UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 25 maart 2020

Kaj Alexander de Vries schimmelt door

Schimmelgelovige Kaj Alexander de Vries heeft zes bioresonantie-apparaten in zijn behandelpakket, die hij ook gebruikt bij corona.

Kaj Alexander de Vries schimmelt door

Foto: https://www.youtube.com/watch?v=4rLhgMa86v0

Hij noemt zich tegenwoordig Kaj Alexander, zijn achternaam ‘De Vries’ vermeldt hij niet meer. De malse kritiek de afgelopen jaren over zijn merkwaardige kwakzalverbehandelingen is hem te veel geworden. Artikelen over Kaj de Vries (1987) in verschillende media komen met de Google-zoekmachine als eerste bovendrijven, ook het stuk op deze website van zes jaar geleden. 

Afgelopen maand kwam De Vries opnieuw in beeld: de vereniging VtdK werd in e-mails opnieuw gewaarschuwd voor zijn kwakzalveractiviteiten.

Therapeut De Vries kwalificeert zich met zijn website doktercandida.nl al jaren als dokter, zonder daarvoor de benodigde papieren te hebben. Hij is gebiologeerd door schimmels, ze zouden de oorzaak zijn van de meeste (chronische) aandoeningen, meent de voormalige lampenverkoper. Hij heeft een praktijk in Hoogeveen en sinds een aantal jaren ook in Leusden, bij Amersfoort.

Zijn candida-website heeft hij op een laag pitje gezet. De Vries is nu vooral actief op een recent in het leven geroepen website, Herstart je gezondheid. Het is de ‘naam’ (motto) van zijn praktijk voor ‘biofysische geneeskunde’.

Darmziekte

Kaj heeft rare ideeën. Zo ‘ontdekte’ hij dat reuma net als astma en eczeem zijn terug te voeren op een darmziekte waarbij candida en parasieten een grote rol spelen, schrijft hij als ervaringsdeskundige: ‘Ik bleek candida te hebben samen met een erg lekkende darm. Na een periode van eens in de twee weken biofotonentherapie en nog wat ondersteunende middelen, was mijn pijn 90% minder en kon ik weer genieten van het leven’, legt hij uit.

Schimmels zijn niet langer de enige hobby van De Vries. Kaj Alexander is ook in bioresonantie gedoken. In de loop der jaren heeft hij zijn behandelkamer gevuld met merkwaardige, dure bioresonantie-apparaten.

Hiermee meent hij de weerstand van het immuunsysteem van zijn patiënten te kunnen versterken. De Hoogeveense therapeut heeft gevoel voor actualiteit. Zijn apparatuur kan namelijk ‘ook tegen het rondwarende coronavirus helpen’, zo prijst Kaj de Vries zijn behandelingen aan.

Op zijn website staat, onder het vetgedrukte kopje ‘Het Corona virus’, een ‘meterslang’ verhaal met een (lange) lijst instructies die voorkomen dat ‘je ziek wordt na een besmetting.’ Een van zijn adviezen luidt: ʻTijdens de epidemie raad ik aan elke week een ‘basis therapie behandeling’ te ondergaan in combinatie met de bioresonantie energiesystemen. Zo weet u zeker dat u uw immuunsysteem elke week een stimulans geeft. Wanneer u met een virus besmet raakt, is de kans veel kleiner dat dit voor grote problemen zal zorgen’, claimt de therapeut.

De Vries doet in schimmels en virussen. Hij is verder ‘gespecialiseerd in chronische infectieziekten zoals de ziekte van Lyme, herpes en candida.’

Bioresonantietherapeut

Hij is sinds vorige zomer ‘erkend’ bioresonantietherapeut. Zijn diploma behaalde hij bij de Zonnevlecht Academie in Apeldoorn.

Een basisbehandeling bij Kaj Alexander duurt 50 minuten; de kosten bedragen 85 euro. In het vaste ‘basispakket’ zitten zes verschillende apparaten waaronder het apparaat Wibronic, dat sleutelt (corrigeert) aan de spininversie van lichaamscellen. Het apparaat is een vinding – en het gezondheidsidee achter spininversie – van Huub Smolders van het eenmansbedrijf Straling Meten in Soest. De Vries doet aan laserfotonen- en magneetveldtherapie en beschikt verder over drie bioresonantiemachines.

De Rayocomp PS 1000 polar van de Duitse fabrikant Rayonex is er een van. ‘De allernieuwste bioresonantie revolutie’, is de kwalificatie van De Vries. Hij meent dat het apparaat kan worden ‘ingezet voor meer dan 40 ziektebeelden.’ Het apparaat meet met een ronde handelektrode impedanties (weerstanden). Een computer ‘vertaalt’ die naar een aandoening waarna er, na nog wat rekenwerk, een signaal met verschillende frequenties terug wordt gestuurd, als ‘genezende’ kracht. 

De uitleg van de therapeut: ‘Een bioresonantie-behandeling biedt het lichaam allerlei ‘resonanties’ (frequenties) aan. Zo worden disbalansen in het lichaam en in ons energiesysteem geharmoniseerd. De werking van dit apparaat is ‘deels wetenschappelijk bewezen’, concludeert De Vries. Hij verwijst daarbij naar iets onnozels, een reclamefolder van de Duitse producent Rayonex. De (bioresonantie-)apparaten van de Vries hebben geen enkele klinische waarde. In PubMed zijn er geen wetenschappelijke studies over te vinden, ook niet over zijn masterpiece, de Duitse Rayocom.

De alternatieve therapeut zit er niet mee: ‘Wat er wel of niet in PubMed wordt geschreven is niet relevant voor mijn cliënten, zij vinden een vermindering van gezondheidsklachten belangrijk en dat is wat ik waar maak’, schrijft De Vries in een recente e-mail aan de webredactie. En zijn resultaten zijn niet voor de poes: ‘Van onze laatste 2.500 patiënten ervoer 92,8% na slechts drie behandelingen een toename aan energie en afname van zijn/haar gezondheidsklachten.’

Corona

De Vries, die vorig jaar ook een levend bloedanalysediploma behaalde, heeft uitstekende ervaringen met zijn nutteloze ‘impedantie’-machines. Ze zouden ook een coronabesmetting buiten de deur houden, ontdekte hij. De Vries schrijft op zijn website: ‘Ik heb in mijn praktijk met de biofotonentherapie niets anders dan goede resultaten met alle typen virale infecties en longproblemen. Omdat voldoende biofotonen in het lichaam een cruciale rol spelen in de weerstand tegen virussen, ook het coronavirus.’

Om de coronacrisis ongeschonden door te komen heeft Kaj De Vries nog enkele adviezen: ‘Koop minimaal twee potten vitamine C per familielid en schaf een half-gelaatsmasker aan en een vernevelaar om colloïdaal zilver over de longen in te kunnen ademen en uitademen. Als extra: viermaal per dag 10 ml oraal.’. Hiermee zijn we er nog niet. De Vries prijst verder een ‘antiviraal olijfbladextract’ aan. Dat houdt een besmetting buiten de deur: 5 gram per dag levert voldoende preventie op, meent de therapeut.

De Vries weet ergens in zijn achterhoofd heel goed dat hij niet-bewezen onzin verkoopt. Dat heeft hem voorzichtiger gemaakt voor bijvoorbeeld acties van de Reclame Code Commissie (RCC). Op zijn website heeft hij een disclaimer gezet met de melding dat zijn bioresonantiebehandelingen niet bedoeld zijn ter vervanging van wat artsen voorschrijven. ‘Omdat ze niet ‘per se op wetenschappelijk bewezen feiten berusten’, legt De Vries uit.

De afgelopen jaren heeft hij blijkbaar geleerd van de vele kritiek op zijn schimmelige kwakzalvergedoe. Ook bezoeken van de controlerende Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) hebben hem schrik aangejaagd. De NVWA kwam bij hem bezoek vanwege de verboden verkoop van colloïdaal zilver voor orale consumptie en vanwege zijn gestoei met MMS-supplementen.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) kreeg enkele jaren geleden een aantal dreig-e-mails van Kaj de Vries omdat het artikel op de website van de vereniging van eind 2014 hem veel ‘financiële schade’ opleverde, liet hij de vereniging indertijd weten. Patiënten vertelden hem niet langer meer langs te zullen komen. Het artikel op de website had blijkbaar ogen geopend.

De Vries sommeerde onmiddellijke verwijdering – binnen zeven dagen – van het ‘belachelijk makende’ artikel. Hij beweerde een advocaat in de arm te hebben genomen en contact te hebben gehad met de politie Noord-Nederland waar hij aangifte wegens smaad zou hebben gedaan. ‘Spijtig dat het tot juridische stappen moet komen’, liet hij de vereniging weten. Het artikel is niet van de website gehaald. De webredactie heeft geen politie aan de deur gehad en ook geen dwangbevel ontvangen van een advocatenkantoor. Loos alarm blijkbaar.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 februari 2024

In zijn volgestouwde praktijk behandelt therapeut Rogier Zwijsen patiënten met tientallen onzinnige bioresonantie-apparaten.

artikelen - 24 augustus 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI roept Amerikanen op te protesteren tegen Homeopathie-amendement / Amerikaanse dokter mag niet meer praktiseren na claims dat vaccin magnetisch maakt.

artikelen - 25 juni 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Desinformatie zorgt voor minder gevaccineerde kinderen in Australië / Meer dan 10 miljoen Canadezen gebruikten homeopathie in 2022.