Dwaalwegen in de geneeskunde.

Over alternatieve geneeswijzen, modeziekten en kwakzalverij
Dit 462 pagina’s tellend boek is de handelseditie van Renckens’ proefschrift.
Door: de Webredactie | Geplaatst: 25 mei 2006 | Laatste Wijziging: 14 feb 2016

Dwaalwegen in de geneeskunde. Over alternatieve geneeswijzen, modeziekten en kwakzalverij. Cees Renckens. 2004. Bert Bakker. ISBN 90-351-2655-6. € 30,-.

Dit 462 pagina's tellend boek is de handelseditie van Renckens' proefschrift. In dit veelomvattende boek bespreekt de auteur eerst de verschillende definities van kwakzalverij, alternatieve geneeskunde, complementaire/additieve/holistische geneeskunde en dergelijke. Daarna geeft hij een beknopte geschiedenis van de kwakzalverij, die eindigt rond 1973, als de opmars van de 'alternatieve geneeskunde' begint. Beschreven wordt de respons van de medische beroepsverenigingen, van de medische wetenschap en van de tuchtrechtspraak op deze opkomst. Een aanzienlijk deel van het boek is ook gewijd aan de zgn. modeziekten (whiplash, ME, bekkeninstabiliteit, fibromyalgie, RSI e.d.). Het boek eindigt met een gedetailleerde kroniek van de alternatieve geneeskunde in ons land van 1973 t/m 2002. Door zijn uitgebreide register is het boek ook zeer goed bruikbaar als naslagwerk.

Het boek is ook verkrijgbaar via de VtdK en wordt u dan voor € 17,50 franco thuisgestuurd: bestellen via secretariaat@kwakzalverij.nl.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Lees ook