UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 03 maart 2004

Ephedra’s verdwijnen van het schap

Met ingang van 6 april 2004 mogen planten die efedrine bevatten niet meer in kruidenproducten worden verkocht, doch alleen in geregistreerde geneesmiddelen. Op de etiketten worden deze planten aangeduid met zulke namen als Ma Huang, Zeedruif, ephedra, Ephedra sinensis. Het komt veel voor in afslankproducten, maar het wordt ook gebruikt om de sportprestatie te verhogen. […]

Met ingang van 6 april 2004 mogen planten die efedrine bevatten niet meer in kruidenproducten worden verkocht, doch alleen in geregistreerde geneesmiddelen. Op de etiketten worden deze planten aangeduid met zulke namen als Ma Huang, Zeedruif, ephedra, Ephedra sinensis. Het komt veel voor in afslankproducten, maar het wordt ook gebruikt om de sportprestatie te verhogen. Echter het verhoogt de bloeddruk, versnelt de hartslag, en versterkt de werking van de schildklier. Dit kan leiden – en heeft geleid – tot hartaanvallen, beroertes en overlijden. De ephedra’s zijn speciaal gevaarlijk als ze worden gebruikt in combinatie met cafeïne uit koffie, guarana, mate, kolanoten, groene thee e.d., omdat de werking dan wordt versterkt. Deze combinatie was eerder regel dan uitzondering.

Nederland is weliswaar weer eens een van de laatste om een gevaarlijk kruid van de schappen te halen, maar eindelijk is het dan zo ver.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 21 juli 2010

In de VS en West-Europa wordt jaarlijks voor ruim twee miljard euro aan supplementen gekocht om af te slanken, maar bij onderzoek blijken die niet van nep te onderscheiden.

behandelwijzen - 17 juni 2005

Toen het er naar uit zag dat de vrije verkoop van efedrine in zulke planten als MaHuang of zeedruif verboden zou worden, gingen de fabrikanten die dit in hun pillen gebruikten meer en meer over op het gebruik van synefrine uit de bittere of Sevilla sinaasappel, nog steeds samen met cafeïne.