UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 08 februari 2017

Inspectie waarschuwt orthomoleculaire kliniek Revitalis

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft bij de orthomoleculaire kliniek Revitalis 27 ernstige tekortkomingen geconstateerd.

Inspectie waarschuwt orthomoleculaire kliniek Revitalis

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft half januari de orthomoleculaire kliniek Revitalis – de voormalige Linus Pauiling-kliniek in Waalre – betrapt op slechte hygiëne. De geconstateerde problemen brengen volgens de IGZ de patiëntveiligheid in gevaar. 

De IGZ ontdekte begin januari tijdens een “onaangekondigd bezoek” aan Revitalis (annex supplementenverkoper Orthovitality) ernstige tekortkomingen in dossiervorming, in preventie (voorkómen) van infecties tijdens behandelingen, in medicatieveiligheid (medicijnen over houdbaarheidsdatum) en in het onderhoud van medische apparatuur. Ook de voorlichting aan patiënten was ondermaats. De inspectie benoemt in haar rapportageverslag 27 ernstige tekortkomingen waarvan er enkele op korte termijn moeten worden hersteld om een noodzakelijke veilige omgeving voor zorg te kunnen garanderen, waarschuwt de IGZ in haar aangetekende schrijven aan Revitalis/Orthovitality.

Orthomoleculair therapeut Tim Kors, afgestudeerd in iets economisch met een jaartje “doorleren” bij de (voormalige) Stichting Orthomoleculaire Educatie, is de eigenaar van de kliniek. Kors die een deel van de behandelingen doet, is niet BIG-geregistreerd terwijl dit voor een deel van de behandelingen nodig is. De medisch eindverantwoordelijke is daarom niet altijd een BIG-geregistreerd arts, constateert de IGZ.

Geen BIG-geregistreerde arts aanwezig

Kors is niet de enige behandelaar. De BIG-geregistreerde bio-psychiater Michael Maes (geen lid van de wetenschappelijke vereniging NVvP) blaast (maximaal) twee dagen in de week zijn behandelingsritueel in de kliniek mee. In de kliniek worden echter vijf dagen per week behandelingen uitgevoerd. Drie dagen per week is er dus geen BIG-geregistreerde in de kliniek aanwezig, terwijl er allerlei medische handelingen als het geven van infusen worden verricht. Maes is een oude bekende van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK). Deze arts beweert dat psychiatrische aandoeningen een lichamelijke oorsprong hebben en in de hand worden gewerkt door een tekort aan omega-3-vetzuren. Bewijzen voor zijn theorie zijn er niet. Meer dan tien jaar geleden verloor Maes een kort geding dat hij had aangespannen tegen de vereniging. 

Kors had tot voor kort een derde van de aandelen in handen van de beruchte Linus Paulus Kliniek. In 2105 kreeg hij ruzie met de twee andere eigenaren, Michael van Gils (van origine politieman, nu met een orthomoleculair behandelcentrum in Eindhoven, Thalamo en arts Rob Smits, nu eigenaar van NovioMedic, een orthomoleculair behandelcentrum in Weert.  

Kors kocht ze uit en liet de Linus Paulus Kliniek vervolgens begin januari 2016 failliet verklaren. Hij maakte een doorstart onder de naam Revitalis in hetzelfde bedrijvengebouw. In de kliniek, meldt de IGZ, worden onder meer patiënten met chronische ziekten behandeld die in het reguliere circuit te horen kregen dat ze uitbehandeld zijn of een aandoening hebben die “tussen de oren” zit. Ook worden er kankerpatiënten behandeld.

Alternatieve therapieën 

In de kliniek wordt gebruik gemaakt van niet-reguliere behandelwijzen zoals ozontherapie (rectale en intraveneuze toediening van ozon) en infuustherapie tegen ontstekingen en virussen, meldt de IGZ. Het zijn behandelingen die niet zijn gebaseerd op in Nederland geaccepteerd onderzoek en op richtlijnen van wetenschappelijke verenigingen, luidt de omschrijving van de IGZ gebruikt voor deze alternatieve behandelingen in de kliniek. Revitalis meldt zelf op zijn website over zijn behandelingen: “Het gebruik van chemische medicijnen om symptomen te bestrijden, brengt veelal serieuze bijwerkingen met zich mee en richt op de lange termijn schade toe aan het lichaam. Revitalis adviseert en behandelt mensen middels voeding- en leefstijladviezen, voedingssupplementen, het toedienen van vitamines, mineralen en andere lichaamseigen stoffen middels injecties en infusen. Revitalis maakt gebruik van innovatieve wetenschappelijk onderbouwde methoden.”

De kliniek heeft op haar website de chronische aandoeningen, die behandeld kunnen worden, abc-gecatalogiseerd: de lijst begint bij ADD en ADHD en eindigt bij Z, de ziekte van Parkinson. Op de lijst staan ook aandoeningen als autisme en hart- en vaatziekten. De kliniek gebruikt voor haar behandelingen vitamine- en ijzerinfusen, ozoninfusen en vitamine (D/B12)-injecties. Voorgeschreven recepten voor onder meer voedingssupplementen en vitamines zijn via de website te bestellen, bij Orthovitality, het supplementenbedrijf van Tim Kors in hetzelfde pand.  

Revitalis krijgt van de IGZ drie maanden om de geconstateerde hygiëneproblemen op te lossen en haar patiëntendossiers op orde hebben anders wordt de kliniek gesloten.

Tim Kors zelf eens aan het woord horen? Bekijk dit filmpje op Youtube

Naschrift 18 juli 2017

Revitalis weer in bedrijf
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft eind juni de aanwijzing bij Healthworld B.V. (Revitalis – Orthovitality) in Waalre beëindigd. Revitalis behandelt onder meer patiënten met chronische klachten en vermoeidheid. Dit gebeurt met niet-reguliere behandelwijzen. De IGZ had bij een bezoek ernstige tekortkomingen ontdekt die een risico vormden voor de patiëntveiligheid. Revitalis heeft inmiddels verbeteringen uitgevoerd en maatregelen genomen, laat de inspectie in een persbericht weten. 

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 23 augustus 2023

Nog op dezelfde dag waarop de rechter chiropractor Jonk vrijsprak van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bracht de VtdK een persbericht uit, waarin onder andere een beroepsverbod voor chiropractoren werd geëist. De lezers van ons blad kennen de casus ook reeds uit het NTtdK-artikel Onbegrijpelijke vrijspraak na bijna fatale nekmanipulatie door chiropractor. (NTtdK, december […]

artikelen - 08 november 2022

Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.

artikelen - 31 oktober 2022

Mies Kloos hield een kankerpatiënt af van chemokuren; er was volgens haar geen tumor, het lichaam kon genezing zelf aan. De patiënt is overleden.