UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 15 augustus 2022

Hypno-ondernemer Michel Lejeune: handelsreiziger in gebakken lucht

Onder het pseudoniem Michel Lejeune behandelt Maurice Wasbauer uiteenlopende kwalen met online hypnose-sessies. Ondanks kritiek op zijn ongefundeerde claims, gaat hij door met zijn omstreden handel.

Hypno-ondernemer Michel Lejeune: handelsreiziger in gebakken lucht

Foto: Transwerk. Screenshot uit Youtube-video: https://www.youtube.com/watch?v=a_jL6e2s5sM

Door Jeffrey Stevens

Herstellen van je masturbatieverslaving? Probleemloos afvallen? Of controle krijgen over je bipolaire stoornis? Voor hypnotherapeut Michel Lejeune is geen uitdaging te groot. Via zijn website Trancewerk biedt hij hypnosessies aan voor allerlei soorten kwalen.

De behandeling verloopt via audiofragmenten, die tegen betaling van enkele tientjes zijn te downloaden. Het bestelproces werkt eenvoudig. De klant kiest de gewenste categorie, bijvoorbeeld angsten en fobieën. Zoekt in de lijst naar de juiste sessie, zoals ‘vrij van angst voor de tandarts’ en selecteert vervolgens de gewenste variatie. Voor gebruik overdag kun je een korte sessie kopen en voor de nachtelijke uren zijn langere varianten beschikbaar. Zodra het geld op de rekening van Trancewerk staat, is het audiobestand te beluisteren via smartphone, tablet of mp3-speler.

De claims zijn niet van de lucht. Zo meldt de website: ‘Onze sessies kunnen je helpen te ontsnappen aan de klauwen van een verslaving, door je brein te trainen de weerhaken van die verslaving één voor één los te koppelen en te wissen uit je systeem.’ Wie het audiofragment met de veelzeggende titel ‘word een geldmagneet’ downloadt, hoort binnen afzienbare tijd de kassa rinkelen. Want zo wordt beweerd: ‘Je zult merken dat geld gemakkelijker naar je toe gaat stromen, waardoor financiële issues snel opgelost worden.’

Geen bewijs

Psychiater Ronald van den Berg, voormalig bestuurslid van de vereniging, keek op verzoek van de webredactie naar het assortiment van Trancewerk. ‘Ik heb wel 44 categorieën geteld, en daarbinnen zijn weer allerlei sub-items. Daardoor krijg je het slangenolie-effect: het werkt tegen alles. Maar daar klopt niks van. De vijftig verschillende sessies in de categorie Angsten en Fobieën, heb ik eens nader bekeken. Daar staat dat je door middel van hypnose gemakkelijk van dit soort klachten kunt afkomen. Dat is een genezingsclaim en die mogen zij helemaal niet maken, want daar is geen enkel bewijs voor. Die sessies wekken een grote suggestie bij de luisteraar. Dat kan zorgen voor een placebo-effect, maar dat is van korte duur. Want echte genezing is tenslotte blijvend en dat bereik je niet langs deze weg. Op het gebied van hypnose is intersubjectief onderzoek gedaan naar kinderen met darmproblemen en ook naar volwassenen met gevoelige darmen. Die onderzoekjes geven reden om te denken dat het helpt, maar dan wel alleen voor deze twee specifieke gebieden.’

Lejeune is niet de echte naam van de hypno-ondernemer, in werkelijkheid gaat hij door het leven als Maurice Wasbauer (1966). Volgens eigen zeggen is dit pseudoniem een hommage aan zijn overleden moeder. ‘Zij heeft net niet meer mogen meemaken dat ik mijn droom ging uitvoeren na het behalen van mijn papieren. Als eerbetoon aan haar heb ik een alias aangenomen: mijn eigen derde voornaam, Michel, met háár achternaam, Lejeune. Voor mij een belangrijke keuze, omdat ik zonder vader ben opgegroeid.’

Lejeune startte in 2006 met een opleiding tot hypnotherapeut en NLP Practitioner in Groningen bij het Instituut voor Training en Advies Nederland (ITAN). Op 20 november in datzelfde jaar kreeg hij al zijn diploma uitgereikt. Rond diezelfde periode ontstond bij hem het idee om Trancewerk op te richten. Het diploma van het alternatieve opleidingscentrum – dat in de medische wereld geen enkele waarde heeft – zou hij hebben ontvangen op naam van Lejeune én Wasbauer. De website van ITAN bestaat niet meer. Via Google zijn geen sporen van hernieuwde onderwijsactiviteit te vinden. Lejeune’s opleider John Martinus houdt zich tegenwoordig bezig met het doceren van EMDR-training.

Opnieuw geprogrammeerd

De praktijken van Lejeune/Wasbauer, liggen al geruime tijd onder vuur. Zo werd er eerder kritisch over hem geschreven door de Skepsis-website Kloptdatwel. Redacteur Pepijn van Erp maakte gehakt van Wasbauers bewering dat het mogelijk zou zijn om door middel van hypnose de kleur van je ogen te veranderen. Het blad Nieuwe Revu portretteerde hem vijf jaar geleden als aanjager van nepnieuws.

Trancewerk is slechts één van de vele sites die hij beheert. Wasbauer opereert via een in de Verenigde Staten gevestigd bedrijf genaamd Innerworld Creation. Om er een paar te noemen: HypnoMiljonair.nl, met op de website een foto van een uitnodigende Rolls-Royce en Stopopvliegers.nl, inmiddels veranderd van naam in Positieveovergang.nl.

Een andere vertakking in zijn kerstboom van ondernemingen/websites is de website Diabetesvrij. Ook hier worden hypnotische audiosessies aangeboden. ‘Trancewerk is specialist op het gebied van hypnotherapie en heeft een hypnotherapiesessie ontwikkeld die je helpt van diabetes te genezen. Je kunt ervan genezen en je leven weer terugkrijgen,’ meldt het bedrijf. ‘Het ‘Geheim’ dat de dokter je niet vertelt om volledig te genezen van diabetes’, schreeuwt de diabetes-website van Lejeune/Wasbauer.

Even daaronder staat uitgelegd hoe dat precies werkt: ‘Deze methode helpt zowel de insulineproductie als de insulineopname in het lichaam te herstellen. Hierdoor stabiliseer je jouw bloedsuikerspiegelbalans en is deze methode een effectieve behandeling tegen diabetes type 1, type 2 en prediabetes.’ Door het beluisteren van de fragmenten zou het onderbewustzijn opnieuw geprogrammeerd worden, en dat zou weer zorgen voor een nieuwe balans van de bloedsuikerspiegel waardoor deze voortaan op het juiste niveau blijft. Wasbauer adviseert om na enkele weken het bloed te laten controleren en daarna te overleggen met de behandelend arts.

Diabetesvereniging Nederland ziet geen heil in hypnose-sessies. Een woordvoerder van de patiëntenorganisatie reageert: ‘Wij informeren mensen met diabetes over alle aspecten van een leven met de ziekte. Dat doen we uitsluitend over bewezen behandelingen, zoals die zijn opgenomen in de richtlijnen (…) Daarbij geldt dat de verschillende typen diabetes verschillende behandelmethoden vereisen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar diabetes type 1, maar vooralsnog is type 1 niet te genezen. Ook diabetes type 2 is – in principe – niet te genezen, het kan echter in sommige gevallen door een aanpak van de leefstijl omgekeerd worden.’

Complot

Andere sites waarop het pseudoniem Lejeune opduikt, begeleid door een gefotoshopte beeltenis van een mannenhoofd op een driedelig pak, zijn onder andere: Hypnoslank en Multiliminal. En ook het alternatieve ‘nieuwsmedium’ NineForNews behoort tot zijn imperium. Dit is een site die grossiert in complottheorieën, bijvoorbeeld over fraude bij de Tweede Kamerverkiezingen, ufo-waarnemingen en vermeende vaccinatieschade.

Wasbauer woont met zijn vrouw Tabitha in Spanje. De webredactie stuurde hem een mail met vragen over wetenschappelijk bewijs voor de vergaande claims op zijn sites. We vroegen hem eveneens naar een reactie op de aanhoudende kritiek op zijn activiteiten. Daarop antwoordde ene Brigitte Zetsma namens Trancewerk: ‘Wij reageren niet op kritiek van derden, zoals de diabetesvereniging. Het enige dat telt en dat belangrijk is, zijn de resultaten die bereikt worden en de daaruit vloeiende cliënttevredenheid. De diabetesvereniging is gespecialiseerd op het gebied van diabetes. Niet op het gebied van klinische hypnotherapie. Derhalve kunnen zij ook geen uitspraken doen over de effectiviteit. Overigens adviseren wij te allen tijde dat een diabetespatiënt onder controle blijft bij een behandelend arts.’

Een verzoek om de hypno-ondernemer telefonisch te spreken werd afgewezen. Voor bewijsvoering werden wij verwezen naar de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten en een bronnenlijstje op de site van Trancewerk.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 maart 2024

EMDR- en hypnose-therapeute Mariska Bruinenberg heeft geen psycho-diploma, maar behandelt wel complexe aandoeningen als PTSS, relatieproblemen, seksueel misbruik en tinnitus. Ook bij kinderen.

artikelen - 05 februari 2020

Uitvinder Günther de Jong heeft zijn bewustzijnsmethode Touch of Matrix ‘gepatenteerd’, maar accepteert geen verantwoordelijkheid.

artikelen - 01 augustus 2018

Hypnotherapeut Edwin Selij maakte een hulpvraag (over aliens) publiek. Kan dat zomaar? Heeft hij niet de plicht om door te verwijzen?