UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 09 oktober 2013

Kwakzalver Defares de boer op met `anti-aging´-capsules

€ 915,- kost Pakket 1 dat het bedrijf TA-65 verkoopt. In het pakket zitten 250 capsules, voor meer dan een half jaar ouderdomsonderhoud; elke dag één capsule.

TA-65-capsules zijn bedoeld voor ´vitalisten, mensen die doelbewust honderd jaar en ouder willen worden en die al die tijd ook nog eens supervitaal willen blijven´, belooft James Defares, de verkoper van deze gemalen kruiden.

De 86-jaar oude chelatie-arts Defares is berucht bij de Vereniging tegen de Kwakzalverij. De vereniging zette hem in 2000 op de zesde plaats in de Toptwintig der Grootste Kwakzalvers van de 20e eeuw, vanwege de vele onbewezen alternatieve fratsen die hij uithaalde zoals celtherapie, chelatietherapie en anti-verouderingstherapieën. Defares is, samen met investeerder Ron Bok, eigenaar van het bedrijf TA-65 Nederland dat hier de verkooprechten heeft van TA-65-capsules van het Amerikaanse bedrijf TA Sciences. Het is gevestigd in Leiden, op hetzelfde adres als zijn Professor Defares Chelatiecentrum.

Defares heeft hard moeten werken voor dat `alleenrecht´. Twee jaar geleden kreeg hij een certificaat van het bedrijf ten bewijze dat, zo lezen we, James G. Defares, PhD, MD. zich heeft gekwalificeerd en voldoende wetenschappelijke kennis heeft opgezogen over het voedingssupplement TA-65. Het certificaat is ondertekend door de uitvinder, ene Noel Thomas Patton. Een alleenrecht dat overigens erg betrekkelijk is. Anderen verkopen dezelfde TA-65-capsules via Nederlandstalige websites, zoals het bedrijf Anti-Aging Labs in Rotterdam.

In de TA-65-`verjongings´-capsules zit gemalen wortel van de Astragalus, een plant die behoort tot de vlinderbloemigen. Het zou het telomerase-gen activeren, waardoor lichaamscellen verjongen en de levensduur van de slikkers zal worden verlengd.

Is het hoop, geloof of onzin? PubMed geeft het antwoord. In het medische databestand zijn drie artikelen opgenomen over TA-65; twee ervan zijn van het bedrijf zelf. Uit die twee onderzoeken met celmateriaal van mensen die een tijdje capsules hebben geslikt, komen nauwelijks significante veranderingen. Ze zijn kleinschalig, door gebruikers uitgevoerd en niet blind, terwijl een controlegroep ontbreekt. Het bedrijf realiseert zich dit ook en kondigt daarom, in het artikel dat in 2011 is gepubliceerd, aan dat de benodigde gerandomiseerde studies gepland staan. Het product is intussen al jaren in de VS op de markt; de verkoop gaat er gewoon door. In Nederland is de wetgeving rond voedingssupplementen strenger dan die in de VS, vastgelegd in de liberale DSHEA-wet. Spaanse onderzoekers hebben het derde artikel over TA-65 in PubMed geschreven: het betreft muizenonderzoek. Ook zijn vinden weinig tot niets significants.

En wat belooft professor dr. Defares op zijn website, waar hij misleidend verwijst naar mensen die een Nobelprijs op zijn capsules zouden hebben gewonnen: `Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat gecontroleerde activatie van telomerase in normale cellen de telomeren verlengt, het functionele vermogen verbetert en de duur van de productiviteit van cellen doet toenemen. Het is de verwachting van topwetenschappers dat een levensduur van 500 tot 1000 jaar binnen de komende 100 jaar zal worden bereikt. Met de mogelijkheden die nu (2012) beschikbaar zijn om telomerase te activeren, is een vitale levensduur van 120 tot 150 jaar binnen uw bereik.´

Defares is een druk man. Naast de verkoop van verjongingscapsules brengt hij ook nog steeds chelatietherapie aan de man, in een kliniek in Leiden. Eind 2012 maakte Tros Radar een vernietigende reportage over chelatieklinieken met als concluderende noodkreet `Overheid, stop die chelatietherapieklinieken´ omdat deze therapie niet werkt en bovendien onveilig is. Defares reageerde na de uitzending verbolgen, omdat volgens hem chelatietherapie wel werkt. Hij verwees indertijd naar de toen nog niet gepubliceerde TACT-studie. De resultaten van deze studie, die in april 2013 zijn gepubliceerd, zijn helemaal niet juichend over chelatietherapie. `Niet gebruiken in klinieken´, adviseert nota bene de hoofdonderzoeker.

Defares is een gulle man. Patiënten van zijn kliniek krijgen korting op de TA-65- verjongingspillen. `Bent u cliënt van Dr. Defares dan komt u in aanmerking voor een speciale korting op prijzen. De prijslijst wordt op aanvraag verstrekt`, laat hij op zijn website weten.

 

Naschrift 23 februari 2014

James Defares heeft zijn website over TA-65 opgedoekt omdat, zo lezen we, `de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit het ons erg moeilijk maakt nog uitgebreide informatie over de werking van TA-65 op deze site te vermelden. Wij kunnen ons voorstellen dat deze beslissing vragen bij u oproept. Die kunt u aan ons mailen via info@ta-65.nl´.

Navraag bij de NVWA leert dat dit klopt. Op de site stonden medische claims die niet waar gemaakt kunnen worden, is de toelichting van de autoriteit. Opmerkelijk is dat de website van het bedrijf Anti-Aging Labs, dat TA-65 verkoopt, vergelijkbare medische claims gebruikt.

Het bedrijf is van William Janse and Mathieu Isliker. Ze bestempelen zichzelf als `succesvolle entrepreneurs in Nederland´. Ze worden daarbij een handje geholpen door wellness-coach Kristel van Wingerden uit Haarlem die net als kwakzalver Defares een TA-certificaat heeft gehaald bij het bedrijf in New York. Van Wingerden noemt zich op haar TA-certificaat M.D., medical doctor terwijl zij in haar educatieve rugzak niet meer heeft dan een cursus conversational hynosis en cursussen presentatie 1 en 2 aan het tv-college in Hilversum. We hebben een foutje gemaakt, laat het bedrijf, hierop attent gemaakt, ongeloofwaardig weten.

Van Wingerden gebruikt voor TA-65-slikken de volgende onbewezen medische claims:

`Uit statistisch onderzoek bij mensen, die minimaal een jaar TA-65 hebben gebruikt, is onder andere gebleken dat hun immuunsysteem is versterkt, het LDL (het slechte) cholesterol en de bloeddruk en bloedsuikergehalte zijn verlaagd. Verder zijn bij TA-65-gebruikers de volgende bevindingen vastgesteld: verhoogd libido, verbetering van het lichamelijk prestatievermogen en meer energie, zowel fysiek als mentaal.´

Het bedrijf Anti-Agings Labs waarvoor ze werkt, voegt daar aan toe dat TA-65 `activatie van telomerase geeft, de (korte) telomeren verlengt, het immuunsysteem verjongt (versterkt), de botdichtheid doet toenemen en dna-schade helpt voorkomen.´

Het bedrijf Anti-Aging Labs en wellness-therapeute Van Wingerden leveren de wetenschappelijke onderbouwing hiervoor er niet bij. Ze hebben de hulp ingeroepen van Ton Stout, een basisarts die beweert een methode te hebben waarmee met grote precisie
iemands telomeerlengte, en veranderingen daarin na slikken van TA-65, te meten zou zijn. Ook weer volstrekt onbewezen.

Rotterdamse bedrijf zou de KOAG/KAG, de autoriteit die advertentieteksten moet goedkeuren, hebben gevraagd hun medische claims te beoordelen. Goedkeuring is er echter niet. Nog niet, zegt het bedrijf.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 20 december 2017

Heilpraktiker Hinno Heidstra biedt net over de grens bij Enschede ongecontroleerd een keur aan onbewezen infuustherapieën aan.

artikelen - 17 augustus 2015

Op 4 augustus 2015 overleed op 88-jarige leeftijd dr. J.G. Defares en de rouwadvertentie sprak van een ’buitengewone, hoog intelligente, creatieve, liefhebbende man.’

artikelen - 25 mei 2013

Chelatiearts Robert Trossèl is eind maart 2013 geschrapt uit het BIG-register. Trossel is oprichter en medisch-directeur van het Preventief Medisch Centrum (PMC) in Rotterdam.