UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Ronald van den Berg | Geplaatst: 11 november 2010

Kwakzalverij bij VWS

In het kader van de huidige bezuinigingsoperaties gaat het roer bij VWS kennelijk radicaal om. VWS grijpt nu hoopvol naar klassieke huismiddeltjes.

In het novembernummer (11 van 2010) van Diagonaal, de glossy van VWS die alle (ex)medewerkers ontvangen, staat op pagina 3 in het nieuwsoverzicht van een zekere Tom Janssen een klakkeloze verwijzing naar http://www.gezondheidsnet.nl. GezondheidsNet is een initiatief van Press Partners B.V. De redactie zegt de inhoud van deze site met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samen te stellen, maar die zorgvuldigheid wordt gekenmerkt door een gevaarlijke hutspot van echt nieuws, normale gezondheidsadviezen en kwakzalversideeën. De redactionele inhoud loopt voorts zonder duidelijke afbakening over in advertorials voor kwakmiddelen, borstvergrotingsklinieken en body scans.

Een citaat: ‘Zodra je de eerste verschijnselen van griep of verkoudheid bemerkt, kun je het beste twee tenen rauwe knoflook eten. Knoflook heeft namelijk een sterke antibacteriële werking. Om de sterke geur van knoflook uit je mond wat te onderdrukken, kun je het beste op peterselie kauwen’.
Tom Janssen voegt er nog aan toe:.’…en drink veel water als je griep hebt of verkouden bent, water drijft afvalstoffen af. Koffie en alcohol zijn fout; zij onttrekken vocht.’

Kennelijk heeft voortschrijdend inzicht bij het Departement van VWS geleid tot het idee dat griep en verkoudheid niet door virussen maar door bacteriën worden veroorzaakt (knoflook zou immers een antibacteriële werking hebben!). Water drinken kan bijna nooit kwaad. En wij weten verder sinds de middeleeuwen dat knoflook heksen verdrijft.

De lezers van Diagonaal zitten dus aan alle kanten goed als zij deze adviezen opvolgen.

 

Ronald van den Berg

G.R. (Ronald) van den Berg (geb. 1939 in Indonesië) deed artsexamen in 1965. Gespecialiseerd als zenuwarts, met name voor de psychiatrie (1970). Tevens opgeleid als psychoanalyticus (1976).
Aanvankelijk gedeeltelijk universitair werkzaam (1970-1983) o.m. als hoofd Polikliniek, als universitair docent sexuologie en als supervisor Sexuologische Werkgroep Wilhelmina Gasthuis. 
1972-1989 bestuurder (o.m. voorzitter) van de Ned. Ver. voor Psychiatrie.
1976-1994 geneesheer-directeur psychiatrische instellingen, aanvankelijk gecombineerd met opleiderschap; tevens supervisor individuele psychotherapie, sexuologie en partnerrelatietherapie.
Sedert 1994 arbeidsgerelateerde consultatie en advisering aan individueel werkende professionals, maatschappen en zorginstellingen, tevens praktijk voor psychiatrische psychotherapie (individueel en partnerrelatietherapie).

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 mei 2024

Tijdens en na de coronacrisis was er een spotje op tv te zien van Trachitol met de tekst: “Trachitol doodt bacteriën en virussen die keelpijn veroorzaken”. Dit mag niet meer, oordeelt de Reclame Code Comissie (RCC).

artikelen - 15 december 2019

Raad van State legt homeopatisch arts An van Veen een boete van 7500 euro op om homeopatische suikerkorrels Polyinfluenzinum 200K.

artikelen - 21 november 2016

De producent van Oscillococcinum probeert iedereen weer aan de antigrieppillen te helpen. Het middel werkt alleen niet.