UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 16 mei 2022

Enikö Papp van Biologika aanhanger Germaanse dwaalleer

Enikö Papp gelooft in de Germaanse Geneeskunde, de leer meent dat conflicten ziektes veroorzaken.

Enikö Papp van Biologika aanhanger Germaanse dwaalleer

Foto: Enikö Papp, bron: https://www.youtube.com/watch?v=ma23Ggdn9yM

De wereld van mevrouw Enikö Papp, eigenaar/oprichter van Biologika Nederland in Baarn, zit ogenschijnlijk simpel in elkaar: is er een conflict, in het gezin bijvoorbeeld, dan loop je als vrouw een grote(re) kans op borstkanker, waarschuwt ze. ‘Het is zo banaal eenvoudig dat ik het bijna niet kon geloven’, laat ze op haar website weten.

Papp is aanhanger van de theorieën van de ooit uit zijn ambt gezette internist Ryke Geerd Hamer, ‘uitvinder’ van de Germaanse Geneeskunde. De Duitse kwakzalver overleed in de zomer van 2017, zijn dwaalleer is echter nog steeds levendig, ook in Nederland. Er zijn hier veel actieve aanhangers, Papp is een van hen.

De interesse erin is groot, de Facebook-pagina van Biologika Nederland heeft 6.448 (stand half mei) volgers.

Elke ziekte zou een reden hebben

Enikö Papp legt op haar website uit hoe volgens deze Hamer-kwakzalverij – De Nieuwe Medicina – in elkaar steekt (de gebruikte kapitalen zijn van Papp): ‘Elke ziekte ontstaat in je lichaam met een Reden. Elk emotioneel-biologisch Conflict – vaak beschreven als trauma – creëert op een bepaalde plek (het orgaan) en op een bepaalde manier een verandering (ziekte). Herstel en genezing verlopen volgens onze biologische programmeringen en overlevingsmechanismes (Papp heeft het over strategie, red.) en onze geloofsovertuigingen spelen hierbij een belangrijke rol. Biologika helpt je om deze programma’s te ontcijferen.’

Ze heeft enkele filmpjes op YouTube gezet over haar theorieën onder andere vorig jaar waarin ze uitlegt waarom oudere mensen heftigere klachten krijgen bij een Covid-19-besmetting: ‘ze hebben conflicten niet verwerkt en opgestapeld in de loop van het leven.’

Papp geeft masterclasses. In een samenvatting/tekst op haar website van een recente ‘masterclass borstkanker’, legt ze uit in wat meer detail hoe de Hamer-theorie in zijn werk gaat, waarom-je-helemaal-niet-zo-bang-hoeft-te-zijn-voor-een-knobbeltje-in-je-borst/ ‘Op het moment dat er een biologisch conflict ontstaat binnen jouw directe omgeving (= je nest) zal jouw lichaam speciale biologische programma’s opstarten om jouw overlevingskansen te vergroten. Dit betekent dat je borstklieren een signaal krijgen dat ze extra cellen aan moeten maken, want je hebt iets in nood dat je moet verzorgen, voeden. Deze cel-toename is wat ze in de reguliere geneeskunde diagnosticeren als borstkanker of borstcyste. Andere benamingen zijn: mammacarcinoom.’ Einde citaat.

Tijdelijke celtoename volgens Papp

Papp is een optimistisch mens, ze schrijft: ‘Deze celtoename is maar tijdelijk. Zodra de onveilige situatie voorbij is en je hebt weer rust gevonden dan geeft je brein het seintje om de processen terug te draaien. De extra cel-aanmaak wordt dus weer afgebroken. Dit proces is zo verweven met het vrouw-zijn dat dit soort conflicten vijf tot acht keer in je leven voorkomt’, laat ze bemoedigend weten. Het motto op haar website luidt dan ook: ‘Je hoeft niet bang te zijn voor een knobbeltje in je borst.’

Enikö Papp is Hongaarse van geboorte. Ze verhuisde tig jaar geleden naar Nederland. Hier werd ze ziek : ‘terugkerende blaasontstekingen, hooikoorts, eczeem op mijn gezicht en chronische nierbekkenontsteking.’ De reguliere geneeskunde had hier volgens haar geen antwoord op. Op zoek naar oplossingen kwam ze in aanraking met haar landgenoot Roberto Barnai die, zo leren we van Papp, de Germaanse Geneeskunde van Hamer ‘vertaalde’ in begrijpelijke taal, als ‘eerste en als beste’.

Roberto Barnai

Hoe Barnai’s leer tot stand kwam? Bij kwakzalvers moet je dan altijd terug naar de eigen gezondheidshistorie. In 2005 werd bij de Hongaar dikkedarmkanker vastgesteld, niet veel later kreeg hij ook nog leverkanker. Hij zette zijn reguliere behandeling stop en ging ‘leven’ volgens de leer van Hamer. Barnai zou inmiddels volledig hersteld zijn en is nu ruim 15 jaar actief als coach, consulent, trainer en verspreider van de leer, in Hongarije en daarbuiten.

Papp volgde cursussen bij hem. Ze schrijft op haar LinkedIn-pagina: ‘Ik ben opgeleid als geaccrediteerde Biologika-consulent als eerste in Nederland. Ik ben gecertificeerd om Biologika Trainingen en Consulten te kunnen geven, aan iedereen die graag de echte, logische oorzaken van ziekte en gezondheid wil leren en leven.’

Papp omschrijft de leer als ‘het best bewaarde geheim over de wetmatigheden van ziek worden.’ De leer zou – officieel??? – worden gedoceerd op de Hongaarse medische Semmelweis-universiteit (SOTE) in Boedapest, als eerste ter wereld, prijst Biologika aan. Het zou gaan om een 9-daagse opleiding die wordt gegeven door reguliere artsen die een scholing hebben gehad in ‘De Nieuwe Medicina’. Wat er van waar is? Geen idee. De zoekmachine van de website van de universiteit kent de cursus niet, kent geen Roberto Barnai en ook het intikken van Geerd Hamer levert niets op. ‘No results’, is het antwoord.

Geen wetenschappelijke onderbouwing

Of de leer serieus moet worden genomen? Een wetenschappelijke onderbouwing van de de Biologika-leer, in de vorm van onder meer klinische onderzoeken en theoretische/biologische vergezichten, ontbreekt. De zoekmachine van het medische databestand PubMed kent Barnai en Biologika niet. Het intikken van de Duitse leermeester van Barnai, Ryke Geerd Hamer, levert zegge en schrijven één artikel in Pubmed op gewijd aan deze kwakzalver: het betreft een kritische analyse/opiniestuk uit 2005 van drie Noorse onderzoekers, werkzaam in holistische instituten. Hun conclusie: bewijzen voor de Hamer-leer ontbreken.

Een teken aan de wand. Het is geen wonder dat Papp op haar website de volgende disclaimer heeft gezet: ‘Zowel de eigenaar van de website als Biologika Nederland en Enikö Papp zijn niet aansprakelijk voor de gevolgen van de door de lezer toegepaste adviezen en ideeën. Biologika Nederland besteedt veel aandacht aan de betrouwbaarheid en actualiteit van de informatie op de website. Desondanks is het mogelijk dat gepubliceerde informatie onvolledig of onjuist is. De informatie die u verkrijgt via Biologika Nederland mag dan ook nooit als vervanging van de behandeling door een arts dienen. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen.’

De grondlegger van de Biologika-leer wil de controle over zijn geesteskind houden, tot ver van huis. E-mailvragen van de webredactie aan Papp over de wetenschappelijke onderbouwing achter de Biologika/Hamer-leer, zijn voor antwoorden eerst langs Barnai geweest, laat Papp weten.

Niet dat dit enige nuttige informatie oplevert. Papp antwoordt, mede namens Barnbai: ‘Aangezien wij het over natuurwetenschappelijke informatie hebben, kunt u de juistheid van deze informatie allemaal zelf checken en controleren. U heeft het niet nodig dat ik u moet overtuigen (met welke literatuurlijst dan ook). Daarom vraag ik u vriendelijk om de feitelijkheden van deze natuurwetenschap te verifiëren op uzelf en uw geliefden, patiënten, partner, kinderen, familieleden, etc. Ik zie het nut er niet van in dat ik u in honderden pagina’s uitleg geef over de werking van Moeder Natuur.’

Bijscholing

Enikö Papp is sinds kort niet meer te consulteren in haar praktijk in Baarn. Ze zette recentelijk de volgende ‘BELANGRIJKE MEDEDELING’ op haar website: ‘persoonlijke consulten kunnen pas weer vanaf 2023 worden ingepland. De komende maanden ga ik me fulltime bezig houden met bijscholing, lekker veel leren en het ontwikkelen van een nieuwe Jaaropleiding over de bio-logica van de biologische conflicten (DHS-en). Uiteraard is het altijd mogelijk om via Biologika Online Masterclasses persoonlijke vragen te stellen over het desbetreffende onderwerp. Deze masterclasses/presentaties zijn uitermate geschikt om meer verdieping te krijgen in één van de vele thema’s (lees: ziektes, klacht, pijn, aandoening, etc.) van Biologika. Zoektochten naar herstel en heling. Elke maand zijn er nieuwe thema’s’, schrijft Papp op haar website.

Een eerste masterclass over borstkanker was in april, een tweede volgt, is te lezen op de Facebook-pagina van Biologika. ‘Hallo lieve Biologika vrienden, geïnteresseerden, op maandagavond 16 mei a.s. organiseer ik de Biologika Online Masterclass Allergieën.’

Verder is er ook nog zoiets als de Biologika Online Academy, oftewel Bionac. Het is een platform voor gelijkgestemden met veel informatie, belooft de website van Biologika. ’Voortaan is ieders gezondheid en het welzijn eigen verantwoordelijkheid. Iedereen beslist zelf of hij zijn gezondheid in eigen handen neemt en zo ja: hoe’, meldt Papp.

Facebook greep in

Het is niet alleen de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) die meent dat mevrouw Papp – lees Biologika – medische onzin verkoopt. Ook Facebook heeft er zo zijn twijfels over, sterker Facebook pikt blijkbaar niet alles meer.

Papp schrijft half februari op haar Facebook-pagina: ‘Kom naar Telegram! Naar ons kanaal. Hier – Facebook dus – kunnen we helaas praktisch niets meer schrijven of vertellen wat over onze gezondheid gaat… en laat dat nou precies onze missie zijn. C e n s u u r vrij is veel meer ons ding … zien we jullie daar?’

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 28 mei 2024

Germaanse geneeskunde-gelovigen Mies Kloos en Daniel Derweduwen houden kankerpatiënten weg van de reguliere geneeskunde, blijkt uit verborgen camera-opnames van Alberto Stegeman. De inspectie is aan zet.

artikelen - 11 oktober 2023

Er zijn aanwijzingen dat de Vlaamse Johan Denis en de Nederlandse Hellen van Rooijen, behandelaars in de Germaanse Geneeskunde, patiënten van een reguliere behandeling af kunnen houden en zijn daarom rijp voor een bezoek van de inspectie IGJ.

artikelen - 31 oktober 2022

Mies Kloos hield een kankerpatiënt af van chemokuren; er was volgens haar geen tumor, het lichaam kon genezing zelf aan. De patiënt is overleden.