UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 07 oktober 2011

Erasmus MC wint Meester Kackadorisprijs 2011

De Meester Kackadorisprijs 2011 van de Vereniging tegen de Kwakzalverij is toegekend aan dr. H. Pols, decaan van het Erasmus MC in Rotterdam. Pols, als verantwoordelijke voor promoties op de medische faculteit, accepteerde in december 2010 een acupunctuurproefschrift van fysiotherapeute Ineke van den Berg-de Lange.

De fysiotherapeute/acupuncturiste stelt daarin dat een foetus in de baarmoeder kan worden omgedraaid van stuitligging naar een normale hoofdligging door de kleine teen van de aanstaande moeder te verwarmen door middel van het oud-Chinese moxabranden. Deze opwarmtherapie is verwant aan acupunctuur waarbij zogenaamde energiepunten worden geprikkeld.

“Het proefschrift bevatte een kolderieke uiteenzetting over het veronderstelde werkingsmechanisme van dit malle gedoe”, staat in het juryrapport van de vereniging. Het proefschrift is volgens de jury bovendien frauduleus omdat de promovenda “in haar proefschrift nalaat degelijk onderzoek te verdisconteren dat geen enkel effect vond van het moxeren van kleine teentjes bij zwangere vrouwen met een kind in stuitligging.”

Decaan Pols weigerde desgevraagd afstand te nemen van het proefschrift tot extra ergernis van de jury. Pols, schrijft de jury, beseft kennelijk niet dat “hij daarmee de velen die aan zijn instelling na wel serieus onderzoek promoveerden ernstige reputatieschade toebracht. Wat is hun titel nog waard als je in Rotterdam ook op dergelijke kwakzalverij kan promoveren? De grootste reputatieschade is die voor zijn faculteit. Penetratie van kwakzalverij in de academische wereld vormt een groot gevaar.”

De Kackadorisprijs is dit jaar voor de negende keer uitgereikt. De prijs is bestemd voor ‘instellingen, personen of ondernemingen die in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de verspreiding in daad, woord of geschrift van de kwakzalverij in Nederland.’ Er waren dit jaar negen genomineerden. Naast decaan Pols van het Erasmus MC waren onder andere ook burgemeester Van Aartsen van Den Haag, de brancheorganisatie Neprofarm, de directeur van Zorggroep Almere en de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) voor de prijs genomineerd.

 

Links

Juryrapport Meester Kackadorisprijs 2011

Chinese acupunctuur tegen stuitligging: een schandelijk proefschrift

Heel veel homeopathie in schappen apotheek

Huib Pols krijgt Kackadorisprijs

Vice-voorzitter Erasmus MC wint Kackadorisprijs

Schippers: veel homeopathie bij apothekers

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 februari 2016

Het expositiecentrum Corpus in Oegstgeest, op de grens met Leiden, gaat meer nuances aanbrengen in zijn muurteksten over acupunctuur.

artikelen - 16 oktober 2011

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) doet de wetenschappelijke waarheid flink geweld aan. Het college besloot eind september dat de registratie van glucosamine-houdende producten als geneesmiddel bij artrose (gewrichtsslijtage) de komende vijf jaar gehandhaafd kan blijven.

page - 10 oktober 2011

Hieronder het gehele juryrapport van de Meester Kackadorisprijs 2011.