UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 17 juni 2005

Beroerte door een afslankpil met synefrine

Toen het er naar uit zag dat de vrije verkoop van efedrine in zulke planten als MaHuang of zeedruif verboden zou worden, gingen de fabrikanten die dit in hun pillen gebruikten meer en meer over op het gebruik van synefrine uit de bittere of Sevilla sinaasappel, nog steeds samen met cafeïne.

De medici maakten zich zorgen over de gevolgen van het gebruik van deze twee stoffen in één pil. En niet ten onrechte.

In de Mayo Clinic Proceedings 2005;80(4):541-545 wordt een geval beschreven van een 38-jarige patiënt die na het gebruik gedurende 1 week van 1 à 2 capsules per dag van Stacker 2 Ephedra Free een beroerte (cerebro-vasculair accident, CVA) kreeg. Hij was voordien nauwelijks met de dokter in aanraking geweest, had geen andere belangrijke risico factoren voor vaatziekten en nam geen andere medicijnen in. De enige oorzaak van deze beroerte op zo jonge leeftijd was dan ook naar alle waarschijnlijkheid de synefrine in de afslankpil.

De artsen van de Mayo Clinic – een van de voornaamste medische klinieken in de USA – vinden dan ook dat het publiek gewaarschuwd moet worden voor de risico’s bij het gebruiken van dit soort ephedra-vrije produkten. Dat doen we dus hiermee.

Aanvulling 2005: Synefrine in Advantra Z en in Xenadrine EFX

In het American Journal of Medicine van september 2005 wordt verslag gedaan van proefnemingen met Advantra Z en Xenadrine EFX aan de University of California in San Francisco. Beide producten bevatten synefrine uit de bittere of Sevilla sinaasappel (Citrus aurantum). Bij Xenadrine EFX was daar bovendien o.a. nog cafeïne aan toegevoegd. Beide supplementen verhoogden de hartslag van de kerngezonde niet-rokende deelnemers met 11 tot 16 slagen per minuut. Bovendien leverde Xenadrine EFX ook nog een verhoging van de bloeddruk met 9 à 10 mm kwik op. Advantra Z bevatte weliswaar meer synefrine dan Xenadrine EFX, maar daarentegen geen cafeïne. Het gaf toch geen verhoging van de bloeddruk. Het lijkt er sterk op dat de combinatie van synefrine en cafeïne en mogelijk andere stoffen in de pil daarvoor zorgden.

Bewijs dat synefrine het gewicht verlaagt is niet geleverd, dus dit zijn weer twee natuurlijke middelen waardoor geldt: Het baat niet, maar het schaadt hevig. Beide middelen zijn in Nederland vrij verkrijgbaar.

Literatuur

American Journal of Medicine 2005;118:998-1003

Klik op onderstaande link voor een Engelse samenvatting van het onderzoek.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=16164886&query_hl=1

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 10 februari 2022

Een chiropractor voerde een nekmanipulatie uit bij een man. Die kreeg een beroerte en deed aangifte. Het OM vraagt vrijspraak.

artikelen - 01 september 2021

Het bedrijf Brain and Spine Rehab van chiropractor Arjan Kuipers kwakzalft bij hersenschade na beroerte of hersenschudding.

artikelen - 27 juni 2018

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse homeopaten verliezen rechtszaak tegen NHS / Amerikaanse Televisiedokter Oz promoot astrologie.