UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 30 april 2021

Kinderartsen waarschuwen voor alternatieve behandelaars

Nederlandse kinderen worden vaak door alternatieve therapeuten behandeld blijkt uit onderzoek van kinderartsen.

Kinderartsen waarschuwen voor alternatieve behandelaars

Alternatieve therapeuten laten steken vallen bij de behandeling van hun patiënten, turfden kinderartsen van het Martini Ziekenhuis in Groningen, het Gronings universitair medisch centrum UMCG en het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

De drie enquêteerden 1300 Nederlandse collega-kinderartsen over ervaringen van hun patiënten (kinderen van tien weken tot 16 jaar) met alternatieve behandelaars. Het was voor het eerst dat in Europa zo’n survey werd uitgevoerd. Volgens de drie artsen – Björn Vos, Jan Peter Rake en Arine Vlieger – laten Nederlandse kinderen zich vaak door een alternatieve therapeut behandelen, in 2017 5 % van de kinderen onder de 12 jaar en 2 % van de kinderen tussen 12 en 18 jaar.

De kinderartsen melden in drie jaar (2017 t/m 2019) 36 gevallen van schadelijke, nadelige gezondheidseffecten als gevolg van een alternatieve behandeling. Bij een derde ging het om directe schade als gevolg van het slikken van (te) hoge doses (nutteloze) voedingssupplementen en vitamines en om riskante nekmanipulatie. In één geval had de alternatieve behandelaar (een kinesioloog) een pindatherapie voorgeschreven. Het kind had echter een ernstige vorm van pinda-allergie.

Reguliere behandeling vertraagd of stopgezet

In twee derde van de gemelde gevallen ging het om indirecte zaken waarbij de reguliere behandeling (of diagnose) tijdelijk was vertraagd of stopgezet op advies van de alternatieve behandelaar. In de meeste gevallen was dit een homeopaat. De drie kinderartsen vermoeden dat hun collega’s in het land veel gevallen (vooral die met weinig medische problemen) niet hebben gemeld.

De auteurs hebben hun onderzoeksresultaten besproken met de inspectie voor de gezondheidszorg IGJ. Die ziet niets in algemene maatregelen tegen CAM (complementaire)-behandelaars en komt alleen in actie bij individuele casussen, laat één van de auteurs, kinderarts Jan Peter Rake, via Twitter weten. 

De kinderartsen hebben hun onderzoeksresultaten gepubliceerd in het maartnummer van hun vakblad, The European Journal of Pediatrics. Ze hebben een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) in voorbereiding. Alternatieve behandelaars weten vaak niet waar ze mee bezig zijn, blijkt ook weer uit dit artikel is de reageert de Amerikaanse kinderarts Clay Jones (Wellesley Hospital, Newton, Massachusetts) half april in een opiniestuk op de website Science Based Medicine

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 23 februari 2023

Het is uitermate pijnlijk vast te moeten stellen dat de KNMG anno 2023 weigert een beroepsverbod voor alternatieve artsen te formuleren, vindt Cees Renckens.

tijdschrift - 12 april 2020

Interview met oud-hoogleraar Edzard Ernst (72) tien naar na zijn pensionering.

artikelen - 06 januari 2017

Alternatief genezers proberen via een vermelding in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs via een omweg aan rijkssubsidie te komen.