UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Rien Vermeulen | Geplaatst: 04 juni 2018

Kan chiropractie helpen bij hoofdpijn?

Bij een hoofdpijnbehandeling door een chiropractor kreeg mijn broer een hersenstaminfarct en raakte (deels) verlamd. Kan dit zomaar?

Kan chiropractie helpen bij hoofdpijn?

Vraag:

Mijn broer (in de dertig, getrouwd, vader van twee kleine kinderen van vier en zes, gezond) had (chronisch) last van hoofdpijn en ging naar een chiropractor. Hij kreeg tijdens zijn behandeling een hersenstaminfarct. Hij raakte helemaal verlamd en kon alleen zijn oogleden bewegen. Geestelijk was hij de oude. Er volgde een periode met sondevoeding, beademing, canule, zuurstof…. Na een maand op de intensive care is hij maanden in een revalidatiecentrum geweest. Hij is nu thuis en kan weer zelf ademen, eten en praten.Langzaam komt er wat beweging terug: kleine stukjes langzaam lopen achter een rollator. Mijn broer heeft aangifte gedaan tegen de chiropractor wegens zware mishandeling. De zaak is tot onze verbazing en ergernis geseponeerd. De officier van justitie heeft zijn mening voornamelijk gebaseerd op rapportages van twee chiropractors. Kan chiropractie helpen bij hoofdpijn?

Antwoord:

Rien Vermeulen, emeritus hoogleraar neurologie bij het AMC, tot voor kort bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK):

“Helaas kennen we vergelijkbare gevallen als uw broer. Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) publiceert hier af en toe over. Enkele voorbeelden: Eind 1993 beschreven artsen de cases van twee mannelijke patiënten van 41 en 40 jaar waarbij na manuele therapie (van de halswervelkolom, “kraken”) een scheuring (dissectie) van de wervelslagader (A. vertebralis) werd vastgesteld. 

In 2008 beschreven Rotterdamse neurologen in dit artsenblad het geval van een gezonde 42-jarige man die naar de spoedeisende hulp kwam. Hij had (aanvankelijk geheel blind) tijdens een chiropraxiebehandeling (cervicale manipulatie) een dubbelzijdige scheuring van de wervelslagader opgelopen, bleek bij onderzoek (CT-angiografie). 

Chiropractors menen dat er geen verband is tussen hersenstaminfarcten en hun behandeling. Dit is niet juist. In 2003 beschreven Amerikaanse neurologen in het blad Neurology tientallen gevallen van scheuring van de wervelslagader na/bij manuele therapie (het bovenste deel) van de wervelkolom. Uw broer werd voor hoofdpijn behandeld.

Chiropractie is geen behandeling voor hoofdpijn. Chiropractors menen dat hoofdpijn uit de nek kan ontstaan, maar dit is niet juist. Bovendien is behandeling met chiropraxie voor nekproblemen niet effectief maar wel gevaarlijk. In de wetenschappelijke literatuur zijn hier verschillende artikelen over te vinden. Zie bijvoorbeeld een artikel in 2012 in de British Medical Journal (BMJ) van Britse en Australische onderzoekers. 

Ik schreef in 2013 een artikel in het NTvG hierover. Mijn basale conclusie: pijn in de nek zonder neurologische symptomen of afwijkingen gaat meestal spontaan over. Hoe chiropraxie gunstige effecten zou kunnen hebben, is niet goed te begrijpen, de nadelige effecten des te beter. Bij de manipulaties aan de nek kunnen scheuringen van de halsslagader ontstaan wat herseninfarcten tot gevolg kan hebben. 

In een recent artikel in het blad Huisarts & Wetenschap (2013) kom ik tot dezelfde conclusie. Chiropraxie behoort niet tot de geneeskunde. Theorieën over ziekten en behandelingen behoren te worden getoetst volgens methoden en technieken van de geneeskunde. Richtlijncommissies van huisartsen en medisch specialisten die met de juiste methode behandelwijzen beoordelen, noemen chiropractie terecht niet als medisch zinvolle behandeloptie voor welke kwaal dan ook. Behandelwijzen, zoals chiropractie, die berusten op theorieën die niet getoetst of zelfs niet toetsbaar zijn, rekenen we tot de kwakzalverij.” 

Rien Vermeulen

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 23 augustus 2023

Nog op dezelfde dag waarop de rechter chiropractor Jonk vrijsprak van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bracht de VtdK een persbericht uit, waarin onder andere een beroepsverbod voor chiropractoren werd geëist. De lezers van ons blad kennen de casus ook reeds uit het NTtdK-artikel Onbegrijpelijke vrijspraak na bijna fatale nekmanipulatie door chiropractor. (NTtdK, december […]

tijdschrift - 23 augustus 2023

Lees het NTtdK 2023, nr 2 integraal, met oa: nieuws over het symposium, een antroposoof met een lintje en evidence versus science based?

artikelen - 26 juli 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier mannen veroordeeld in Florida wegens verkopen van bleek- als wondermiddel / Chiropractor uit Iowa veroordeeld wegens fraude van een miljoen dollar.