UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Ronald van den Berg en Antoinette Vietsch | Geplaatst: 23 mei 2016

Feuilleton deel 2: Bas de Cock

Pioniers van de integratieve geneeskunde in de 21-ste eeuw. Deel 2: Bas de Cock.

Feuilleton deel 2: Bas de Cock

Foto: Flickr

In een “Masterclass Nieuwe Zorg” voor zorg- en verzekeringsmanagers werden op februari 2016 door Inès von Rosenstiel acht geruchtmakende integratieve genezers van de 21ste eeuw opgesomd. Zij noemde hen (en zichzelf) “pioniers”. Hun uitvalsbases noemde zij “stakeholders”. Die pioniers willen complementaire en alternatieve behandelwijzen deel laten uitmaken  van de reguliere geneeskunde. De VtdK meent dat zij daarmee de deur voor kwakzalverij wagenwijd openzetten. Over de acht pioniers verschijnt op deze website een serie signalementen. Als eerste verscheen een update over Von Rosenstiel zelf. Haar uitvalsbasis: het Slotervaartziekenhuis te Amsterdam. Nu volgt:

 

2. Bas de Cock, KNO-arts, pionier integratieve geneeskunde. Uitvalsbasis/stakeholder: Ziekenhuis Amstelland, Eden Conscious Care en KSYOS

Keel-neus-oorarts Bas de Cock werd in 2014 als zelfstandig gevestigd specialist bij het Amstellandziekenhuis te Amstelveen trots welkom geheten. ‘Voor kinderen die dokter willen worden maar na een Citotoets een mavo-advies krijgen is er hoop. Het overkwam kno-arts Bas de Cock’, aldus het meinummer van de Zorgkrant van het ziekenhuis. Het blad schetst enthousiast een soort American Dream waarbij Bas van straatvoetballertje in Tilburg via mavo en havo operatieassistent werd en vervolgens via vwo en fysiotherapie geneeskunde ging studeren, waarna hij cum laude voor zijn artsexamen slaagde. Hij specialiseerde zich vervolgens tot kno-arts. De Zorgkrant concludeert terecht: ‘een doorzetter dus’.
Als zijn specialiteit vermeldt het blad: neuscorrecties en plastische ingrepen maar ook duizelingen. Duizelingen kunnen op het terrein liggen van kno-artsen, van neurologen, of psychiaters en psychotherapeuten. Hij pleit daarom voor samenwerking en dat is op zichzelf verstandig. Hij meldt echter ook dat hij graag met acupuncturisten wil samenwerken en dat is dom: acupunctuur is kwakzalverij.

De Cock is sedert 2011 al werkzaam bij Eden Conscious Care. Hij is vicevoorzitter van Eden en zorgteamlid, samen met de arts-acupuncturist Raymond Landgraaf, de osteopaat Sander Kales en de mindfulness-genezeres Roeleveld. In fraaie bewoordingen worden op hun site klanten bewerkt om zich daar te melden.

Eden staat in de Kamer van Koophandel ingeschreven als onderneming in de branche ‘speur- en ontwikkelingswerk op het gebied van gezondheid en voeding (niet biotechnologisch)’ maar het is een behandelcentrum voor mensen met klachten van duizeligheid en nek- en rugklachten. Ook mensen die ‘verlies van kwaliteit van leven ervaren en gehinderd worden door chronische of onbegrepen duizeligheidklachten en geen passende oplossing hebben gevonden binnen het reguliere traject’ zijn welkom. Die kunnen zich aanmelden voor het zorgpad ‘In-balans’. Ook bestaat er een zorgpad ‘In-Beweging’.
Voor de diagnose wordt er gebruik gemaakt van een door Eden zo genoemde ‘spinnenweb-analyse’. Daarbij worden alle aspecten van het leven uit de kast gehaald om klanten blijvend in het Eden-web te vangen. Items zijn: ‘energie en autonome zenuwstelsel (klinkt altijd heel professioneel), lichamelijk, psychisch, sociaal, leefstijl en werkomgeving’. En overal rond het spinnenweb getekend staan verwijspijltjes van ‘regulier’ naar ‘CAG’ (Complementaire en Alternatieve Geneeskunde).

Op de site van Eden wordt geclaimd: ‘Wij zijn een team van onder andere huisartsen, KNO-artsen, kinderartsen, neurologen, psychologen, psychiaters, fysiotherapeuten, osteopaten, traditioneel chinees geneeskundigen, voedingsdeskundigen, homeopaten en andere zorgverleners’. Er wordt niemand met name genoemd.
Er staat ook: ‘we gaan samen met u en met elkaar aan de slag met als doel: optimaal welzijn, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling’. En welke patiënt wil dat nu niet? De meeste reguliere artsen willen trouwens óók dat soort mooie doelen, daar hoef je niet “integratief” voor te wezen, holle praatjes dus.

Op de Eden-website wordt als bijzonderheid vermeld dat de aangesloten artsen kunnen doorverwijzen naar hun netwerk van kwakzalvers: homeopaten, osteopaten, traditioneel Chinese deskundigen (dus acupuncturisten en kruidengenezers) en wat dies meer zij. Dat gebeurt volgens het door de alternatieve Lentis-psychiater Rogier Hoenders bedachte verwijsprotocol. Hiermee wordt een door schijnzekerheden aangegeven verwijspad naar kwakzalverij wijd open gezet (PDF). Het protocol is bij Lentis ontworpen voor patiënten met psychiatrische klachten. Het is bevreemdend dat het bij Eden Conscious Care wordt toegepast bij mensen met rug-, nek- en duizeligheidsklachten.

Het Lentisprotocol vereist dat de lekenbehandelaars naar wie is verwezen periodiek verslag uitbrengen aan hun verwijzers. Zij horen begeleiding en supervisie te krijgen, maar het is bij Eden -net als bij Lentis- niet duidelijk wie belast zijn met die begeleiding en supervisie. Ook is -net als bij Lentis- niet helder of, en zo ja aan wie de leken-behandelaars provisie voor hun supervisie moeten betalen. Terzijde zij vermeld dat De Cock in het dankwoord van het proefschrift van Hoenders genoemd wordt. Dat proefschrift kreeg van de VtdK een vernietigende kritiek.

De Cock is ook aangesloten bij KSYOS Expertise Centrum (EC®) BV. De betekenis van dat “(EC®)” is wat wazig. Wellicht wordt gedoeld op een “regulation”(richtlijn) uitgaande van de Europese Commissie (EC). Onze vereniging wordt altijd wat achterdochtig als die ® (ringel-R) gebruikt wordt. KSYOS blijkt een telemedisch instituut te zijn. Met telemedica wordt bedoeld: medische expert-adviezen op afstand: e-mail, video-overleg en andersoortige berichten via internet. Overigens kan men er ook terecht voor behandeling want KSYOS staat bij de Kamer van Koophandel geregistreerd als ZBC, Zelfstandig Behandel Centrum. Of men in dit telemedisch centrum ook aan alternatieve zorg doet, blijft op de website onduidelijk. Maar met pionier De Cock in huis lijken in ieder geval de samenwerking met en eventuele verwijzingen naar acupuncturisten, osteopaten, Chinese kruidendokters en wat dies meer zij, binnen het bereik van dit ZBC.

De Cock is volgens LinkedIn lid van het ‘National Information and Knowledge Center for Integrative Medicine’. Dit is potjesengels voor het NIKIM, dat wij kennen als het Nationaal Informatie en Kenniscentrum Integratieve Medicine, waar Von Rosenstiel de scepter zwaait (zie feuilleton dl. 1).

Ook daaruit blijkt overtuigend dat integratief geneeskundige De Cock irreguliere opvattingen heeft, net als Von Rosenstiel zelf die hem in haar “masterclass” als pionier op het schild hees.

Ronald van den Berg en Antoinette Vietsch

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 april 2020

Buitenlandrubriek met o.a.: Cuba promoot homeopathie bij Covid-19 / ‘Integratieve geneeskunde benadeelt gezondheidszorg voor patiënt’.

tijdschrift - 15 juli 2019

En weer kon een antroposische arts een lintje opgespeld krijgen. Het ging deze keer om Madeleen Winkler uit Gouda.

tijdschrift - 13 april 2018

Het NIKIM (Nationaal Informatie en Kenniscentrum Integrative Medicine) van Von Rosenstiel en Bongers stopt er na tien jaar mee.