UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 24 juli 2015

Henk Fransen heeft het genezende licht gezien

Meer dan veertigduizend euro heeft kwakzalverbasisarts Henk Fransen uit Apeldoorn opgehaald voor zijn “zoektocht naar genezing.” Fransen gaat met dit crowdfunding-geld reclamefilmpjes maken over de “beste alternatieve behandelingen die wereldwijd voorhanden zijn.”

Henk Fransen heeft het genezende licht gezien

De filmpjes komen op YouTube, gratis en voor iedereen toegankelijk. Fransen is geen onbekende van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK); hij heeft plannen (die maar niet doorgaan) voor een kwakzalverkliniek, vooral voor kankerpatiënten.

Fransen wil tig filmpjes maken waarin een deskundige – op een begrijpelijke manier – uitlegt wat een behandeling inhoudt, hoe die toe te passen is, of die botst met een reguliere aanpak, waar je moet zijn en wat de behandeling kost, zo belooft Fransen op zijn website. Mensen met kanker kunnen zo naast hun reguliere behandeling ook een alternatieve behandeling zoeken, snel, makkelijk en veilig, zo tettert hij op zijn website, waar hij vergeet te vermelden dat de filmpjes niet zullen vertellen dat er geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor de tentoongespreide behandeling is. Sterker, Henk Fransen heeft uit de vele rotzooi die op internet te vinden is een verantwoorde selectie over alternatieve behandelingen gemaakt want bij Fransen moet het “wetenschappelijk verantwoord zijn.” De eerste opnamedagen voor de YouTube-filmpjes zijn vastgelegd en twee cameraploegen zijn ingehuurd. Fransen kwalificeert zichzelf als onderzoeker. Ter info: in PubMed is zijn naam als auteur van een wetenschappelijk artikel niet te vinden.

De filmpjes van Fransen zullen gaan over behandelingen die “meer of minder bewezen zijn”, zegt hij op zijn website. Een Fransen-filmpje gaat 2500 euro per stuk kosten. De komende maanden kunnen er dus een vijftiental filmpjes met “kopstukken” (de aanduiding van Fransen) worden gemaakt.

 Om een indruk te krijgen, de namen van enkele “toppers” uit de lijst van Fransen:

  1. Op 1, met stip, staat orthomoleculair therapeut Engelbert Valstar, geen onbekende van de vereniging VtdK. Valstar houdt kantoor in Den Haag, waar vooral kankerpatiënten langskomen. Daar behandelt hij darmkankerpatiënten met PSK (polysaccharide K) uit extracten van gemalen Coriolus versicolor, een paddenstoel (elfenbankje). Er zijn aanwijzingen dat die stof iets doet in voornamelijk laboratoriumproeven met cellijnen, longkankercellen en darmkankercellen. En dus bewezen voor darmkanker? Welnee. Er zijn geen goed uitgevoerde patiëntenstudies ter onderbouwing, zeker niet voor darmkanker. Er zijn studies maar daarover is gepubliceerd in Japanse tijdschriften, in de wat degelijkere Engelstalige literatuur is niet veel terug te vinden. Valstar is Moerman-adept en was medeauteur van het zogeheten Moermanrapport dat eind 1991 verscheen, een rapport met juicherige teksten over de gelijknamige therapie die kanker zou genezen. Het Moerman-dieet is opgebouwd uit onder meer verse groenten en vers fruit, peulvruchten en verder veel pillen met vitamines en mineralen. Twee hoogleraren van onder meer de Daniel den Hoedkliniek in Rotterdam maakten een paar maanden later in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NtvG) meer dan gehakt van Valstars Moerman-rapport (PDF). De vereniging VtdK betitelde Cornelis Moerman in 2001 als “onbetwist de grootste kwakzalver van de 20ste eeuw.” Zie daar het werkterrein van basisarts drs. Valstar, de grootste topper van Henk Fransen.
  2. Op 2 van het lijstje staat Gabriel Devriendt, eigenaar van het Belgische supplementenbedrijf Nutriphyt. Hij noemt zichzelf oncologie-expert en verkoopt middelen als gereduceerd glutathion (G-SH), een peptide waaraan hij allerlei kankergenezende claims hangt. Ook Devriendt is geen onbekende van de vereniging.
  3. De derde topper, die Fransen heeft uitgenodigd voor een “alternatief” filmpje, is Wim Gelderblom, homeopathisch therapeut en eigenaar van Centrum voor Complementaire Zorg (CCG) in Zeewolde. De keuze is op Gelderblom gevallen omdat hij over methoden zou beschikken waarmee te testen is welke supplementen nodig zijn, en in welke verhoudingen, om het “zelfgenezende vermogen van het lichaam te herstellen”, zo prijst Fransen de kwakzalver aan. De technieken die Gelderblom gebruikt zijn een haaranalyse waarbij wordt gekeken naar wat er aan mineralen en toxische metalen in het haar zit, 21 in getal. Deze “minerale blueprint” geeft een heel helder inzicht in hoe het staat met de stress, het immuunsysteem en de bijnieren, kwakzalft Gelderblom op zijn site over wat hij noemt een “standaardtest.” De analyse gebruikt hij bij het voorschrijven van voedingssupplementen die bij hem te koop zijn. Verder meet Gelderblom veranderingen van de hartslag, de zogeheten HRV-meting (Heart Rate Variability), met een apparaat van het Finse bedrijf Firstbeat. Gelderblom zelf verkoopt dit ding in Nederland, exclusief via zijn bedrijf Biocoherence. Zeven minuten achtereen worden 520 hartslagen geregistreerd. De computer berekent vervolgens daaruit hoe het gaat met het autonome zenuwstelsel, claimt Gelderblom. En dat leidt weer tot recepten schrijven. En nog één gekkigheid: Gelderblom gelooft in de inzichten en methoden van (de inmiddels overleden) Tinus Smits. die meende met homeopathische verdunning het lichaam te kunnen “ontstoren” en zo autisme te kunnen genezen, een aandoening overigens die volgens datzelfde geloof wordt veroorzaakt door stress en vaccinaties. 
  4. Erik Kasteleyn staat vierde op het lijstje van Henk Fransen. Hij is eigenaar van GeoVitaal, een praktijk voor natuurgeneeskunde in Leusden. Kasteleyn is na zijn studie geologie, toen hij ontdekte stralingsgevoelig te zijn, de weg kwijt geraakt. Hij meet kankerpatiënten door met een Lecher-antenne, een elektronische wichelroede. Hij gaat daarmee op zoek naar voedingsallergieën, tekorten aan vitamines en mineralen en emotionele stress. Speciaal bij kankerpatiënten gaat hij met zijn wichelroede op zoek naar straling op de slaapplek. Zijn consulten vallen onder alternatieve therapie en worden meestal (gedeeltelijk) vergoed, zo schrijft hij. Zijn receptuur is steevast dezelfde: bioresonantie-druppels die zelfgenezing stimuleren, zo claimt Fransens vierde “topper”.

We houden op.

Op het lijstje van Fransen staan verder nog twee paddenstoelenexperts, een Gerson-arts, twee gelovigen die wat hebben met wietolie en cannabis en een gelovige die de hele dag knopjes indrukt van bizarre alles-helende zappers en dan vooral om kanker te genezen.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 09 maart 2021

Er zijn in ons land nog vele gelovigen in de genezingstheorie van de Duitse ex-arts Ryke Geerd Hamer; in juni is er een online-congres.

artikelen - 01 februari 2020

Kwakzalver van de maand, afl. 3: Robert Oosterling bedenkt dure natuurlijke ‘geneesmiddelen’. De inspectie zou hem moeten stoppen.

artikelen - 27 december 2018

Natuurarts Henk Fransen probeert met zijn kwakzalverij niet alleen aan kankerpatiënten maar ook aan mensen met Lyme te verdienen.