De scepticus Petr Skrabanek

In memoriam
Door: Martijn ter Borg | Geplaatst: 15 okt 2006 | Laatste Wijziging: 13 feb 2016

Zie ook

Downloads

"While many people do not believe in magic as such, they are often prepared to accept magic when it is packaged as science."

De van oorsprong uit Tsjechië afkomstige Petr Skrabanek was een in medische kringen bekend persoon. Helaas is hij al in 1994 op slechts 53-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van prostaatkanker.

Skrabanek was op jonge leeftijd geïnteresseerd in de scheikunde en ging dan ook aan de universiteit van Praag natuurwetenschappen studeren. Na te zijn afgestudeerd werkte hij enige tijd als forensisch toxicoloog maar op 23-jarige leeftijd besloot hij alsnog geneeskunde te gaan studeren. Als uitmuntend medisch student nam hij deel aan een uitwisselingsproject en zo kwam hij in Ierland terecht. Daar is hij nooit meer weggegaan. Hij heeft in verschillende ziekenhuizen in Ierland gewerkt, deed in het begin vooral onderzoek naar neurotransmitters en ging in 1984 werken op de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Trinity College van de Universiteit van Dublin. Steeds vaker werd hij ook door The Lancet uitgenodigd om editorials te schrijven over algemene gezondheidsvraagstukken. Hij was een allround scepticus en een warm voorstander van evidence-based medicine. Met name de alternatieve behandelwijzen moesten het ontgelden, maar ook had hij altijd veel bedenkingen bij verschillende onderzoeken in de preventieve geneeskunde, zoals screening voor borst- en baarmoederhalskanker. Met zijn boeken probeerde hij dan ook vooral het kritisch en sceptisch denken te bevorderen.

De afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Trinity College van de Universiteit van Dublin heeft een website gemaakt ter nagedachtenis aan Petr Skrabanek en de Foundation die zijn naam draagt en die sinds 2004 een slapend bestaan leidt. Op deze website zijn ook de volledige pdf-versies van zijn drie bekendste boeken te downloaden: The death of Human Medicine, Follies and Fallacies in Medicine en False Premises, False Promises. Op een heldere manier worden in deze boeken verscheidene misvattingen in de geneeskunde blootgelegd. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere het placebo effect, borst- en baarmoederhalskanker en alternatieve behandelwijzen.

Naschrift oktober 2010

De genoemde website van Trinity College bestaat niet meer. De pdf's van de drie genoemde boeken zijn ook te vinden op http://bradtaylor.wordpress.com/2009/06/05/petr-skrabanek-books/ en een 12M pdf van Follies and Fallacies bevindt zich ook op http://chagall.med.cornell.edu/Skrabanek/.

Dat laatste is echter niet doorzoekbaar; de pdf's van Brad Taylor bevatten OCR-fouten, maar zijn doorzoekbaar (en veel kleiner in omvang).

Lees ook