UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 16 juli 2018

Duitse ‘Heilpraktikers’ krijgen strengere regels opgelegd

De Duitse overheid wil patienten meer veiligheid bieden en stelt strengere eisen aan alternatieve behandelaars.

Duitse ‘Heilpraktikers’ krijgen strengere regels opgelegd

Duitse alternatieve behandelaars, ‘Heilpraktiker’, krijgen te maken met een strakkere wetgeving. Om zich Heilpraktiker te mogen noemen, moeten ze straks aan stringentere opleidingseisen voldoen. Ook mogen ze niet meer ongebreideld medische handelingen verrichten zoals het inbrengen van infusen. De Duitse overheid wil patiënten zo meer veiligheid garanderen. Dit verassende besluit is genomen tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van gezondheidsministers van de Duitse deelstaten, verenigd in de GMK (Gesundheitsministerkonferenz), eind juni in Düsseldorf. Een werkgroep moet het komende jaar met voorstellen komen waarover tijdens de volgende GMK-vergadering (de eerste week van juni volgend jaar in Leipzig) besluiten zullen worden genomen.

“Het werd tijd”, verzucht de Britse arts Edzard Ernst op zijn website. Kwakzalverbestrijder Ernst, geboren in Wiesbaden en de Duitse taal machtig, heeft de afgelopen jaren in columns/blogs/opiniestukken vaak aangedrongen op een stringentere wetgeving in Duitsland. De officiële omschrijving van de verscherping: Reformvorschlag für das Heilpraktikerwesen. “Als ze me voor de werkgroep zouden vragen dan zal ik hier zeker gehoor aangeven”, biedt Ernst zichzelf aan op zijn website.

Klaus Ross

Een strengere regelgeving is nodig om te voorkomen dat nog meer mensen overlijden, vindt de GMK. De overheidsorganisatie verwijst hierbij naar het overlijden van drie patiënten na een behandeling bij natuurgenezer Klaus Ross twee jaar geleden. Hij behandelde zijn patiënten in een kliniek in Brüggen, net over de grens bij Venlo. Ross had de kliniek overgenomen van een Nederlandse uitbehandelde kankerpatiënt die er Duitse natuurgenezers liet experimenten met alternatieve behandelingen.

De drie overleden kankerpatiënten (een Nederlandse man en een vrouw, en een Belgische vrouw) waren in het reguliere circuit uitbehandeld. Ze kregen van Ross onder meer infusen met vitamines en met het alternatieve middel 3-bromopyruvaat. De natuurgenezer gebruikte vermoedelijk een veel te hoge concentratie van dit op zich niet-verboden kwakzalvermiddel. Ross werd in april dit jaar door het Openbaar Ministerie (OM) in Krefeld aangeklaagd voor drie maal dood door schuld. Er is nog geen datum gepland voor de rechtszitting.

Heilpraktiker mogen in Duitsland allerlei handelingen verrichten die in Nederland zijn voorbehouden aan BIG-geregistreerde en hiervoor opgeleide behandelaars. De Duitse overheid wil dit aan banden leggen. Een van de zaken waar naar zal worden gekeken is het inbrengen van infusen. In Nederland is dit een voorbehouden handeling, in Duitsland mag iedere Heilpraktiker dit doen.

De vereniging van Duitse Heilpraktiker, de Bund Deutscher Heilpraktiker und Naturheilkundiger (BDHN), zag de GMK-bui aankomen, schrijft de voorzitter van de vereniging in een open brief aan haar leden. De vereniging wil betrokken worden bij het opstellen van nieuwe, strengere opleidingseisen en behandelprotocollen. “Heilpraktiker zijn geen charlatans en geen exoten, we willen worden gehoord”, schrijft ze in haar ledenbrief. 

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 31 januari 2023

Nederland erkent de Duitse Heilpraktiker niet, kosten zoals voor een hyperthermiebehandeling zijn niet aftrekbaar van de belasting.

artikelen - 24 november 2020

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Laat kinderen van antivax-ouders in VS zelf beslissen of ze vaccin willen’ / Duitse docu belicht Heilpraktikers

artikelen - 15 juli 2019

De rechtbank in het Duitse Krefeld heeft natuur-‘genezer’ Klaus Ross half juli veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee jaar.