UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 15 december 2019

Forse boete voor homeopaat/arts An van Veen

Raad van State legt homeopatisch arts An van Veen een boete van 7500 euro op om homeopatische suikerkorrels Polyinfluenzinum 200K.

Forse boete voor homeopaat/arts An van Veen

Homeopathisch arts An van Veen uit Geldrop moet een boete betalen van 7500 euro, omdat ze de Geneesmiddelenwet heeft overtreden, zo oordeelde de Raad van State (RvS) recentelijk in een beroepszaak die ze had aangespannen. De raad is het eens met de rechtbank Oost-Brabant die in maart 2019 vond dat Van Veen de boete terecht was opgelegd.

Van Veen kreeg de boete omdat ze reclame had gemaakt op haar website voor het homeopathische middel Polyinfluenzinum 200K, suikerkorrels met een oneindige verdunning van 100-200, een ‘geneesmiddel’ waarvoor geen handelsvergunning is verleend. En ook al is er geen handelsvergunning voor verleend, mag je geen reclame maken voor een – in dit geval vermeend – ‘geneesmiddel’, oordeelde de RvS. De korrels zouden preventief werken tegen griep, claimde ze op de website van haar Holistisch Artsencentrum in Eindhoven. ‘Ter preventie van griep is Polyinfluenzinum 200K een mogelijkheid!’ De website Klopdatwel van Skepsis schreef er in 2016 over. 

An van Veen werkte tien jaar samen met de inmiddels overleden homeopathische arts Tinus Smits, indertijd ook aanprijzer van het homeopathische middel. Smits is vooral bekend van zijn Cease-therapie (Complete Elimination of Autistic Spectrum Expression) waarmee ‘vaccinatieschade’ hersteld zou kunnen worden. Hij meende dat de ‘schade’ die vaccins in het lichaam aanrichten tenietgedaan kan worden met homeopathische middelen.

Autisme

Een van die ‘schades’ zou autisme zijn. ‘De ontstoringsmethode Cease is een zeer effectieve methode om autistische kinderen te behandelen!’, is nog steeds te lezen op de website van de overleden arts. De familie houdt de website overeind als naslagwerk, laat de zoon desgevraagd weten.  Op deze website hebben vergelijkbare teksten gestaan als waarvoor An van Veen is beboet, maar die zijn verwijderd, e-mailt hij.

In de loop der jaren zijn tientallen homeopaten – vreemd genoeg ook enkele artsen – bij Smits op cursus geweest waarna ze ‘officieel’ Cease-certificeerd werden. Basisarts An van Veen is een van hen. Ze houdt het gedachtengoed van Tinus Smits overeind, samen met collega-homeopaat Ton Jansen

Van Veen ging na het overlijden van Smits werken bij het Holistisch Artsencentrum in Eindhoven en begon daarna haar eigen Artsenpraktijk Integrale Geneeskunde (AIGE), ook in Eindhoven. Inmiddels is ze gefuseerd met de BeterKliniek in Geldrop waar ze samenwerkt met alternatief therapeut Michael van Gils, een voormalig politieagent. Van Gils was een van de vennoten van de beruchte en inmiddels failliete Linus Pauling Kliniek in Waalre. Daar vertrok hij met ruzie. Van Veen heeft ook nog een praktijk in Arendonk bij Turnhout, het Centrum Arcanum. Ze reageert niet op een e-mail van de webredactie.

IGZ

In 2016 kwam de homeopathische arts onder vuur te liggen van de inspectie IGZ, na een klacht over onbewezen Cease-claims op haar website. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in mei 2016 – na een melding – Van Veen gewezen op de gedragsregel (“De arts en niet-reguliere behandelwijzen”) van haar artsenvereniging KNMG. De inspectie wees haar fijntjes op de volgende zin hierin: ‘dat een arts de patiënt informeert, indien op basis van de wetenschap geen uitspraak kan worden gedaan over de effectiviteit van een behandelwijze.’ De IGZ vond het echter niet op haar weg liggen om gezondheidsclaims op websites te toetsen. 

De Reclame Code Commissie (RCC) deed dit wel en kwalificeerde in 2016 – na een klacht – de claims van Veen als ‘oneerlijk’ omdat de wetenschappelijke onderbouwing ervoor ontbrak. 

De RCC veroordeelde niet alleen An van Veen, ook claims op websites van nog vijf andere door Tinus Smits ‘gecertificeerde Cease-homeopaten werden als ‘oneerlijk’ beoordeeld en moesten worden verwijderd. 

Neuraaltherapie

Van Veen kwakzalft nog steeds in haar praktijken. Naast Cease-therapie doet ze ook aan neuraaltherapie.  Ze is orthomoleculair vitamine- en aminozuurvoorschrijver, wat resulteert in wat ze zelf aanduidt als een ‘gezondheidsinfuus’ met flitsende namen zoals ‘Gut Booster’, ‘Pain killer drip’ en ‘Detox drip.’ 

Bij haar diagnose/anamnese maakt ze standaard gebruik van een vreemdsoortig apparaat, de Prognos (meestal vermeldt de kwakzalver dan: ‘ook in gebruik bij de Russische ruimtevaart’). Met een elektrode worden ‘meridianen’, vermeende energiebanen, afgetast waarna de Prognos-computer op basis van softwaregegoochel de diagnose stelt. Vreemd en laakbaar dat een afgestudeerd arts gebruik maakt van zo’n onzinapparaat. 

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 13 december 2022

De BeterKliniek van de Vlaamse homeopaat/huisarts An van Veen pakt chronische aandoeningen aan met onbewezen, hoog-geconcentreerde vitamine-infusen.

artikelen - 03 juli 2022

Natuurgenezer Suresh Kumar noemt zich ten onrechte (natuur)arts en dokter. Hij kreeg voor deze overtreding van de Wet Big (tot aan de Raad van State) een boete van 3500 euro.

artikelen - 25 augustus 2021

Buitenlandrubriek met o.a.: Australisch kledingmerk Lorna Jane krijgt miljoenenboete om valse coronaclaims.