Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 17 augustus 2015

Defares, zesde op de Lijst der Grootste Kwakzalvers van de XXste Eeuw, overleden

Op 4 augustus 2015 overleed op 88-jarige leeftijd dr. J.G. Defares en de rouwadvertentie sprak van een ’buitengewone, hoog intelligente, creatieve, liefhebbende man.’

Defares, zesde op de Lijst der Grootste Kwakzalvers van de XXste Eeuw, overleden

Hij werd vervolgens omschreven als arts, bioloog en wiskundige, die op wetenschappelijk gebied een vooruitziende en soms omstreden visie had. Voor zijn levensloop tot 2001 verwijs ik naar het desbetreffende hoofdstuk in de Skepsis-uitgave Genezen is het woord niet. Biografische schetsen van de twintig meest notoire genezers van de twintigste eeuw. (PDF)

Al in 1975 wilde de Leidse medische faculteit niets meer met hem te maken hebben, maar Defares zou zich levenslang professor blijven noemen. Ook na 2001 – hij was toen al 74 – rustte Defares niet op zijn lauweren. Hij bleef in zijn Leidse behandelruimte chelatietherapie beoefenen, een dure vorm van medische kwakzalverij met infusen tegen aderverkalking. Ook bracht hij af en toe eigen verjongingsmedicijnen in de handel. 

In de Privé van 21 maart 2012 werd hij daarover nog uitgebreid geïnterviewd en de kiene zakenman Defares plaatste op 29 maart in datzelfde blad nog een advertentie voor zijn Chelatie Centrum. De veelzijdige denker verraste vriend en vijand overigens in 2006 met de publikatie van de vuistdikke misdaadroman De beloning en schreef vervolgens in 2009 het 688 pagina’s tellende Sporen van God. De website van Selexyz schreef daarover: ‘James Defares was vele jaren lang overtuigd atheïst. Totdat hij besloot op onderzoek te gaan naar het bestaan van God. Zijn in 2009 uitgekomen boek Sporen van God is daarvan de unieke uitkomst. In Sporen van God gebruikt Defares materiaal uit de bijbelwetenschappen, gnostiek, archeologie, natuurkunde, biowetenschappen, psychologie, biologie, biofysica en andere disciplines om zijn eigen vragen te beantwoorden én die van de lezers. Zijn onconventionele aanpak voert hem naar gebieden die grenzen aan of buiten het domein van de oude, bekende wetenschappen.’

James Defares werd 88 jaar, een respectabele leeftijd maar aanzien lager dan de door hem beloofde 120 jaar, die je met zijn anti-aging aanpak zou moeten kunnen halen. Hij beschreef die in zijn boek ‘120 jaar jong‘ uit 1987. Defares is op 7 augustus te Hillegom in besloten kring begraven.

C.N.M. Renckens

Profiel: (1946) Hij studeerde geneeskunde aan de RUG en behaalde het artsdiploma in 1971. Na werkzaam te zijn geweest als tropenarts in Zambia volgde zijn specialisatie tot vrouwenarts. In die kwaliteit is hij sinds 1980 verbonden aan het Westfries Gasthuis te Hoorn. Sinds 1988 bekleedt hij het voorzitterschap van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij is auteur van vele publikaties op het gebied van kwakzalverij en alternatieve geneeswijzen, zowel in de lekenpers als in de professionele pers. Van zijn hand verschenen vier boeken: ‘Hedendaagse kwakzalverij’ (1992), ‘Kwakzalvers op kaliloog’ (2000), ‘Genezen is het woord niet. Biografische schetsen van de twintigste meest notoire genezers van de twintigste eeuw’ (2001) en zijn in handelseditie verschenen dissertatie ’Dwaalwegen in de geneeskunde. Over alternatieve geneeswijzen, modeziekten en kwakzalverij’ (2004). In 2006 werd hij wegens zijn verdiensten voor de kwakzalverijbestrijding benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 09 oktober 2013

€ 915,- kost Pakket 1 dat het bedrijf TA-65 verkoopt. In het pakket zitten 250 capsules, voor meer dan een half jaar ouderdomsonderhoud; elke dag één capsule.

page - 09 oktober 2013

€ 915,- kost Pakket 1 dat het bedrijf TA-65 verkoopt. In het pakket zitten 250 capsules, voor meer dan een half jaar ouderdomsonderhoud; elke dag één capsule.

tijdschrift - 12 juli 2001

Inhoudsopgave