschreven over het ‘Circus Matthias Rath’. […]

Op 17 mei 2004 deed de Almelose rechtbank uitspraak in het zoveelste door Rath, de in Almelo met veel gemeentelijke subsidie neergestreken zakenman en vitamine-goeroe, aangespannen proces. Rath verloor dit kort gefing, want deze maal ging het dagblad Tubantia vrijuit, dat op 24 februari 2004 een uitstekend artikel had geschreven over het ‘Circus Matthias Rath’. Beschreven werd hoe Rath op tournee in Duitsland goede sier tracht te maken met een zogenaamd door zijn aanpak genezen 8-jarig kankerpatientje, Dominik Feld. De behandeling van het aan botkanker lijdende kind is inzet geworden van een deels in de media uitgevochten controverse tussen Rath en de ouders van het kind enerzijds en zijn oorspronkelijke behandelaar prof. Jürgens van de universiteitskliniek te Münster. Deze laatste is door Rath zo beledigd dat hij een klacht wegens smaad indiende tegen Rath. De uitspraak daarvan is nog niet bekend. Het gebruik maken van reclamepatiënten is al een eeuwenoud kwakzalversgebruik.

Rath, die zichzelf beschouwt als de ‘Stellvertreter’ van wijlen Linus Pauling op aarde, is ook nog sponsor van FC Heracles, dat ook dit jaar (2004) in de nacompetitie om een plaats in de hoogste afdeling van het betaald voetbal niet succesvol was. Gelukkig maar, want naast het accepteren van de kwakzalverspenningen van Rath zag men er ook geen been in om de competitie te vervalsen door op kunstgras te spelen, waardoor Heracles in het voordeel was ten opzichte van de clubs die gewend zijn op echt gras te spelen.

Naschrift juli 2010

De uitkomst van de smaadklacht was dat in januari 2006 Rath verloor. Zijn brochure mocht hij niet meer verspreiden en hij moest een boete van 12.000 euro betalen.  Dominik Feld overleed eind 2004.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 18 april 2022

Orthomoleculair supplementenbedrijf Vitakruid geeft slikadviezen die nergens op zijn gebaseerd.

artikelen - 28 november 2021

Ex-miss Holland Charlotte Labee dook in het walhalla van vitamines en voedingssupplementen en maakte er haar verdienmodel van.

artikelen - 16 oktober 2020

Maarten Klatte kijkt in zijn praktijk Moeiteloos Gezondheid met een microscoop naar de vorm van bloeddruppels om een diagnose te stellen.