Echinacea en kinderen met verkoudheid: niet werkzaam, wel bijverschijnselen

Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 13 jan 2004
Voor een overzicht van alle echinacea-berichten
op deze site: Encyclopedie: Echinacea

 

 

Eerder bespraken wij een studie uit 2002 van de Universiteit van Wisconsin die liet zien dat Echinacea niet werkzaam is bij verkoudheid.

Een nog veel grondiger onderzoek werd in de staat Washington gedaan met kinderen van 2 tot 11 jaar. Een bijzonderheid was dat niet alleen onderzoekers van de University of Washington hieraan deelnamen, maar ook die van de kwakinstituten Bastyr University en het National College of Naturopathic Medicine. Het veel gehoorde verwijt dat negatieve uitslagen voor Echinacea het gevolg waren van de vooringenomenheid van de onderzoekers (hetgeen overigens natuurlijk evenzo zou gelden voor de positieve uitslagen) kan bij dit onderzoek niet langer opgaan.

Er namen 407 kinderen aan deel die gedurende de vier maanden van het onderzoek tezamen 707 infecties aan de ademhalingsorganen hadden. Getest werd een siroop met Echinacea purpurea, terwijl dezelfde siroop zonder Echinacea als placebo diende.

Aan het einde van de studie bleek dat de ouders niet konden bepalen welke van de twee siropen hun kinderen gekregen hadden. Men keek naar gegevens, zoals de hevigheid en de duur van de symptomen, het aantal dagen met koorts en de schatting van de ouders van de ernst van de symptomen. In geen daarvan was ook maar enig verschil tussen echinacea en placebo te bekennen.

Wel was er een belangrijk verschil in de bijverschijnselen. Van de kinderen die met placebo behandeld werden kreeg 2,7% met huiduitslag en jeuk te maken, maar bij de Echinacea gebruikertjes was dat 7,1%. Dit verschil was significant.

Echinacea behoort tot de asterachtigen en allergische reacties komen bij deze plantensoort relatief veel voor. Van Echinacea zelf was dit dan ook al bekend. Er is zelfs van een geval van anafylaxie beschreven in Australië waar bijverschijnselen van alternatieve middelen bijgehouden worden.

De duidelijke conclusie is dus: Echinacea is geen aanrader voor kinderen bij griep en verkoudheid. Het baat niet, maar voor een niet te verwaarlozen aantal kan het wel schaden.

Bron:

Journal of the American Medical Association, Vol. 29. no. 21. 3 December 2003, 2824 – 2830. http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/290/21/2824

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Lees ook