UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Rob Koene | Geplaatst: 15 december 2002

Hector Treub prijs 2002 voor de Heer C.N.M. Renckens, gynaecoloog te Hoorn.

Het bestuur van de Stichting Hector Treub maakte op 12 december 2002 bekend dat de Hector Treub prijs 2002 is toegekend aan de gynaecoloog Cees Renckens. De prijs wordt iedere twee tot vier jaar toegekend vanwege belangrijke maatschappelijke verdienste in de gezondheidszorg, in het bijzonder op het gebied van de verloskunde en gynaecologie. Hector Treub […]

Het bestuur van de Stichting Hector Treub maakte op 12 december 2002 bekend dat de Hector Treub prijs 2002 is toegekend aan de gynaecoloog Cees Renckens. De prijs wordt iedere twee tot vier jaar toegekend vanwege belangrijke maatschappelijke verdienste in de gezondheidszorg, in het bijzonder op het gebied van de verloskunde en gynaecologie. Hector Treub (1856-1920) was een veelzijdig en geëngageerd gynaecoloog. Hij was hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam van 1896 tot 1920 en schreef toonaangevende leerboeken, was voorzitter van de KNMG en van de gynaecologenvereniging. Treub nam destijds prominent deel aan het maatschappelijk debat en betoonde zich voorstander van het volgen van academische studies door vrouwen, van abortus provocatus onder bepaalde omstandigheden en was fel gekant tegen kwakzalverij vooral als dat geschiedde door ‘geneesheer-kwakzalvers’, die volgens Treub hun diploma ’te kwader ure’ behaalden. Renckens ontving de prijs wegens zijn actieve en strijdbare voorzitterschap van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. De prijs bestaat uit een oorkonde, een kunstwerk van Jurriaan van Hall en een geldbedrag. De prijs werd Renckens uitgereikt door de voorzitter van het bestuur van de Stichting Mevrouw dr. I.M. Hellemans, cardioloog, op donderdag 12 december 2002 tijdens de vergadering van de Werkgroep Psychosomatische Obstetrie en Gynaecologie van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie te Utrecht.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.
 

Rob Koene

Prof.dr. R.A.P. Koene (1938) studeerde geneeskunde aan de KU te Nijmegen. Van 1965 tot 1969 volgde hij de opleiding tot internist in het Sint-Radboudziekenhuis te Nijmegen. In 1969 en 1970 werkte hij in het Massachusetts General Hospital te Boston, alwaar hij zich verder bekwaamde in de klinische Nierziekten en laboratoriumonderzoek deed op het gebied van de transplantatie. In 1980 werd hij benoemd tot hoogleraar in de Nefrologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Van 1982 tot 2001 was hij hoofd van de afdeling Nierziekten van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud te Nijmegen en van 1992 tot 1999 tevens voorzitter van de Cluster Inwendige Specialismen. Van 1974 tot 1987 was hij voorzitter van de Transplantatie Werkgroep Nederland en van 1984 tot 1988 voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nefrologie. Hij heeft wetenschappelijk onderzoek verricht op de volgende terreinen: transplantatie-immunologie, klinische transplantatie, experimentele glomerulonefritis, erytropoëtine en hypertensie.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 14 augustus 2021

Zowel bij modeziekten als kwakzalverij het om zaken, waarvan nut en een wetenschappelijke basis ontbreken. Een vervolg.

artikelen - 05 september 2016

“Ik vind niet dat je moet samenwerken met mensen die rare geneeswijzen toepassen.” Dat zei Cees Renckens zaterdag bij EenVandaag.

artikelen - 27 april 2015

UITNODIGING VOOR DE MEDEWERKERS EN STUDENTEN VAN DE UNIVERSITEIT MAASTRICHT stond er in kapitale chocoladeletters boven een advertentie in Observant , het universiteitsblad van de Universiteit Maastricht.