UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 25 juni 2023

Desinformatie zorgt voor minder gevaccineerde kinderen in Australië

Buitenlandrubriek met o.a.: Desinformatie zorgt voor minder gevaccineerde kinderen in Australië / Meer dan 10 miljoen Canadezen gebruikten homeopathie in 2022.

Desinformatie zorgt voor minder gevaccineerde kinderen in Australië

Foto: Vaccinatie van kinderen. Bron: Pixabay

Iedere maand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: Desinformatie zorgt voor minder gevaccineerde kinderen in Australië / Meer dan 10 miljoen Canadezen gebruikten homeopathie in 2022 / Populariteit homeopathie in Zwitserland flink achteruit gegaan / De dood van een Amerikaanse antivaxer voedt meer complottheorieën / Waarom geven Amerikaanse martial arts vechters zich over aan kwakzalverij?

Desinformatie zorgt voor minder gevaccineerde kinderen in Australië

Door desinformatie over de Covid-vaccinaties is het vertrouwen in het vaccineren van kinderen afgenomen waardoor volgens de laatste cijfer 90,54 procent eenjarigen en 91,72 procent vijfjarigen volledig gevaccineerd zijn in Australië. De target is 95 procent. Professor Nigel McMillen van de Griffith University zei dat desinformatie over vaccins en het afnemen van het vertrouwen in vaccineren een dodelijke combinatie is. Ook omdat er kinderen zijn overleden aan ziektes waar ze tegen gevaccineerd hadden kunnen worden. McMillen geeft als advies om aan grootouders te vragen of ze erge ziekten hebben meegemaakt en wat dat toen voor het leven betekende, zodat mensen zich weer bewust worden van het nut van vaccineren.
Lees meer bij ABC.

Meer dan 10 miljoen Canadezen gebruikten homeopathie in 2022

10,3 miljoen Canadezen hebben een homeopathische behandeling gehad in 2022. Dat blijkt uit onderzoek van Harris Interactive, een marktonderzoeksbedrijf. De resultaten van het onderzoek dat is gefinanceerd door de pro-homeopathie-organisaties
Coalition pour l’homéopathie au Québec (CPHQ) en de Canadian Coalition for Homeopathy (CCFH), komen deze organisaties goed uit. Volgens het onderzoek heeft 1 op de 4 Canadezen dus een homeopaat bezocht in 2022, is 68 procent bekend met homeopathie en is 83 procent van de Canadezen die een homeopathische behandeling hebben gehad, daar tevreden over. Uit het onderzoek blijkt dat Canadezen zich tot de homeopathie wenden om voor een kind te zorgen (35 procent), vanwege een chronische ziekte (30 procent) en nadat ze een reguliere behandeling hebben gehad die niet heeft gewerkt (23 procent).

Dat de organisaties blij een positieve draai aan de onderzoeksresultaten geven, verbaast niet. Terwijl de cijfers ook duidelijk maken dat veel Canadezen dus nog niet weten dat de werking van homeopathische behandelingen al 200 jaar niet bewezen is en dat homeopathische middelen bestaan uit een zo sterke verdunning van middelen, dat je er feitelijk niets van binnenkrijgt (daarom kon een VtdK-delegatie onlangs nog een homeopathische ‘zelfmoord’ plegen door een flesje in een keer leeg te drinken, zonder daar last van te hebben). Het Canadese onderzoek maakt duidelijk dat er nog veel aan voorlichting gedaan moet worden om de bewustwording over homeopathie te verbeteren.
Lees meer bij Newswire.

Populariteit homeopathie in Zwitserland flink achteruit gegaan

Alternatieve therapieën als homeopathie en Chinese geneeskunde als acupunctuur worden in Zwitserland vergoed vanuit de basisverzekering. Maar uit gegevens van een van de grootste verzekeraars, blijkt dat de populariteit van deze alternatieve therapieën is achteruitgegaan. Het aantal homeopathische behandelingen is sinds 2014 gehalveerd. En het aantal acupunctuur-behandelingen is met 15 procent gedaald. Antroposofie en fytotherapie zijn wel iets in opkomst, maar deze behandelingen bevinden zich in een niche.
Lees meer bij Tagesanzeiger.

De dood van een Amerikaanse antivaxer voedt meer complottheorieën

Dr. Rashid Buttar (een voormalig osteopaat), een zeer bekende antivaxer en verspreider van complottheorieën, overleed half mei plotseling. Andere complotdenkers gebruiken zijn dood nu om nieuwe complottheorieën aan vast te plakken: hij zou zijn omgebracht omdat hij tegen de mainstream gezondheidszorg inging. Onderdeel van die theorie is dat Buttar zelf had geclaimd dat hij na een interview aan CNN vergiftigd was.
Lees meer bij Vice.

Waarom geven Amerikaanse martial arts vechters zich over aan kwakzalverij?

Het Ultimate Fighting Championship Performance Institute (UFC PI) in Las Vegas, zegt onderzoek te doen naar hoe ze professionele martial arts vechters met ‘evidence-based wetenschap, innovatie en technologie’ zo goed mogelijk bij kunnen staan om snel te herstellen van een gevecht. Maar nu blijkt dat de UFC PI allerlei kwakzalvermethoden aanbiedt die niet evidence-based zijn. Het gaat bijvoorbeeld om cupping, cryotherapie en ijsbaden. Ook zegt het UFC geen politieke organisatie te zijn, maar blijkt dat ze Donald Trump volledig hebben gesteund in zijn poging om opnieuw verkozen te worden.
Lees meer in The Skeptical Inquirer.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 juni 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse dokter verliest bevoegdheid wegens aanbevelen geluidtherapie / Oplichters proberen geld te verdienen aan Ozempic-hype.

artikelen - 27 mei 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse verpleegkundige beboet voor vervalsen van vaccinatiebewijzen / ‘Meatfluencers’ staan een dieet van alleen maar vlees voor.

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.