UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 24 februari 2016

Corpus gaat acupunctuurteksten aanpassen

Het expositiecentrum Corpus in Oegstgeest, op de grens met Leiden, gaat meer nuances aanbrengen in zijn muurteksten over acupunctuur.

Corpus gaat acupunctuurteksten aanpassen

Foto: https://www.flickr.com

“We kijken momenteel nog eens naar de tekst die we bij de muurposters plaatsen”, schrijft directeur Huub Lazarom van Corpus aan de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) die zich had beklaagd over kritiekloze teksten die het museum gebruikt over acupunctuur. “Ook zullen we enige nuance aanbrengen in die posters”, belooft hij.

In het museum Corpus, dat in 2008 werd geopend en waarvan het lokale LUMC medeoprichter is, wordt de opbouw van het menselijke lichaam op inzichtelijke wijze uitgelegd en gevisualiseerd. “Reis door de mens”, heet de permanente expositie in het acht verdiepingen tellende gebouw. Op een van die etages hangen vier posters waar bezoekers iets wordt verteld over acupunctuur.

In deze posters wordt acupunctuur aangeprezen als “een veel toegepaste geneeswijze.” Ook is op één van de posters te lezen dat er zich in het lichaam “onzichtbare banen” bevinden en dat “deze banen een energienetwerk vormen waarop de acupunctuurpunten liggen. Elk van die punten staat in contact met een orgaan of met een bepaalde lichaamsfunctie. Als je niet gezond bent dan kan acupunctuur met behulp van naalden bepaalde energieën afremmen of juist stimuleren bij aandoeningen”, zo is op de poster te lezen. Waarna een trits aandoeningen wordt genoemd waaronder nek- en rugpijn, migraine, hoge en lage bloeddruk en gedragsstoornissen.

De juichende teksten over acupunctuur worden in één zin enigszins genuanceerd:  “Let op: laat u goed informeren voordat u aan acupunctuur begint!” De medische adviesraad van Corpus, bestaande uit specialisten met diverse disciplines en uit verschillende ziekenhuizen, moet even de andere kant op hebben gekeken toen de teksten werden gemaakt.

“Weet U wel dat acupunctuur geen geneeswijze is en dat die genoemde energiebanen een hersenspinsel vormen en dat ze nooit zijn aangetoond”, luidden schriftelijke gestelde vragen aan Corpus, nadat een lid van de VtdK zich had beklaagd over de posterteksten. “Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat acupunctuur werkt, ook niet voor de door u vermelde aandoeningen. U kunt daar de medische literatuur op nakijken, in PubMed. Daar staan bijvoorbeeld vele artikelen die de Britse arts/hoogleraar Edzard Ernst schreef voor de Cochrane Library. Waarom wordt de jeugd een verkeerd beeld voorgeschoteld? Waarom faciliteert Corpus kwakzalverij?”, zo luidden enkele vragen aan de Corpus-directie.

In eerste instantie wimpelde directeur Lazarom van Corpus de VtdK-vragen af en antwoordde hij dat er wel degelijk nuance in de teksten zit. “Ik heb niet de indruk dat we in onze posterteksten op enigerlei wijze sterk adviserend of meningsvormend optreden.”  In  een tweede e-mail trekt hij wat meer het boetekleed aan en belooft hij “de teksten opnieuw te bekijken en enige nuance te zullen aanbrengen”, aldus de Corpus-directeur die de vereniging vervolgens succes wenst met “uw missie”.

Het is niet de eerste keer dat de VtdK Corpus attent heeft gemaakt op de weinig wetenschappelijke teksten in de expositieruimte. De vereniging nomineerde het museum in 2011 voor de Meester Kackadorisprijs vanwege de aanprijzende teksten over de Chinese naaldkunst. Het bleef dat jaar bij een nominatie. De prijs werd in 2011 toegekend aan prof. dr. Huibert Pols, toen vice-voorzitter/decaan van het Erasmus MC. Hij faciliteerde in december 2010 de acupunctuurpromotie van fysiotherapeute Ineke van den Berg.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 januari 2024

De bijscholingscursus ‘completere’ tandarts van bedrijf Bio-basics stroomt over van kwakzalverij zoals acupunctuur en ozontherapie.

tijdschrift - 15 januari 2024

Symposiumverslag: Mogelijkheden en beperkingen van fysiotherapie.

artikelen - 25 oktober 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie.