Door: Bestuur VtdK | Geplaatst: 03 december 2004

De registratie van homeopathische middelen

PERSBERICHT Kwakzalverijbestrijding vreest misleiding over homeopathie   De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft er bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op aangedrongen de registratie van homeopathische middelen onmiddellijk te staken. Dit dringende advies volgt op de recente uitspraak in hoger beroep door de Raad van State, dat fabrikanten van homeopathische middelen niet verplicht […]

PERSBERICHT

Kwakzalverijbestrijding vreest misleiding over homeopathie

 

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft er bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op aangedrongen de registratie van homeopathische middelen onmiddellijk te staken. Dit dringende advies volgt op de recente uitspraak in hoger beroep door de Raad van State, dat fabrikanten van homeopathische middelen niet verplicht kunnen worden om op hun producten een etiket aan te brengen met de tekst “dat de werkzaamheid van dit homeopathische middel niet met wetenschappelijke methoden is vastgesteld”. De Alkmaarse homeopathiefabrikant VSM procedeerde met succes tegen deze eis van het CBG.

Het CBG startte in 1999 na veel aarzelingen met de registratie van homeopathische middelen en alleen op voorwaarde dat bovenstaande etikettekst daaraan steeds zou worden toegevoegd. De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft het CBG er in het verleden tevergeefs op gewezen dat het zijn reputatie ernstig in de waagschaal stelde als het toestond homeopathische middelen met indicatie in de handel te brengen. Dit terwijl wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid volledig ontbreekt.

Bij het registreren van gewone geneesmiddelen wordt altijd overtuigend bewijs van werkzaamheid gevraagd en dit wordt dan door het CBG beoordeeld. De wetenschappelijke reputatie van het CBG op het gebied van bewaking van geneesmiddelen is groot. Om misleiding van het publiek te voorkomen is een toelichting over het wetenschappelijke bewijs van de werkzaamheid van de geregistreerde homeopathica van groot belang. Nu fabrikanten van geregistreerde homeopathica niet meer verplicht kunnen worden deze essentiële informatie te vermelden op hun middeltjes, wordt het CBG een belangrijk voorlichtingsinstrument uit handen geslagen.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij vreest dat het publiek ernstig misleid wordt, omdat door het ontbreken van een waarschuwende sticker, men makkelijk kan denken dat homeopathische middelen echt werken. De stand der wetenschap laat zien dat de enige verlichting die van de homeopathie verwacht mag worden, niet de klachten zijn, maar de portemonnee van de gebruiker.

Zie ook: De verplichte waarschuwing bij geregistreerde homeopathische middelen

 

Informatie:

Dr. C.N.M. Renckens, voorzitter Vereniging tegen de Kwakzalverij

www.kwakzalverij.nl

e-mail: secretariaat@kwakzalverij.nl

 

Voor een overzicht van artikelen over de registratie van homeopathische middelen

zie:  Homeopathie 4: registratie van homeopathische middelen

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Bestuur VtdK

Gerelateerde artikelen

artikelen - 28 mei 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: TikTok grote verspreider van desinformatie / Jonge Duitse apothekers willen homeopathie uit geneesmiddelenrichtlijn halen

artikelen - 25 april 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: 100.000 dollar voor de Nieuw-Zeelander die paranormale gaven kan bewijzen / 700 Amerikaanse marketingbedrijven gewaarschuwd geen valse claims te verspreiden.

artikelen - 09 april 2023

Hoe kan de homeopathie zo populair zijn bij klein rechts oftewel het gereformeerde bevolkingsdeel? Cees Renckens las het boek Hoe strenge protestanten de homeopathie kaapten van Bert Koene.