UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 13 december 2022

BeterKliniek, de infusenwinkel van homeopaat An van Veen

De BeterKliniek van de Vlaamse homeopaat/huisarts An van Veen pakt chronische aandoeningen aan met onbewezen, hoog-geconcentreerde vitamine-infusen.

BeterKliniek, de infusenwinkel van homeopaat An van Veen

Foto: Logo van de BeterKliniek.

De nieuwe webwinkel van onze ‘partner’ GenQ is online gezet, meldt de BeterKliniek in Geldrop trots in haar recente nieuwsbrief. Vitamine- en supplementenleverancier GenQ, met een eigen productenlijn, is eigendom van orthomoleculair behandelaar Michael van Gils.

‘Partner’ is daarom een vreemd gekozen aanduiding, de voormalige politieagent is namelijk ook eigenaar van de BeterKliniek. Hij runt die samen met de Vlaamse basisarts An van Veen die zich buiten de universiteit bijschoolde in homeopathie. Van Veen is een bekende van de Vereniging tegen de Kwakzalverij en ook van de inspectie IGJ. Niet voor niets. In 2019 kreeg ze een boete van 7500 euro omdat ze de Geneesmiddelenwet had overtreden met de verkoop van een in Nederland niet geregistreerd homeopathisch middel, ‘griepbeschermende’ suikerkorrels.

Het bedrijf in Geldrop kwalificeert zichzelf op zijn website als ‘de kliniek die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde’. Het is een onzinmededeling, de kwakzalverij spuit aan alle kanten het bedrijf uit. De afgelopen jaren is het omgebouwd tot infusenfabriek; hoog geconcentreerde vitamine- en mineraleninfusen gaan er bij klanten de aderen in.

Infuus tegen Covid?

Het motto van de kliniek: ‘Vitaminen en mineralen zijn erg veilig om toe te dienen en kunnen voor veel verschillende doeleinden effectief zijn. Om nutriëntentekorten te voorkomen en op te lossen’, is op de website te lezen. Ook voor een ozoninfuus tegen onder meer long covid draaien ze in het witte herenhuis in Geldrop hun hand niet om.

De Vlaamse homeopaat An van Veen schuift aan als er infusen moeten worden gezet en recepten getekend. ‘Medische infusen op maat, op advies van onze arts, voor een duurzame gezondheid’, belooft de website van het bedrijf. Er is voor ieder wat wils. ‘Infusen voor mensen die gestrest en overwerkt zijn, voor mensen met lichamelijk zware beroepen, voor fanatieke sportersmensen met veel pijn, voor werkende moeders, mensen met een overactief sociaal leven (vooral in het weekeinde)’, promoot de BeterKliniek haar infusen. Bewijzen voor het gezondheidsnut ontbreken.

De veel verkochte Myers-cocktail, genoemd naar een Amerikaanse internist van het Johns Hopkins Hospital in Baltimore, is hier een voorbeeld van. Het is een infuus met hoge doses magnesium, vitamine C, vitamine B-complex, vitamine B6 en vitamine B12, eventueel aan te vullen met selenium, zink en de hype- en hipgevoelige antioxidant glutathion. Een klassieker, kwalificeert de BeterKliniek. De prijs van het intraveneus toedienen van de Myers-cocktail bedraagt 120 – 150 euro. De kliniek hangt er claims aan als ‘verbetering van klachten als migraine, vermoeidheid, depressie, spontane spierkrampen.’ Ook chronische infecties zouden er sneller door herstellen.’

Myers-cocktail

De BeterKliniek wijst op haar website naar een zevental publicaties die te vinden zijn via PubMed. Ze zouden de werking aantonen van de Myers-cocktail. Overtuigend zijn de verwijzingen niet. De meeste studies, meestal gepubliceerd in alternatieve gezondheidsbladen, zijn meer dan tien jaar oud, recentere zijn er blijkbaar niet.

De conclusies van de artikelen waarnaar de BeterKliniek verwijst, vermelden kwalificaties als ‘niet significant’ en ‘placebowaardig’ waarmee de werking van een Myers-cocktail naar het rijk der fabelen kan worden verwezen. De BeterKliniek, bang voor schadeclaims, verwijst uit voorzorg op haar website naar een ellenlange, hypocriete disclaimer. ‘Alle informatie die beschikbaar is op de website is uitsluitend informatief bedoeld. Aan deze informatie kunnen geen rechten en/of medische claims worden ontleend.’ Overbodig te vermelden dat de reguliere medische (voedings)wetenschap er – wel onderbouwd door stapels onderzoeken, zonder disclaimer – vanuit gaat dat extra supplementen, zeker in de hoge infuusconcentraties, bij de meeste mensen geen nut hebben als er enigszins gezond wordt gegeten.

Van Veen, de tweede partij in de BeterKliniek, is naast vitamine-infusenpromotor, ook Cease-gelovige en daarmee een hardline kwakzalver. Cease-therapie (Complete Elimination of Autistic Spectrum Expression) is een hersenspinsel van de inmiddels overleden homeopaat/huisarts Tinus Smits. Hij meende autisme – een ‘verstoring’ van het immuunsysteem volgens hem veroorzaakt door BMR-vaccinatie – te kunnen genezen met een trits aan ‘ontstorende’ homeopathische middelen. Op deze website staan verschillende stukken over deze kwakzalverij.

Ook een praktijk in België

Van Veen, die bij Smits heeft gewerkt, heeft naast de BeterKliniek ook een praktijk in België, net over de grens onder Eindhoven. In Geldrop lijkt ze zich te beperken tot het voorschrijven van onnodige infusen, in het Vlaamse Arendonk (bij Turnhout) gaat ze los op een breder kwakzalverij-terrein, van neuraaltherapie tot diagnosestelling met een raar bioresonantie-apparaat, de Prognos waarvan de effectiviteit nergens is bewezen.

Van Veen bezondigt zich verder aan ‘homeopathie, meridiaandiagnostiek, thermometrie en orthomoleculaire geneeskunst en epigenetica’, schrijft ze op haar Vlaamse website. An van Veen is verder praktiserend lid van de vereniging Artsen voor niet-toxische tumortherapie (ANTTT), waarvan de leden chemotherapie hebben afgezworen.

Van Veen is een irritante vechtersbaas. Gelukkig wordt haar gedrag soms afgestraft.  Anderhalf jaar geleden moest ze van de voorzieningenrechter in Oost-Brabant binnen vijf dagen het gebruik van de handelsnamen StichtingKanker en St. Kanker staken omdat het online informatieplatform www.kanker.nl van de Stichting Kanker last had van haar verwarring zaaiende handelsnamen. Deze stichting is een initiatief van verschillende instanties zoals KWF, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK) en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKN). Van Veen moest de proceskosten betalen, geschat op ongeveer zevenduizend euro.

Linus Pauling Kliniek

Ook haar compagnon in de BeterKliniek in Geldrop, ex-rechercheur Michael van Gils, heeft een lange historie in de kwakzalverij. Zo was hij een van de vennoten van de beruchte en inmiddels failliete Linus Pauling Kliniek in Waalre waar onder meer uitbehandelde (radeloze) kankerpatiënten werden behandeld met (onbewezen) infuustherapieën (onder meer vitamine C).

Hij vertrok er met ruzie en begon de BeterKliniek. Van Gils heeft zijn vitaminegeloof niet veranderd en strooit nog steeds met valse hoop. Ook in deze kliniek worden uitbehandelde kankerpatiënten behandeld met onbewezen vitamine C-infusen. Prijs 170-195 per infuus. Op zijn website meldt Van Gils: ‘Recent onderzoek toont aan dat hoog dosis vitamine C intraveneus toegediend, tussen de 25 en de 100 gram per infuus, kankercellen van binnenuit kan vernietigen.’ De verwijzing naar een mooie, serieuze publicatie ontbreekt echter.

Ozonbehandeling

En dan nog iets over de ozonbehandeling die de kliniek aanbiedt en die wordt omringd door onzinnige beloftes als kan ‘ondersteunend werken bij diabetes, virusontstekingen, veroudering van weefsels, zoals verslechtering van zicht en gehoor, doorbloedingsstoornissen, ook in de geriatrie’. En nog een trits aan andere aandoeningen waaronder long covid. Het zijn bizarre, misleidende gezondheidsclaims.

Jan Keppel Hesselink, enkele jaren geleden uitgetreden als acupuncturist, maakte zich begin dit jaar in zijn column in Medisch Contact (MC) terecht kwaad over deze claims van de BeterKliniek en het niet noemen van eraan gekoppelde risico’s. ‘Tien maal iemands bloed aftappen en in contact brengen met ozon waarna het bloed wordt teruggebracht in de patiënt. Dat zo’n ozoninfuus zou werken tegen long covid is een gevaarlijke en totaal onbewezen therapie’, schrijft Keppel Hesselink. ‘Kom op IGJ, treed op’, luidt de cris de coeur van de MC-columnist uit Bosch en Duin.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 16 december 2022

Kennis over darmbacteriën ontwikkelt zich razendsnel, het is te vroeg om daar in de spreekkamer iets mee te doen; kwakzalvers geloven er wel in.

artikelen - 21 maart 2022

Bij Get a Drip, Dr. Don, Dokter Mulder en in andere winkels kun je dure vitamine-infusen halen, enig gezondheidseffect hebben ze niet.

artikelen - 08 april 2021

Connie Witteman (Vanessa) vertelt roddelpers dat haar hond Rocco herstelde na een alternatieve ozongasspoelbeurt; de VtdK gelooft het niet.