UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 17 oktober 2023

KNOV, NVOG, NVK en V&VN geven accreditatiepunten aan kwakzalverij

Opnieuw accreditatiepunten voor een PRI-congres van Ingeborg Bosch, het moet niet gekker worden.

KNOV, NVOG, NVK en V&VN geven accreditatiepunten aan kwakzalverij

Foto: Het logo van PRI

Het kan toch niet waar zijn dat de beroepsverenigingen NVOG (gynaecologen), NVK Kindergeneeskunde), V&VN (Verpleegkundigen), KNOV (Verloskundigen) en NBVD (Doula’s, geboortecoaches) accreditatiepunten (5 à 6) geven aan een ‘holistisch’ congres, met als belangrijkste item Past Reality Integration (PRI).

PRI is een hersenspinsel van psychologe Ingeborg Bosch die samen met een PRI-collega de belangrijkste spreker is op het congres ‘Een veerkrachtig begin’, 17 november in Utrechts (Inntel Hotels).

Het congres wordt georganiseerd door de Stichting Geboortenis, een wat vreemde club voor ‘geboortezorg professionals.’ De ledenlijst kijkend gaat het hier vooral om yogadocenten, acupuncturisten, antroposofen, homeopaten, muziektherapeuten, reflexologen, acupuncturisten en soms – tot onze grote schrik – enkele huisartsen en gynaecologen. De oprichter/gynaecoloog bekeerde zich tot de holistische verloskunde.

PRI is geen reguliere, door beroepsgenoten aanvaarde vorm van psychotherapie, schreven we drie jaar geleden op deze website; elke wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt. Bosch claimt dat PRI bij anorexia zou helpen. Daarmee is zij levensgevaarlijk bezig. Anorexia is een ernstige, soms dodelijke psychiatrische ziekte waar je geen leken op los moet laten.

Pikante achtergrondinformatie

In 2020 trok het accreditatiebureau ABC1/KNMG reeds toegekende accreditatiepunten (3 punten) voor een PRI-nascholingscursus voor huisartsen in na een protest van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK). De cursus werd indertijd georganiseerd door het bedrijf van PRI-uitvinder Ingeborg Bosch.

In een antwoord aan de vereniging schreef de coördinator ABC1 drie jaar geleden: ‘Dank voor uw alerte mail betreffende PRI. Ook het ABC1 is van mening dat PRI niet behoort tot het reguliere arsenaal van de huisarts en heeft eerdere aanvragen over deze vorm van therapie niet geaccrediteerd.’

Op het vermaledijde congres in november houdt nog een tweede kwakzalver een lezing: acupuncturist/holistisch basisarts Nienke Stoop, een van de initiatiefnemers van de Stichting Geboortenis en nu interim-voorzitter. Stoop stopte 15 jaar geleden met werken in het ziekenhuis en ging ‘op zoek naar oeroude kennis én de nieuwste innovaties in gezondheid, van Chinese Geneeskunde en Face Reading tot HeartMath, Healing en Being in Balance Coaching’, lezen we op haar website van haar coachbedrijf in Zutphen. Ergerlijke kul dus.

Bezwaar tegen accreditatiepunten

Het bestuur van de VtdK heeft half oktober in brieven/e-mails aan het ABAN (Accreditatie Bureau Algemene Nascholing), het centrale loket voor het aanvragen van accreditatie van algemene nascholingen en aan de besturen van de NVOG, NVK, V&VN en de KNOV bezwaar gemaakt tegen het verlenen van accreditatiepunten aan het komende Geboortenis-congres. Ook het Kenniscentrum Kraamzorg KCKZ en de Stichting Keurmerk beroepsscholingen (in de Psychosociale Complementaire gezondheidszorg) SKB-F hebben een bezwaarbrief/e-mail gekregen.

‘PRI behoort – inderdaad – niet tot het reguliere arsenaal van de huisarts en dit geldt zeker ook voor de praktijk van verloskundigen en gynaecologen’, zo schrijft het bestuur van de VtdK in zijn e-mail. ‘We hopen dat deze accreditatie nog slechts is aangevraagd en niet verleend. Is dat laatste toch het geval dan dringen we erop aan deze accreditaties in te trekken.’

Naschrift 23 januari 2024

NVOG en NVK trekken accreditatiepunten in

Zowel de NVOG (gynaecologen) als de NVK (kinderartsen) hebben het verzoek van de Vereniging tegen de Kwakzalverij gehonoreerd en de toegekende accreditatiepunten voor de PRI-cursus ingetrokken, schrijven ze in e-mails aan de vereniging. De alternatieve SKB (Stichting Keurmerk Beroepsscholingen In de Psychosociale Complementaire Gezondheidszorg) doet dit niet en antwoordt in een e-mail ‘de accreditatiepunten op goede gronden te hebben gegeven.’

Ook het KCKZ (Kenniscentrum Kraamzorg) trekt de toegekende accreditatiepunten niet in omdat het een eenmalige bijeenkomst is, legt het centrum in een e-mail uit; het centrum heeft de organiserende stichting ‘De Geboortenis’ wel in kennis gesteld dat ‘PRI (en mw. I. Bosch) omstreden is en niet in de erkende en reguliere gezondheidszorg thuishoort.’

De verloskundigenvereniging KNOV heeft (tot op heden) niet gereageerd op het verzoek van de vereniging.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 14 juni 2024

Homeopathisch huisarts José van Ditmarsch biedt via website HPVhealth.nl een gevaarlijke behandeling aan bij aandoeningen van de baarmoedermond, de IGJ grijpt niet in.

artikelen - 26 augustus 2023

Kinderspecialistenvereniging NVK legt wetenschap naast zich neer en laat kwakzalvers kritiekloos aan het woord waaronder een acupuncturist.

artikelen - 03 maart 2023

Psychologe Ingeborg Bosch heeft van haar bedenksel Past Reality Integration (PRI) een verdienmodel gemaakt, een leerling schreef er een boek over. Een recensie. 'Sektarische trekken.'