Dubieuze fondsenwervers Pluut en Van der Wolk waren ook nauw betrokken bij failliete kwakzalverskliniek

Vier jaar geleden ging Quress failliet, een bedrijf dat een wonderapparaat, de Cytotron exploiteerde. Je kan er ondermeer artrose en kanker mee behandelen.
Door: Frits van Dam | Geplaatst: 10 jun 2014

Een kwakzalversapparaat pur sang daar waren alle deskundigen het wel over eens. Een volledige behandeling van 28 zittingen met de Cytotron kostte bijna €15.000.-. Het kan niet anders dan dat tientallen patiënten slachtoffer zijn geworden van de praktijken van de firma Quress. Na alle kritiek ging het bedrijf binnen een jaar failliet. Tot nu toe was onduidelijk wie er achter dit kwakzalversbedrijf zat. Dat heeft de Telegraaf van 5 juni in een artikel van Marieke van Essen, nu opgehelderd. Het is het omstreden Wassenaarse zakenduo Pluut en Van der Wolk, bekend van de oprichting van dubieuze kwakfondsen.

Ronald Pluut was directeur en Joep van der Wolk lid van de raad van toezicht van Quress. Pluut zegt in het Telegraaf artikel zich niet te kunnen herinneren hoe hij bij de privékliniek verzeild is geraakt en ook Van der Wolk, oud commissaris van politie, wist het ook niet meer zo precies, “ik zat erg op afstand en ben er dus ook niet erg bij betrokken geweest” zegt hij in de Telegraaf. Misschien is het een idee dat beide heren eens een reisje ondernemen naar Bangalore in India waar het apparaat nog steeds in gebruik is. Zij kunnen daar wellicht hun geheugenfuncties laten opkalefateren. Een apparaat waarmee je kanker en artrose kan behandelen moet haast ook wel bruikbaar zijn voor defecte hersenfuncties.

Het bedrijf van Pluut, Maxi Delta, denkt overigens dat er nog wel wat geld te halen is in het kwakzalvers circuit, want op de website staat een vacature voor een wetenschapper die de haalbaarheid van nieuwe projecten op het gebied van de gezondheidszorg moet onderzoeken. Wij hebben een goeie kandidaat, Diederik Stapel, die past waarschijnlijk naadloos binnen het bedrijfsmodel van Maxi Delta, hij schijnt op zoek te zijn naar een nieuwe baan.

 


Lees ook