UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Rob Koene | Geplaatst: 30 december 2007

En op 1: een verbazend gebrek aan benul

Top 10 wetenschappelijke missers van 2007

Onder deze titel geeft wetenschapsjournalist Hans van Maanen in de Volkskrant van zaterdag 27 december zijn top 10 lijst van wetenschappelijke flops van 2007. Daarin figureren onder meer een nieuw ontdekte planetoïde die op 13 november op aarde zou inslaan (het bleek een Europese komeetverkenner te zijn), tomatensoep van Heinz die de kwaliteit van sperma zou bevorderen, het verband tussen geboortemaand en bijziendheid, de Niercheck van de Nierstichting (als zinloze screening gekwalificeerd door de Gezondheidsraad), oppompen van koud water uit de oceaandiepten als middel tegen de opwarming van de aarde, en een magisch vierkant als wereldsensatie in de wiskunde.

De onbetwiste winnaar van zijn top 10 is het Gerechtshof in Amsterdam dat in juni vaststelde dat de Vereniging tegen de Kwakzalverij de orthomanuele arts Maria Sickesz geen kwakzalver mocht noemen. Het oordeel van de rechters was gebaseerd op een merkwaardige interpretatie van de definitie in de dikke Van Dale en op een proefschrift dat door medische wetenschap al bij zijn verschijnen in 1990 als pseudowetenschap naar de prullenmand was verwezen. (Zie ook: Vooraanstaand jurist kritiseert arrest Sickesz).

Het volledige artikel van Hans van Maanen inclusief de literatuurverwijzingen is als pdf hier te vinden Zie ook zijn artikel van 9 juni 2007 (eveneens als pdf): Wie zalft er dan wél kwak?

Naschrift (van de webredactie)

Van Maanen schrijft dat het hof vergat een dwangsom te zetten op de plaatsing van een advertentie. Maar het is de eisende partij die een deurwaarder opdracht moet geven de gevraagde voorzieningen (in dit geval een tegemoetkoming in de advocatenkosten en de advertenties) op te eisen. De kosten zijn inderdaad onmiddellijk opgeëist, maar de advertentie om goede redenen (nog) niet. Een partij die weigert het door de deurwaarder geëiste te leveren, kan een kort geding tegemoet zien waar bijvoorbeeld een dwangsom kan worden opgelegd plus de kosten van het geding natuurlijk. De eisende partij kan de rechter natuurlijk vragen om een dwangsom vast te stellen bij niet-gehoorgeven aan de eis (in dit geval plaatsing van een advertentie), dan is het kort geding zelfs niet nodig. Maar dit heeft de advocaat van Sickesz niet verlangd, hetzij uit vergeetachtigheid, hetzij omdat deze het ondenkbaar achtte dat een fatsoenlijke club als de VtdK een bevel van de deurwaarder zou negeren of misschien nog om een andere reden. Het hof valt niet als onbenulligheid te verwijten dat ze uit zichzelf iets niet hebben toegewezen waar niet om gevraagd was.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Rob Koene

Prof.dr. R.A.P. Koene (1938) studeerde geneeskunde aan de KU te Nijmegen. Van 1965 tot 1969 volgde hij de opleiding tot internist in het Sint-Radboudziekenhuis te Nijmegen. In 1969 en 1970 werkte hij in het Massachusetts General Hospital te Boston, alwaar hij zich verder bekwaamde in de klinische Nierziekten en laboratoriumonderzoek deed op het gebied van de transplantatie. In 1980 werd hij benoemd tot hoogleraar in de Nefrologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Van 1982 tot 2001 was hij hoofd van de afdeling Nierziekten van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud te Nijmegen en van 1992 tot 1999 tevens voorzitter van de Cluster Inwendige Specialismen. Van 1974 tot 1987 was hij voorzitter van de Transplantatie Werkgroep Nederland en van 1984 tot 1988 voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nefrologie. Hij heeft wetenschappelijk onderzoek verricht op de volgende terreinen: transplantatie-immunologie, klinische transplantatie, experimentele glomerulonefritis, erytropoëtine en hypertensie.

Gerelateerde artikelen

page - 17 november 2021

De VtdK hanteert de volgende definitie van kwakzalverij:

artikelen - 11 mei 2020

Enkele leden van de koepel van gezondheidsfondsen (SGF) staan welwillend tegenover kwakzalverij als osteopathie, acupunctuur en homeopathie.

tijdschrift - 15 juli 2019

Cees Renckens blikt terug op drie ‘chefsachen’ uit de recente kwakzalverij.