UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 20 juni 2020

Kwakzalverbestrijdster Marie Prins overleden

Kwakzalverbestrijdster Marie Prins is op 89-jarige leeftijd in haar slaap overleden.

Kwakzalverbestrijdster Marie Prins overleden

Foto: Foto Marie Prins is genomen in 2006

Marie Prins, in 2006 onderscheiden met de Gebroeders Bruinsma-Erepenning van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, is afgelopen week overleden in het verzorgingscentrum De Zoute Viever in haar woonplaats Oost-Souburg, bij Vlissingen. Rie Prins overleed op 89-jarige leeftijd, in alle rust, in haar slaap. Ze zal maandag 22 juni worden gecremeerd.

Marie Prins studeerde elektrotechniek en vertrok op 31-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten. Ze werkte daar aan de universiteit van Minnesota, die van Ohio en bij diverse bedrijfslaboratoria waaronder die van Bell Telephone. Begin jaren zeventig kwam ze terug naar Nederland. Ze was tot haar pensionering in 1992 lerares elektrotechniek aan de toenmalige HTS in Vlissingen.

Marie Prins is jaren bestuurslid geweest van de stichting Skepsis. Sinds 1994 was ze lid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Rie Prins kreeg in 2006 de Gebroeders Bruinsma-erepenning. Deze onderscheiding is bedoeld voor ‘personen of instellingen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de strijd tegen de kwakzalverij’.

Marie Prins richtte zich vooral op kwakzalversmiddelen. Voor het tijdschrift van de vereniging schreef ze vele artikelen over onwerkzame en gevaarlijke kruidenmiddeltjes en over misleidende advertenties waarin deze middelen werden aangeprezen. Ze bestookte de Reclame Code Commissie (RCC) met vele klachten over valse gezondheidsclaims in deze advertenties. Rie Prins schroomde niet ook advertenties en ‘advertorials’ in huis-aan-huisbladen aan te pakken. De meeste klachten werden gehonoreerd.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 22 september 2023

Kwakzalverijbestrijder Piet Borst krijgt de Lasker-Koshland Special Achievement Award.

artikelen - 26 juli 2021

Frits van Dam is overleden. Hij was bijna 20 jaar secretaris van de VtdK. Hij is 81 jaar geworden.

tijdschrift - 11 augustus 2020

Inhoud Nederlands Tijdschrift tegen de Kwalzalverij, jaargang 131, 2020, nr. 2: * Jaarvergadering, pag. 1* Curricula vitae, pag. 2 * Webinar, pag. 4 * Shortlist Meester Kackadorisprijs 2020, pag. 9 * In memoriam Rie Prins, pag. 13 * Openbaarheid BIG-registratie, pag. 15* Correcties et cetera, pag. 28 * Access Bars, pag. 29 * Met het […]