UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 15 juni 2015

Elektroacupuncturist Izak Riedijk gelooft ook in rare sedimenttest

Tien maanden duurde deze niet-erkende opleiding getiteld “Het menselijk lichaam”. Riedijk volgde bij het instituut om de drie weken een dagje enkele lessen. Het leverde hem een diploma op “hbo-niveau” op, kraait Riedijk op zijn website.

Elektroacupuncturist Izak Riedijk gelooft ook in rare sedimenttest

Tien maanden duurde deze niet-erkende opleiding getiteld “Het menselijk lichaam”. Riedijk volgde bij het instituut om de drie weken een dagje enkele lessen. Het leverde hem een diploma op “hbo-niveau” op, kraait Riedijk op zijn website. De “natuurgeneeskundige” heeft een praktijk in het Zeeuwse waar hij zijn opgedane alternatieve kennis te gelde maakt. Verder beunt hij bij in Amsterdam.

Riedijk, zo lezen we, is niet alleen elektroacupuncturist maar ook gespecialiseerd in de behandeling van “functionele stoornissen”. Deze verstoringen brengen afweerkrachten in het lichaam uit balans waardoor er klachten ontstaan zoals “slaapproblemen,  vermoeidheid, hormoonstoringen, darmklachten, spier- en gewrichtsklachten, huidproblemen en andere chronische klachten”. Riedijk gebruikt voor zijn diagnose beruchte flauwekul-technieken zoals de Vega-check waarmee “eigenfrequenties van organen” worden gemeten om zo orgaanwerking in kaart te brengen. Zijn belangrijkste behandeltruc bestaat uit het voorschrijven van potten voedingssupplementen die dankzij een Vega-test “op maat ” worden voorgeschreven om het eigen “regelvermogen van het lichaam” te herstellen, zoals hij dat aanduidt.

Riedijk heeft zich voor zijn bioresonantie-strapatsen laten instrueren door één van de grootste, nog levende kwakzalvers in Nederland, René Broekhuyse. Deze voormalige arts is eigenaar van de natuurgeneeskundige praktijk De Nieuwe Ham (DNH) in De Meern bij Utrecht waar Riedijk lessen volgde. Broekhuyse is vooral berucht vanwege zijn alternatieve aandeel in het overlijden van actrice Silvia Millecam (in 2001). De Hoge Raad veroordeelde hem eind 2011 tot een voorwaardelijke straf van zes weken vanwege medische onachtzaamheid. De gezondheidsinspectie IGZ was in 2007 de Hoge Raad voor, schorste Broekhuyse en schrapte zijn naam uit het BIG-register. Zijn geloof in de Vega-test speelde ook hier een rol. Zo diagnosticeerde hij bij twee patiënten niet-bestaande hersentumoren. En nog steeds prijst de titelloze Broekhuyse zijn idiote genezingskunsten aan over bijvoorbeeld homeopathische frequentie-houdende korrels (aangeduid als UMF Ebo-V-korrels) die hij heeft ontwikkeld om ebola-patiënten in zeven weken te behandelen. “Met groot succes”, blogt Broekhuyse op zijn website.

Riedijk, die bij DNH van Broekhuyse zijn kennis over de Vega-test oppikte, is niet alleen medisch-adviseur in zijn eigen Zeeuwse toko maar ook bij het bedrijf RP Sanitas Humanus in Kamperland. Daar verzorgt hij onder meer masterclasses over een zogeheten SKB-test. RP Sanitas is een laboratorium waar feces-, bloed- en urineanalyses worden uitgevoerd. Het bedrijf produceert ook “speciale” orthomoleculaire voedingssupplementen die er voor zorgen dat “cellulaire processen een betere prestatie kunnen leveren”. De SKB-test (bloedsedimenttest) is één van de kwaktesten waarin het bedrijf is gespecialiseerd. Hierbij wordt onder een microscoop gekeken naar structuur en kleur van twee opgedroogde bloeddruppels (onder meer naar de vorm van rode bloedcellen; bijvoorbeeld granaatappelvorm is foute boel) om zo gezondheidsvoorspellingen (als zink-, kobalt- en kopergebrek, leverbelasting en zenuwzwakte) te kunnen doen. “De interpretatie (van die bloedcellen, red.) vereist gedegen medische kennis”, lezen we. Er is voor de SKB-test (net als voor vele andere testen die RP Sanitas aanbiedt) geen wetenschappelijke onderbouwing, er zijn geen patiëntenstudies gedaan.

Masterclass-docent Riedijk, gevraagd naar eventuele wetenschappelijke publicaties, antwoordt mystificerend en onbegrijpelijk: “Medische claims worden door ons laboratorium niet aan deze test verbonden gezien de samenhang die er in onze testmethodiek bestaat.” Verwijzingen naar bewijzende onderzoeken stuurt hij echter niet: “Indien u arts of gekwalificeerd therapeut bent, kunt u op onze lezingen en seminars komen,” schrijft Izak Riedijk uitnodigend.

Therapeut Riedijk is niet de enige die patiënten illusies verkoopt met rare, niet-onderbouwde en niet-onderzochte testen als voorloper van dure potten met nutteloze voedingssupplementen. Er zijn meer kwakzalvers, ongetwijfeld geïnspireerd door een cursus van Riedijk, die met de SKB-test in de weer zijn. Neem praktijk RefleX-Zwolle van natuurgenezer en voetreflexoloog Celien van Dalen; ook zij is “medisch” kwakgeschoold.

Jacqueline Riechelman van schoonheidscentrum J’esthé in Almere, gespecialiseerd in darmspoelingen en kleibandages is er nog zo een. Zij gebruikt de test om haar klanten voedingssupplementen aan te smeren. De diagnose van de test en daarmee van de behandeling is overigens tamelijk voorspelbaar: vermeende mineralentekorten worden gebruikt om voedingssupplementen aan de man te brengen.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 09 april 2024

Mike Verest is een van die leefstijlcoaches met veel volgers die wetenschap aan zijn laars lapt en via sociale media onzin de wereld in slingert.

artikelen - 18 april 2022

Orthomoleculair supplementenbedrijf Vitakruid geeft slikadviezen die nergens op zijn gebaseerd.

artikelen - 28 november 2021

Ex-miss Holland Charlotte Labee dook in het walhalla van vitamines en voedingssupplementen en maakte er haar verdienmodel van.