UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 19 september 2006

De rechter vindt ‘de ziekte HPU bestaat niet’ een gerechtvaardigde uitspraak

De biochemicus Johan Kamsteeg, de ontdekker van de pseudoziekte HPU (hemopyrrollactamurie), had een kort geding aangespannen tegen de biochemicus Hessels en de arts Van As omdat zij op basis van een door hen verricht onderzoek een artikel hadden gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde, waarin ze Kamsteeg ervan beschuldigden dat hij […]

De biochemicus Johan Kamsteeg, de ontdekker van de pseudoziekte HPU (hemopyrrollactamurie), had een kort geding aangespannen tegen de biochemicus Hessels en de arts Van As omdat zij op basis van een door hen verricht onderzoek een artikel hadden gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde, waarin ze Kamsteeg ervan beschuldigden dat hij ‘onjuiste en misleidende’ informatie had gegeven over de door hem verzonnen ‘erfelijke stofwisselingsziekte’ HPU. Zij hadden geschreven: ‘de ziekte HPU bestaat niet’ . Op 19 september berichtte de Volkskrant dat Kamsteeg door de rechter in het ongelijk is gesteld (lees hier het volledige artikel van Jet Bruinsma, naamgenoot van de oprichter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij).

Een pikante bijzonderheid is dat Hessels en Van As hun onderzoek deden in opdracht van de alternatieve Artsenvereniging voor Biologische en Natuurlijke Geneeskunde (ABNG). Kamsteeg zat al aardig in de put, omdat zijn nering aan het wegkwijnen was. Zouden nu ook alle alternatieve behandelaars tot bezinning komen?
Lees hier meer over HPU en Kamsteeg

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 04 maart 2009

Op 2 maart 2009 ontmaskerde TROS Radar een ‘DNA-adviseur’. Het was niemand minder dan John Kamsteeg, die zonder medische kennis klanten bang maakt met pseudowetenschappelijk gepraat.

page - 18 september 2008

De Meester Kackadorisprijs wordt uitgereikt aan personen of instellingen degenen die de kwakzalverij bevorderd hebben en die beter zouden moeten weten (de kwakzalvers zelf werden nog nimmer genomineerd). De VtdK maakt in het volgende persbericht bekend wie dit jaar voor deze prijs in aanmerking komen.

tijdschrift - 16 november 2007

Dit artikel verscheen in het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij 114.1, maart 2003, p.17-20.