UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 30 april 2020

Edwin Wiersma ziet van alles onder microscoop

Edwin Wiersma bekijkt bloeddruppels, ingestuurd door alternatief Nederland, onder een microscoop om vervolgens vitaminepotten te adviseren.

Edwin Wiersma ziet van alles onder microscoop

Hij lijkt inmiddels de koning van de Levend Bloed Analyse (LBA), alternatief therapeut Edwin Wiersma, met een praktijk in de bossen van Bosch en Duin bij Zeist en in het Friese Hemrik. De orthomoleculair geschoold verpleegkundige/verloskundige kijkt al jaren door een speciale donkerveldmicroscoop naar bloeddruppels van patiënten. Uit de vorm van de platgeslagen bloedspetters weet hij iemands aandoening en zijn vitamine- en mineralentekorten te achterhalen. De laatste jaren ontdekt hij met enige regelmaat onder zijn microscoop chronische Lyme. Bij Wiersma is altijd wat te zien.

Er zijn enkele honderden LBA-therapeuten in Nederland. Jaarlijks komen daar via cursussen tientallen bij, schat een geraadpleegd microscoop-importeur. Veel therapeuten sturen de afgelopen jaren bloeddruppels van patiënten op naar EMB test BV, Wierma’s bedrijf dat de kijkanalyse doet en op basis daarvan een pillenadvies geeft.

De bloedtests die influencer Annic ten Duis via haar website mamaworden.nl verkoopt, worden door Wiersma bekeken, orthomoleculair/therapeute/verpleegkundige Linda Rheinhardt, mede-initiatiefnemer van deze website, adviseert daarop de klanten.

Na een kritisch stuk begin mei op de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) over haar LBA-test werd de verkoop ervan een week gestaakt en werden teksten op de mamaworden.nl-website aangepast. De opmerkelijkste verandering is het antwoord in de Q&A-sessie op de vraag of de test wetenschappelijk bewezen is. Daar staat nu: ‘nee’. Waarna wordt gemeld dat Wiersma heeft ontdekt dat 70 tot 80 procent van zijn klanten gezondheidsvoordeel ‘merken’ van zijn supplementen- en leefstijladviezen op basis van een LBA-test. 

Wiersma laat zich op Mamaworden.nl ‘orthomoleculair arts’ noemen zonder over de benodigde papieren te beschikken. 

LBA-cursussen

BIG-geregistreerd verpleegkundige Wiersma geeft al jaren LBA-cursussen bij de Ortho Health Foundation (SOFH). Deze organisatie in Hoofdorp is gespecialiseerd in kwakzalverijcursussen over onder meer detoxen en over het orthomoleculaire gedachtegoed. Wiersma heeft de afgelopen jaren veel alternatieve therapeuten het LBA-vak geleerd

In de agenda van de Ortho-organisatie staan tot het eind van het jaar vijf LBA-cursussen gepland; twee ervan zijn volgeboekt. De EMB-cursussen (Energetisch Morfologische Bloedtest is een andere, veel gebruikte aanduiding) gaan tot 1 september digitaal door, in de vorm van webseminars, laat de stichting OHF op zijn website weten.

Er zijn overigens meer LBA-cursussen in Nederland. Wiersma, die jaren in het bestuur zat van de MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde), volgde verschillende alternatieve cursussen waaronder acupunctuur en zogeheten (clinical) Psycho Neuro Immunologie (cPNI), een vaag, alternatief vakgebied.

Op de universiteit van Malta leerde hij over bio-resonantie, schrijft Wiersma op zijn website. De faculteit Holistic Bio Energetic Medicine, waar hij naar verwijst, is echter niet op de website van de Maltezer universiteit te vinden. 

Progressieve geneeskunde?

Leden van de VtdK hebben zich gestoord aan de aanduiding Progressieve Geneeskunde die Wiersma gebruikt voor zijn alternatieve behandelfratsen zoals die LBA-test. Hoezo ‘progressief’? vragen ze zich in e-mails aan de vereniging af. Het wekt de suggestie dat hij innovatieve, nieuwe diagnose- en behandeltechnieken zou gebruiken, schrijven ze. Maar niets is minder waar. De verloskundige bedient zich in zijn praktijk voornamelijk van (alternatieve) zaken, waarvoor geen wetenschappelijke onderbouwing is.

Tijdens zijn intakegesprek bedient hij zich van twee apparaten, die hij omschrijft als ‘vooruitstrevend’: een uit Engeland afkomstig bioresonantie-apparaat Asyra en een donkerveldmicroscoop, voor zijn LBA’s.
Wiersma legt op zijn Facebook-pagina zijn aanpak uit: ‘Tijdens het eerste consult wordt er een uitgebreide diagnose gesteld aan de hand van een biofysisch onderzoek waarmee het functioneren van uw organen en weefsels wordt beoordeeld en afwijkingen opgespoord. Dit principe is hetzelfde als bij een cardiogram en een EEG. Op het computerscherm verschijnen de bevindingen en dingen waar aandacht aan moet worden besteed’.

Een tamelijk onzinnige vergelijking. Veel (orthomoleculaire) therapeuten zoals Wiersma gebruiken bio-resonantieapparaten. Elk orgaan zou in een specifieke frequentie trillen, in gezonde conditie net iets anders dan in ongezonde. Patiënten die aan een Asyra-apparaat ‘hangen’, houden twee cilindervormige messing elektroden vast die zijn verbonden met een computertje. Het softwareprogramma daarvan ‘vertaalt’ gemeten impedanties (onder meer huidweerstanden) naar de werking van veertig organen. De diagnose verschijnt vervolgens op een beeldscherm. ‘Uitgebreide gezondheidsanalyse in minder dan vijf minuten’, juicht de importeur van het apparaat op zijn website.

De grafieken op het beeldscherm ogen reuze-interessant maar gezondheidsconclusies daaruit trekken, is nergens op gebaseerd. Het is een apparaat dat uitermate geschikt is om mensen te misleiden, stelt de website Rare Apparaten van Skepp, de Vlaamse zusterorganisatie van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Het is informatie die verpleegkundige Edwin Wiersma blijkbaar niet heeft bereikt.

Microscoop

Na de Asyra-check-up is een Leven Bloed Analyse (LBA) Wiersma’s volgende stap. Op zijn Facebook-pagina schrijft hij: ‘Bij een levend bloed analyse worden uw levende bloedcellen onder een microscoop bekeken. Hiermee kunnen afwijkingen en defecten aan de bloedcellen worden geconstateerd, wordt de werking van uw organen bekeken en kan er gezien worden of er gistcellen (bijvoorbeeld. candida) of bacteriën in het bloed aanwezig zijn. Bij een vrije radicalentest wordt er gekeken naar de wijze van stolling van een bloeddruppel waardoor gezien wordt of het lichaam belast is met vrije radicalen. Deze afvalproducten veroorzaken onder meer allergieën, ontstekingen, hart- en vaatziekten, aandoeningen aan het zenuwstelsel en kanker. Na deze uitgebreide diagnose heeft men een goed beeld van uw gezondheid en eventuele tekorten (van onder meer vitamines en mineralen) en aandoeningen en kan er een behandelwijze worden gekozen.’

Het zijn claims die de medische wetenschap – ongemakkelijk – doen glimlachen. Levend Bloed Analyse (donkerveldmicroscopie) is, net als zijn Asyra-apparaat, flauwekul. Kijken door een microscoop naar sterk uitvergrote bloeddruppeltjes levert vreemde kronkelige zwarte vormpjes – bloedcellen, bloedplaatjes – op, prachtige surrealistische beelden op een beeldscherm die in uitvergrote vorm kunnen dienen als wandversiering. Op basis hiervan een diagnose stellen valt echter in de categorie kwakzalverij. In de wetenschappelijke literatuur is niets te vinden over het nut van zo’n analyse.

De Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde zette in 2013 een waarschuwing op haar website, onder het kopje ‘Levend bloed analyse is onzin.’ 

‘LBA is op niets gebaseerd’, vatte Dirk Koppenaal, indertijd bestuurslid van Skepsis, het in 2008 kort samen in een artikel in het tijdschrift Skepter. Ook internationale criticasters, zoals de Amerikaan Stephen Barrett, gepensioneerd psychiater en webmaster van de website Quackwatch, schreven er de afgelopen jaren artikelen over. Barrett concludeert in zijn artikel op Quackwatch, begin 2019 voor het laatste bijgewerkt, dat het kijken naar een druppeltje bloed onder een krachtige microscoop weliswaar fraaie beelden geeft maar dat een LBA-test niets aan bruikbare medische informatie oplevert.

Lyme

Wiersma heeft desondanks succes met zijn alternatieve kijk op de wereld. Neem die patiënt uit Friesland bij wie met bekende reguliere testen geen Lyme-besmetting kon worden vastgesteld. Wiersma wist er raad mee. ‘Zijn microscopisch bloedonderzoek toonde de aanwezigheid aan van de door teken verspreide borrelia-bacterie en twee schimmelinfecties’, aldus de patiënt in een interview met het Friesch Dagblad.

Er zijn meer patiënten die baat hebben gehad bij zijn apparaten. Op de website van Wiersma’s praktijk schrijft een patiënt in de rubriek Succesverhalen: ‘Een half jaar geleden werd er tijdens een levend bloedanalyse de ziekte van Lyme bij mij geconstateerd. Ik was in de jaren ervoor al een aantal keer via de reguliere weg hierop getest maar altijd waren deze uitslagen negatief. Ik wist toen nog niet dat de reguliere testen niet betrouwbaar zijn met Lyme.’

Verpleegkundige Wiersma schrijft op basis van zijn alternatieve diagnosetechnieken recepten uit voor potten met supplementen zoals vitamines als B12, D3 en K2 en mineralen zoals magnesiumzouten. Ook kokosolie en kurkumapoeder hebben zijn grote interesse.

In zijn bungalow in Bosch en Duin vindt meer gekkigheid plaatst. In een uitgebreid epistel doet hij daar kond van. Een van zijn ‘specialismen’ is ozontherapie, het inspuiten van ozon via de bloedbaan of via een slangetje tijdens een darmspoeling, en dat vele keren. Verder doet hij ‘spoelsessies’ met als doel het ontgiften van het lichaam zoals het verwijderen van metalen als aluminium. Het zijn behandelingen die – hoe laakbaar – vaak door zorgverzekeraars worden vergoed uit een van hun aanvullende pakketten, in de categorie ‘complementaire zorg’.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 februari 2024

In zijn volgestouwde praktijk behandelt therapeut Rogier Zwijsen patiënten met tientallen onzinnige bioresonantie-apparaten.

artikelen - 08 november 2022

Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.

artikelen - 16 september 2022

Met bioresonantie-apparaten als de CyberScan kunnen vitamine- en mineralentekorten worden opgespoord, denkt therapeut Hayo Bol. Bewijs ontbreekt.