UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 28 mei 2023

Inademen van waterstofgas is gebakken lucht

Alternatieve therapeuten hebben waterstofgas ontdekt, als panacee; bewijsvoering ontbreekt.

Inademen van waterstofgas is gebakken lucht

Foto: De waterstofgenerator. Bron: YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=tNcmxQTsJLA

Waterstofgas speelt een belangrijke rol in de toekomstige energievoorziening, ook kwakzalvers hebben dit ‘wondergas’ ontdekt, voor de gezondheid. Neem Ellen Steenbeeke in Oldenzaal. Deze orthomoleculair epigenetisch therapeut – geen idee wat dit inhoudt – kraaide half mei tegen een journalist van de Twentse krant Tubantia: ‘Waterstof is de fontein des levens.’ Hij bombardeerde haar observatie tot een uitnodigende kop voor zijn kritiekloze artikel.

De belangrijkste troef van de Twentse therapeute is een waterstofapparaat, een elektrolyse-apparaat dat, hangend aan het stopcontact, water omzet in waterstofgasbubbels en – als bijwerking – ook zuurstofgas produceert. Het toestel, ter grootte van een koffiezetapparaat, staat in haar praktijk ‘discreet opgesteld achter een kamerscherm’, beschrijft de journalist in zijn artikel. Voor de foto in de krant heeft Steenbeeke het toestel tijdelijk gestald naast haar op de canapé.

De therapeute is niet vies van titelfraude. Op haar website schrijft ze dat ze als ‘arts’ geregistreerd lid is van de MBOG (maatschappij ter bevordering van de orthomoleculaire geneeskunde). Licentienummer 1048 TL. Steenbeke is echter geen arts, een beschermde titel. De therapeute heeft mogelijk ooit een diploma als receptioniste gehaald, is uit haar LinkedIn-pagina af te leiden. Werk aan de winkel dus voor de inspectie IGJ.

Steenbeeke, die net een praktijk heeft geopend in Oldenzaal, hanteert technieken waar de kwakzalverij vanaf druipt, onzinbehandelingen waarvoor geen wetenschappelijke onderbouwing is. Zo lezen we op haar website dat ze doet aan hartcoherentie en fytotherapie en de energetische bloedtest gebruikt als diagnosemiddel. Therapieën en een onzintest waarover op deze website vele malen is geschreven.

Generator

Een waterstofgenerator is het ‘nieuwe’ wondermiddel bij behandelingen van cliënten. Het geproduceerde waterstofgas aan de kathode van het elektrolyseapparaat kan – verdund met lucht – door middel van een neusbrilletje worden geïnhaleerd en via de longen de bloedbaan bereiken en zo doorgaan naar lichaamscellen verderop, is het idee. Waterstofgas kan ook door water worden geborreld dat vervolgens ‘verzadigd’ aan gas gedronken kan worden. Waterstofgas zou volgens de therapeute genezend werken bij talloze aandoeningen, een claim waarvoor geen serieuze bewijsvoering is.

Op haar website staan warrige, onbegrijpelijke (onzin)teksten als ‘doordat we vervuilen (oxideren), is ons lichaam steeds minder in staat zelf waterstof aan te maken. Hierdoor ontstaan tekorten aan energie in de lichaamscel. Maar ons lichaam heeft waterstof nódig!

Uit super veel gepubliceerde onderzoeken blijkt dat waterstofgas vrije radicalen wegvangt (antioxidant) en zodoende de lichaamscellen en daarmee de vitale organen beschermt. Waterstof werkt als een antioxidant en beschermt de DNA&RNA en versterkt de expressie. Waterstof hydrateert van binnenuit.’ Einde citaat. Steenbeeke maakt blijkbaar geen onderscheid tussen atomen, moleculen en onderdeel van andere moleculen, waterstof is bij haar waterstof.

Hayo Bol

De Oldenzaalse therapeute is niet de enige kwakzalver die recentelijk een waterstofgenerator heeft aangeschaft. Wanneer je ‘waterstoftherapie’ intikt in de Google-zoekmachine komen namen van bekenden van de vereniging als eerste bovendrijven. Zo verschijnt daar natuurgeneeskundig therapeut/bioresonantiegelovige Hayo Bol ten tonele.

We hebben vorig jaar al op deze website over de kwakgereedschapskist van bioresonantie-gelovige Bol uit Joure geschreven. Bol is gecharmeerd van de therapie, maar heeft nog geen apparaat aangeschaft.

Ook de BeterKliniek in Geldrop van de homeopathische arts An van Veen (een contradictio in terminis: arts en homeopathie) en politieagent Michael van Gils meldt zich via de Google-zoekmachine. Daar lijkt de waterstoftherapie ook haar intrede te hebben gedaan, in ieder geval in de hoofden van de therapeuten. Op de website van de kliniek is een filmpje te zien van ene Mark Sircus, een Amerikaanse acupuncturist die een ‘gelovig’ betoog houdt over de gezondheidsvoordelen van de ‘waterstoftherapie’.

Izak Riedijk

Een andere bekende met een waterstofapparaat is ‘natuurgeneeskundig’ therapeut Izak Riedijk met tegenwoordig een praktijk in Amsterdam, The Innersense. Zo’n acht jaar geleden is op deze website een stuk gepubliceerd over deze alternatieve therapeut, elektro-acupuncturist en voedingssupplementenvoorschrijver.

Veel alternatieve therapeuten hebben de afgelopen maanden een elektrolyse-apparaat aangeschaft. De importeur van het meest verkochte merk, Aqua2heal, heeft flink aan de weg getimmerd onder het motto: ‘Waterstof is 175x effectiever dan vitamine C en 860x effectiever dan co-enzym Q10’, is de bewering op zijn website. ‘Kortom, waterstoftherapie heelt en beschermt het lichaam’, laat de importeur op een recent reclamefilmpje op YouTube weten.

De importeur in Zaandam struint sinds een paar maanden kwakzalverbeurzen af met zijn wonderapparaat, recentelijk nog op de Massage Complementair Vakbeurs in Gorinchem. Het apparaat is ook te koop bij bol.com, voor duizend euro; de distributeur in Zaandam vraagt er honderden euro’s minder voor. ‘Waterstoftherapie is wetenschappelijk sterk onderbouwd!’, beweert Angelika Krijgsman van praktijk Soul Ange in Almere op haar website, een zin die ongetwijfeld is ingefluisterd door de importeur van Aqua2heal. Ze is een van de therapeuten die het apparaat hebben aangeschaft.

Honderden publicaties?

Er zouden volgens de alternatieve behandelaars vele honderden publicaties zijn waaruit de werking van het inhaleren of innemen (drinken) van waterstofgas zou blijken.

Natuurgeneeskundig therapeute Andra van der Loos met praktijk Vitalya in Hellevoetsluis schrijft op haar website: ‘Hoewel het onderzoek nog relatief nieuw is, is er pas de afgelopen 20 jaar onderzoek gedaan naar waterstof, concluderen meer dan 1.200 wetenschappelijke klinische studies en artikelen dat waterstof een waardevol therapeutisch potentieel heeft. Het kan ondersteunen bij herstel of verminderen van klachten bij meer dan 170 verschillende ziekten voor mens en dier en heeft effect op elk orgaan’, aldus Van der Loos, daarbij verwijzend naar het medische databestand PubMed.

Waterstof, een antioxidant, is zo basaal in het leven dat er heel wat over is gepubliceerd. Tik je hydrogen in in de zoekmachine dan meldt PubMed 488.146 hits. ‘Hydrogen rich water’ levert meer dan tweeduizend hits op; ‘hydrogen gas inhalation’ ruim zeshonderd hits. De meeste studies/artikelen hebben echter betrekking op basale labstudies op proefdier- en reageerbuisniveau, schrijven Koreaanse biochemici in het veel geciteerde Scientific Reports, een Nature-publicatie.

Er zijn geen patiëntenstudies

Ze hebben echter met gezondheid en met klinische studies weinig van doen. Er zijn geen patiëntenstudies waaruit blijkt dat het inhaleren van (wat) waterstofgas (verdund in lucht) of het drinken van een ietsepietsie verrijkt water een positief gezondheidseffect zou hebben zoals anti-aging, een van de vele claims die in het alternatieve circuit circuleren.

In 2017 wezen Chinese onderzoekers op de basale reden hiervan: watergas is moeilijk oplosbaar waardoor het in deze vorm bijna niet binnendringt in lichaamscellen, immers ook gevuld met water. Het gas bereikt de lichaamscellen (bijna) niet. Waterstoftherapie kan hiermee (voorlopig) naar het rijk der kwakzalvers worden verwezen.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 09 april 2024

Mike Verest is een van die leefstijlcoaches met veel volgers die wetenschap aan zijn laars lapt en via sociale media onzin de wereld in slingert.

artikelen - 25 maart 2024

EMDR- en hypnose-therapeute Mariska Bruinenberg heeft geen psycho-diploma, maar behandelt wel complexe aandoeningen als PTSS, relatieproblemen, seksueel misbruik en tinnitus. Ook bij kinderen.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.