UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 30 april 2003

Ephedra (Ma Huang, zeedruif), een gevaarlijk ‘natuurproduct’

Op 11 december 2002 waarschuwde het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo) voor het gebruik van de partypil en vetverbrander Stack 2 dat ephedra’s bevat.

Van het middel werd gezegd dat het weliswaar natuurlijk was, maar dat er desondanks ernstige bijverschijnselen waren. Die zijn er ook. Ephedra’s bevatten efedrine, een verouderd astmamiddel. Het versnelt de hartslag, verhoogt de bloeddruk en veroorzaakt een te sterke werking van de schildklier. Dat het ook slapeloosheid veroorzaakt wordt bij een partypil uiteraard gunstig gevonden door de gebruikers. Maar gezond is dat in geen geval.

Efedrine komt onder meer voor in Ephedra sinensis, ook wel zeedruif geheten; de Chinese naam is Ma Huang.

Maar waarom alléén waarschuwen voor Stack 2? Verschillende andere afslankmiddelen, zoals Spray-You-Slank, Fat & Burn, Biolean, Xenadrine en SuperSlank bevatten ook ephedra’s. En bij deze middelen is dat nog gecombineerd met cafeïne bevattende ingrediënten zoals koffie, thee, kola, cacao, guarana of maté. Cafeïne versterkt de werking van de ephedra’s. Deze middelen hebben in de Verenigde Staten vrijwel zeker bijgedragen aan een aanzienlijk aantal gevallen van overlijden. Alleen bij de gezamenlijke strijdkrachten al 33 gezonde jonge mensen in vijf jaar. In de PX, de winkels van de strijdkrachten, mogen deze middelen dan ook niet meer verkocht worden. Ook verschillende spelers van American Football werden het slachtoffer. Het gebruik werd daar ook verboden en er wordt op efedrine gecontroleerd. Van het aantal sterfgevallen onder gewone burgers zijn er alleen schattingen. Voor zover bekend is het jongste slachtoffer een highschoolstudent van 16 jaar, kerngezond, en footballspeler voor zijn school. Op grond van de Amerikaanse en de eigen gegevens heeft de Canadese Gezondheidsdienst bepaald dat alleen middelen met een maximale dosering van 4 x 8 mg efedrine per dag en een aanbevolen maximale gebruiksduur van 7 dagen nog verkocht mogen worden. Mengsels van ephedra’s met andere stimulantia, zoals cafeïne zijn eveneens verboden. In sommige staten van de USA mag het niet aan minderjarigen worden verkocht. Ook België staat alleen kleine hoeveelheden efedrine in b.v. hoestdrankjes toe. Verder is daar voor ephedra’s een recept nodig.

Ondertussen ondervinden de Amerikaanse firma’s die deze artikelen verkopen moeilijkheden met het verkrijgen van letselschadeverzekering. Je vraagt je af of firma’s die zeggen natuurlijke – en dus, volgens henzelf, veilige – middelen te verkopen wel letselschadeverzekering nodig hebben. Zouden ze dus toch weten dat hun spullen niet zo erg veilig zijn? Voor het voedingssupplementenbedrijf Herbalife werd de premie verhoogd van $ 400.000 in 2000 tot $ 2,5 miljoen in 2001, het eigen risico werd 10x zo hoog en werd $ 5 miljoen, en de maximale dekking daalde van $ 50 miljoen naar $ 40 miljoen. Sommige firma’s zijn al op andere ingrediënten overgegaan, b.v. een combinatie van bittere sinaasappel en groene thee. Het is echter de vraag of die wel veilig zijn. Een enkele pil bevat evenveel cafeïne als 10 kopjes thee!

In Nederland is Fat & Burn ondertussen op 27 december 2001 van de schappen gehaald. Dat is niet gebeurd vanwege de ephedra’s die dit middel bevat, maar omdat in dit ‘100% natuurlijke product’ vermoedelijk kankerverwekkende PAK’s ontdekt zijn.

P.S. In het nummer van 18 maart 2003 van Annals of Internal Medicine staat een risicoanalyse waarin ephedra wordt vergeleken met kava kava en ginkgo biloba. Daaruit bleek dat ephedra een 100x groter risico oplevert voor nadelige reacties dan kava kava. Maar kava kava is in alle landen van de EU ondertussen verboden.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 27 juni 2018

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse homeopaten verliezen rechtszaak tegen NHS / Amerikaanse Televisiedokter Oz promoot astrologie.

behandelwijzen - 17 december 2014

De Duitse shampoo-fabrikant Alpecin prijst in de reclameblokken op televisie haar cafeïne-houdende shampoo aan met wervende teksten als ʻde shampoo die de haargroei direct in de wortels stimuleert.ʼ

behandelwijzen - 21 juli 2010

In de VS en West-Europa wordt jaarlijks voor ruim twee miljard euro aan supplementen gekocht om af te slanken, maar bij onderzoek blijken die niet van nep te onderscheiden.