UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Thomas Dorlo en Broer Scholtens | Geplaatst: 16 oktober 2011

Onwerkzaam glucosamine behoudt registratie

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) doet de wetenschappelijke waarheid flink geweld aan. Het college besloot eind september dat de registratie van glucosamine-houdende producten als geneesmiddel bij artrose (gewrichtsslijtage) de komende vijf jaar gehandhaafd kan blijven.

Een curieus besluit omdat al lang bekend en uitvoerig bewezen is dat glucosamine niet werkt bij artrose. Het CBG stelt nota bene in de onderbouwing van zijn standpunt dat ‘de werkzaamheid van glucosamine ter verlichting van symptomen van artrose (degeneratieve gewrichtsklachten) in de knie zwak onderbouwd is en niet kon worden bevestigd in meer recente studies’. In Nederland zijn twaalf glucosamine-bevattende producten geregistreerd als geneesmiddel, blijkt uit een rapportage van het CBG.

Glucosamine is niet werkzaam bij artrose. Een van de grootste studies hierover verscheen vijf jaar geleden in de New England Journal of Medicine. Op deze website is hier uitvoerig over bericht. Deze publicatie van Daniel Clegg beschrijft een onderzoek onder bijna zestienhonderd patiënten. Glucosamine geeft geen pijnverlichting, blijkt uit zijn studie.

Een recentere grote meta-analyse in de British Medical Journal van een groep Europese onderzoekers komt tot dezelfde conclusie. De groep analyseerde tien gerandomiseerde trials naar het effect van glucosamine; 3804 artrosepatiënten deden aan deze studies mee. Glucosamine – met of zonder het vaak gecombineerde voedingssupplement chondroïtine – is niet werkzaam, blijkt hieruit. Men had net zo goed een placebo kunnen nemen, concluderen de onderzoekers van instituten in Bern, Kopenhagen en Bristol. Hun advies is glucosamine te weren bij de behandeling van artrose: ‘Gezondheidsinstanties en verzekeraars zouden de kosten voor glucosamineproducten niet meer moeten vergoeden. Patiënten zouden deze producten niet meer voorgeschreven moeten krijgen’, adviseert de groep.

Het CBG heeft ondanks deze wetenschappelijke studies eind september besloten dat registraties van glucosamine-houdende producten als geneesmiddel behouden kunnen blijven. Het college zet zo de deur open voor kwakzalvers om glucosamine voor te schrijven.

De Amerikaanse evenknie van het CBG, de Food and Drug Administration (FDA), beschouwt glucosamine niet als geneesmiddel maar als voedingssupplement. In de Verenigde Staten mag glucosamine dus niet verkocht worden met een claim van werkzaamheid omdat die nooit is aangetoond.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft herhaaldelijk gewezen op het onnut van glucosamine en beschouwt het gebruik ervan als kwakzalverij. Glucosamine heeft al enkele malen de hoofdrol gespeeld bij nominaties voor de Mr. Kackadorisprijs, een prijs die bestemd is voor ‘instellingen, personen of ondernemingen die in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de verspreiding in daad, woord of geschrift van de kwakzalverij in Nederland’.

Zo werden in 2006 Liesbeth List en de gepensioneerde hoogleraar reumatologie J. Rasker genomineerd voor hun misleidende promotie van dit niet werkzame ‘geneesmiddel’. In 2011 werd de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie genomineerd omdat zij weigerde zich te distantiëren van deze kwakzalverij.

Thomas Dorlo en Broer Scholtens

Gerelateerde artikelen

page - 10 oktober 2011

Hieronder het gehele juryrapport van de Meester Kackadorisprijs 2011.

artikelen - 07 oktober 2011

De Meester Kackadorisprijs 2011 van de Vereniging tegen de Kwakzalverij is toegekend aan dr. H. Pols, decaan van het Erasmus MC in Rotterdam. Pols, als verantwoordelijke voor promoties op de medische faculteit, accepteerde in december 2010 een acupunctuurproefschrift van fysiotherapeute Ineke van den Berg-de Lange.