UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 27 april 2015

Universiteitsblad Observant heeft spijt van rare Rath-advertentie

UITNODIGING VOOR DE MEDEWERKERS EN STUDENTEN VAN DE UNIVERSITEIT MAASTRICHT stond er in kapitale chocoladeletters boven een advertentie in Observant , het universiteitsblad van de Universiteit Maastricht.

Universiteitsblad Observant heeft spijt van rare Rath-advertentie

De paginagrote advertentie in het nummer van 16 april – niet over het hoofd te zien – nodigde de universitaire gemeenschap uit een lezing en workshop in Maastricht te bezoeken waar kwakzalver Matthius Rath, geen onbekende van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK), kond zou doen van zijn cellulaire therapie. “Een doorbraak in onderzoek naar hart- en vaatziekten”, kraaide de advertentie in nog grotere chocoladeletters, als samenvatting van zijn betoog.

De advertentie in Observant is betaald door het bedrijf van Rath in Santa Clara (Californië) dat de lezing en workshop in het tentoonstellingscentrum MECC Maastricht heeft georganiseerd. Het bedrijf kocht zo op een gemakkelijke manier aandacht in een universitaire kennisomgeving.

De roodgekleurde advertentie van Rath is enkele mensen in het verkeerde keelgat geschoten. “De directeur communicatie van de universiteit heeft namens het College van Bestuur aan de bel getrokken bij de hoofdredacteur om onze afkeuring van de advertentie over te brengen”, laat rector magnificus Luc Soete van de Universiteit Maastricht ter verontschuldiging weten in een email aan de VtdK. De vereniging had in een email aan de hoofdredacteur en aan het universiteitsbestuur ernstig bezwaar gemaakt tegen plaatsing van de advertentie. “Het is onbegrijpelijk dat een universiteitskrant van een dergelijk figuur geld aanneemt en een advertentie plaatst”, aldus VtdK-bestuurslid Cees Renckens in zijn brief. “Met verbijstering nam ik kennis van een paginagrote advertentie van de firma Matthias Rath voor het door hen georganiseerde gratis toegankelijke symposium in de MECC over zijn zgn. ‘cellulaire geneeskunde’, gericht tegen kanker, vaatziekte en ziekte van Lyme”, aldus Renckens die vervolgens in enkele zinnen uitlegt waarom hij zo kwaad is. “De heer Rath heeft een uiterst bedenkelijke reputatie als megalomane vitamine-pusher en zakenman. Een kort bezoek aan zijn website had u ervan kunnen overtuigen dat dit geen normale wetenschapper is, maar een warhoofd die alles door elkaar haalt: aderverkalking, kanker, nazidom, cannabis als geneesmiddel en nog veel meer, het zou allemaal te genezen zijn met zijn vitamines. Rath heeft op grove en onaanvaardbare wijze Europarlementariërs, die moesten stemmen over beter toezicht op de handel in vitamines, bedreigd. Hij heeft geprobeerd in Zuid-Afrika voet aan de grond te krijgen met beweringen over de behandeling van aids met zijn vitamines. Op de website van onze vereniging vindt u 38 verwijzingen naar Rath’s capriolen!”

De reacties uit Maastricht lieten niet lang op zich wachten. Niet alleen de rector magnificus uitte zijn bedenkingen tegen de advertentie, ook Riki Janssen, hoofdredacteur van Observant, toonde zich ongelukkig: “U heeft gelijk, deze advertentie hoort niet thuis in een universiteitsblad. Er is iets misgegaan in de communicatie op de redactie”, schrijft ze aan Renckens.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 14 augustus 2021

Zowel bij modeziekten als kwakzalverij het om zaken, waarvan nut en een wetenschappelijke basis ontbreken. Een vervolg.

artikelen - 26 februari 2021

Adem-advertentie van zorgverzekeraar Zilveren Kruis staat vol medische onzinteksten uit vage bronnen.

artikelen - 23 september 2019

Buitenlandrubriek met o.a.: Google zal geen advertenties meer plaatsen voor stamceltherapie / Acupuncturist perforeert longen van vrouw.