UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 16 oktober 2020

De kijkdiagnose van orthomoleculair arts Maarten Klatte

Maarten Klatte kijkt in zijn praktijk Moeiteloos Gezondheid met een microscoop naar de vorm van bloeddruppels om een diagnose te stellen.

De kijkdiagnose van orthomoleculair arts Maarten Klatte

Foto: https://www.youtube.com/watch?v=5Kiasq5sc-4

Orthomoleculair basisarts Maarten Klatte weet wel raad met het corona-virus. Zijn advies: slik verschillende vitamines en vooral veel. Die peppen het immuunsysteem op en houden zo het coronavirus buiten de deur, is zijn redenering. Klatte heeft een medische praktijk in Rhenen, al zo’n dertig jaar. Moeiteloos Gezond heet die tegenwoordig. Leefstijlgeneeskunde is er het nieuwe verdienmodel.

Een orthomoleculair therapeut die supplementen in hoge doses voorschrijft, is niet verrassend, een arts die door een donkerveld microscoop kijkt om zijn diagnose te stellen wel. Deze Levend Bloed Analyse (LBA) is een geavanceerde techniek, kwalificeert hij zijn kijken door een microscoop naar bloedspetters op een dun objectglaasje. Hij gebruikt deze methode om te beoordelen of zijn behandeling ‘echt genezend werkt’, zo legt hij uit op zijn website.

Er zijn in Nederland enkele honderden therapeuten die uit de vorm van platgeslagen bloeddruppeltjes menen te kunnen achterhalen wat iemands aandoening is en wat het tekort in het lichaam is aan vitamines en mineralen. ‘Morfologisch dynamisch onderzoek van veneus bloed’, noemt Klatte dit. Veel therapeuten leerden het kunstje bij de Ortho Health Foundation in Hoofddorp, tijdens een cursus van verloskundige Edwin Wiersma. Een basisarts, meer dan vijf jaar opgeleid in de medische wetenschappen – in het geval van Klatte aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit – die zich bedient van zo’n kwakzalver-apparaat is een unicum.

Klatte heeft vertrouwen in zijn wonderlijke kijk op leven. We lezen op zijn website: ‘De microscoop is mijn favoriete manier om zichtbaar te maken dat het loslaten van stress en angst en het nuttigen van ontstekingsremmende voeding en meer bewegen concrete veranderingen geeft in body en mind. Met een vergroting van ongeveer 10.000 x zijn met live-beelden vorm en beweging van eigen lichaamscellen goed waar te nemen. We brengen in kaart wat verbeterd kan worden en kijken of dit in vervolgbeelden ook de gewenste veranderingen oplevert. Zo wordt beoordeeld of een leefstijlverandering ook echt genezend werkt.’

Leukocyten

In een e-mail aan de webredactie schrijft hij dat met donkerveldkijken ‘de dynamische aspecten van vers bloed in enkele minuten kunnen worden beoordeeld waaronder de motiliteit van leukocyten en de snelheid van fibrinevorming.’

Er is op deze website vaker kritisch geschreven over de Levend Bloed Analyse. De techniek voldoet volledig aan de definitie van kwakzalverij. In de wetenschappelijke literatuur is niets te vinden over het nut ervan. De Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde zette in 2013 al een waarschuwing op haar website, onder het kopje ‘Levend bloed analyse is onzin.’ 

In de loop der jaren zijn er meer kritische noten gekraakt. ‘LBA is op niets gebaseerd’, vatte Dirk Koppenaal, indertijd bestuurslid van Skepsis, het in 2008 kort samen in een artikel in het tijdschrift Skepter.

En ook internationale criticasters, zoals de Amerikaan Stephen Barrett, gepensioneerd psychiater en webmaster van de website Quackwatch, hebben zich de afgelopen jaren niet onbetuigd gelaten. Barrett concludeert in een artikel op zijn website, begin 2019 voor het laatste bijgewerkt, dat het kijken naar een druppeltje bloed onder een krachtige microscoop weliswaar fraaie beelden oplevert maar dat die LBA-test niets aan bruikbare medische informatie oplevert.

Geen wetenschappelijke onderbouwing

Er is geen wetenschappelijke onderbouwing voor de werking van de LBA-test. In het medische databestand PubMed zijn er geen klinische onderzoeken over te vinden. De ASA (Advertising Standards Authority), het Britse equivalent van de Reclame Code Commissie (RCC), kwalificeerde vijf jaar geleden de claims rond de LBA-test als misleidend omdat onderbouwing ontbreekt. 

Basisarts Klatte beseft dit overigens ook. ‘Er is geen evidenced based onderzoek, dat klopt’, bevestigt hij een opmerking van de webredactie dat er in PubMed geen artikel te vinden is over deze kijkmethode. ‘Ik pretendeer dit dan ook niet’, e-mailt hij. Onduidelijk is hoe dit te rijmen is met zijn claim dat microscoopkijken informatie oplevert over de ‘genezende’ werking van zijn behandeling. Een eerste (intake) consult bij Klatte duurt 45 à 60 minuten en kost 145 euro. Een microscopisch bloedonderzoek is bij de consultprijs inbegrepen, laat Klatte weten.

Klatte is Moermanarts. Sommige zorgverzekeraars vergoeden de consultkosten van een Moermanarts uit een van hun aanvullende pakketten; het is echter onwaarschijnlijk dat microscoopkijken daaronder valt.

Klatte is voorzitter van het Nederlands Genootschap Orthomoleculaire Oncologie (NGOO), een illuster gezelschap van een op één hand te tellen aantal therapeuten waaronder enkele artsen. Een vakgroep van artsen en apothekers, kwalificeert Klatte het NGOO. Zij menen dat met een orthomoleculaire aanpak kanker te voorkomen, te behandelen en mogelijk ten goede te keren is.

In het driekoppige bestuur zitten twee bekenden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK): penningmeester Engelbert Valstar en secretaris Johan Bolhuis, natuurarts in Dieren. Er is de afgelopen jaren op deze website en in het verenigingstijdschrift vele malen over hun kwakzalversactiviteiten geschreven.

Medisch Dossier

Klatte is de afgelopen jaren onder de radar gebleven. Sinds een paar jaar tikt hij columns voor het kwaktijdschrift Medisch Dossier, de vernederlandste versie van het Amerikaanse tijdschrift What Doctor’s Don’t Tell You van Lynne McTaggart, een journaliste die schrijft over niet-onderbouwde alternatieve onzin.  Een blad vol leugens en kletskoek, was de omschrijving enkele jaren geleden op deze website.

Klattes twaalfstappenplan – ingegeven door zijn kijk door een donkerveldmicroscoop – om Covid-19 buiten de deuren te houden, illustreert zijn orthomoleculaire insteek: veel vitamines slikken. Naast geen vlees en zuivel, geen junkfood en suiker adviseert Klatte ter preventie (versterken immuunsysteem) ‘drie maal daags 2000 mg vitamine C en dagelijks 2000 IE vitamine D3, bij een lege maag’. Katte is overigens een groot fan van hoge doses vitamine D. Dat kan door veel te zonnen en vooral veel slikken, luidt zijn advies.

De adviezen van de orthomoleculaire arts uit Rhenen gaan verder. Is er een virusinfectie, dan moet de dagelijkse dosis vitamine C flink worden verhoogd. Klatte schrijft in een artikel in Medisch Dossier: ‘De bewering dat er geen behandeling zou bestaan voor dit nieuwe virus gaat er bij mij niet in. Veel onderzoek over een periode van 70 jaar laat zien dat dit soort virussen effectief kunnen worden behandeld met megadosis vitamine C.’ 

Het is overigens nog meer slikken geblazen: tweemaal daags twee capsules L-Lysine (500 mg per stuk), twee maal daags tabletten met een extract van olijfblad (Oleuropeïne), dagelijks twee tabletten met zinkcitraat (totaal 15-20 milligram zink) en een capsule selenium (dagelijks 200 microgram). Op zijn lijst staat verder nog het innemen van ‘virusremmende en immuunversterkende’ middelen zoals het plantenextract berberine, het paddenstoelextract AHCC, kurkuma, groene thee en een vlierbesextract. 

Bellicon

Een donkerveldmicroscoop is niet het enige apparaat in zijn praktijk. ‘De bellicon is goed bij overgewicht, rug- en nekklachten, osteoporose, lymf- en lipoedeem, artritis enzovoort’, schrijft hij op de website van de Zwitserse producent van de trampoline Bellicon uit Luzern. 

Het ‘dankbare middel’ laat volgens Klatte ‘snel een verbetering in stemming zien en kan ervoor zorgen dat mensen stoppen met antidepressiva.’ In een filmpje op YouTube doet de therapeut uit Rhenen er uitgebreid kond van. 

Ook het geloof van Klatte in de Sedona Methode, het grote loslaten, mag niet onvermeld blijven. We citeren Klatte. ‘Het is een van de snelst te leren methodes om oude overtuigingen, angsten en andere negatieve emoties los te laten met als resultaat onder meer het verlagen van een hoge bloedruk, beter dan met medicatie’, claimt Klatte.

Bewijzen? In PubMed is geen artikel over de Sedona-methode te vinden. Klatte, zelf Certified International Sedona Method Instructor die duizenden mensen over de hele wereld de methode heeft aangeleerd, deed in zijn praktijk een onder wetenschappers vermaledijd n=1 experiment met tien van zijn patiënten met hoge bloeddruk. Het verlagende effect van deze ‘helende kracht van het innerlijke loslaten’ was spectaculair, ontdekte Klatte. De Rhenense therapeut geeft privéles in de methode, hij kan voor een cursus ook thuis langs komen. En ‘in company’-trainingen behoren eveneens tot de mogelijkheden. Even Klatte bellen.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 augustus 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI roept Amerikanen op te protesteren tegen Homeopathie-amendement / Amerikaanse dokter mag niet meer praktiseren na claims dat vaccin magnetisch maakt.

artikelen - 25 juni 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Desinformatie zorgt voor minder gevaccineerde kinderen in Australië / Meer dan 10 miljoen Canadezen gebruikten homeopathie in 2022.

artikelen - 25 november 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Wat maakt dat mensen misinformatie over gezondheid geloven? / Hoofd van Indiaas hooggerechtshof zegt dat kwakzalverij ‘India’s grootste ziekte’ is.