UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Jan Willem Nienhuys | Geplaatst: 17 december 2008

De droomwereld van GroenLinks

GroenLinks steunt de alternatieve geneeskunde en Jolande Sap is hun spreekbuis. Laatst sprak ze in een vergadering van een Kamercommissie over de btw voor alternatieve genezerij. Helaas blijkt mw. Sap niets van geneeskunde te weten.

De droomwereld van GroenLinks

English summary

The Dutch green-socialist party (GroenLinks = GreenLeft) is ignorant of medicine. They are against unproven alternative medicine, but in favor of complementary medicine. They think that taking extra courses in alternative medicine makes physicians highly qualified. But alternative or complentary medicine is unproven by definition, and cramming one’s head full of useless fantasies makes a person less, not more knowledgeous. This is part of a debate about government plans to levy VAT on all of alternative medicine. Until recently lay practitioners of alternative medicine had to pay VAT, unlike physicians. But a verdict from the European Court of Justice said that for a lay practitioner and a physician the same VAT-rules must apply when they do the same thing. Some opposition politicians would like to ‘upgrade’ such ‘same things’, when they are performed by physicians.

 

Nederlands

In de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wordt GroenLinks vertegenwoordigd door de politiek econome Jolande Sap. Mevrouw Sap was dan ook aanwezig bij een recent gezamenlijk overleg op 13 november 2008 van de commissie voor Financiën (waar ze ook in zit) en die van VWS over de voorgenomen btw-heffing op alternatieve geneeskundige diensten. Ze is dan wel een gepassioneerd strijdster tegen economisch onrecht, maar dat is geen substituut voor basiskennis geneeskunde. Wat betreft geneeskunde leeft GroenLinks, en Jolanda Sap erbij, in een droomwereld. De Meester Kackadorisprijs die GroenLinks in 2007 kreeg, blijkt eens te meer terecht.

Voor het debat van de Kamercomissies met de staatssecretarissen mw. dr. M. Bussemaker en dhr. J.K. de Jager kondigde ze al aan dat ze tegen ondersteuning van onbewezen alternatieve praktijken was, maar voor behoud van de complementaire geneeskunde.

Maar alternatieve praktijken zijn juist ‘alternatief’ omdat het bewijs onvoldoende is. Medici over de hele wereld zijn erop gebrand om hun patiënten te helpen en effectieve methodes verbreiden zich als de spreekwoordelijke olievlekken. Zo werden röntgenstralen al een paar weken na hun ontdekking (in de laatste dagen van 1895) medisch toegepast, en de allereerste röntgenfoto, de hand van mevrouw Röntgen, toonde al aan dat het niet om fantasie gaat. Dat is een hemelsbreed verschil met diagnostische methoden zoals elektroacupunctuur volgens Voll (EAV) en dergelijke. Daarvoor ontbreekt namelijk elk spoor van bewijs en ze zijn nog schadelijk ook.

Maar de gewone acupunctuur doet toch wel wat? Dat is waar, maar alleen omdat het zo’n krachtig placebo-effect teweegbrengt. Het is natuurlijk lastig om acupunctuur te vergelijken met een geloofwaardige fopbehandeling, maar dat is gedaan. De uitkomst is ondubbelzinnig: acupunctuur is een placebobehandeling. Het maakt niet uit waar je prikt, en een tandenstoker of een stroomstootje werkt ook. Een arts die een telefoonboek met acupunctuurpunten uit het hoofd heeft geleerd, heeft alleen maar veel tijd verknoeid. Daar komt nog bij dat placebotherapie niet meer done is voor artsen.

Mw. Sap stelde: ‘Ik vind in ieder geval wel dat artsen die bovenop hun BIG-registratie (Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg) aan nog veel meer eisen voldoen, onder de btw-vrijstelling moeten blijven vallen.’ Kennelijk denkt mw. Sap dat een arts die acupunctuur of homeopathie heeft geleerd aan meer eisen voldoet. Met homeopathie is het als met acupunctuur. De arts kan zich daar alleen maar in bekwamen door grote delen van de wetenschappelijke kennis opgedaan tijdens de studie bewust te negeren of zelfs te vergeten. Homeopathie is niet onschuldige kruidengeneeskunde, en ook niet de malligheid van verdunde zwarte gaten, maar een irrationeel systeem dat berust op bijbeldikke boeken die van kaft tot kaft gevuld zijn met uitzinnige en morbide fantasie.

Ook aan homeopathie is veel onderzoek gedaan, en ook daar is de conclusie: het is niet beter dan een placebo.

 

Naakte therapeutes

De reguliere geneeskunde is protocolleerbaar. Mw. Sap zei: ‘Dat complementaire behandelmethoden niet protocolleerbaar zouden zijn, is echt flauwekul.’ Dit is niet waar. Een protocol is namelijk geen (fantasie)recept, maar de uitkomst van wetenschappelijk onderzoek naar de beste behandeling die volgt op een betrouwbare diagnose. Bij alternatieve geneeskunde ontbreken beide.

Mw. Sap dacht trouwens dat burgers geholpen moeten worden kwakzalvers te herkennen, namelijk door die burgers te vertellen welke arts nog heeft ‘doorgeleerd’. Het gaat echter niet om burgers, maar om inspecteurs van belastingen. Die moeten simpel kunnen uitmaken of het om kwalitatief goede geneeskunde gaat of om placebotherapie in combinatie met fantasiediagnostiek. Bovendien: als meneer A (geen arts) acupunctuurt, en hetzelfde doet als mevrouw B (wel een arts) dan zegt het Europese hof dat voor hen dezelfde btw-regel moet gelden, ongeacht waar A en B hun naaldvakken hebben opgestoken.

De kwaliteit waar mw. Sap op doelt is die van de Consumentenbond, de organisatie die indertijd de ASR-therapie hoog aansloeg. Geheel ontklede therapeutes masseerden de geslachtsdelen van geheel ontklede patiënten. De regering heeft toen ijlings de Ondersteuning Kwaliteitszorg Alternatieve Behandel/geneeswijzen (OKAB) stopgezet. De mesologie is een ander voorbeeld van kwakzalverij die hoge ogen gooit bij de Consumentenbond. Zie ook Skepter nummer 21.1: De Academie voor Mesologie Een alternatief imperium, door Dirk Koppenaal..

Er zijn tal van redenen waarom ongeveer 1 op de 50 artsen alternatieve geneeskunde bedrijft. De arts en de patiënt (en iedereen) kan ten prooi vallen aan vele cognitieve illusies, die de wetenschap der psychologie allemaal al op een rijtje heeft staan. Ik ga ze niet opnoemen. Goede onderzoekers (in tegenstelling tot alternatieve genezers) weten dat ze feilbaar zijn en zorgen dat al die illusies geen kans krijgen. Zulk onderzoek gebeurt aan de universiteit, en die verwerkt de resultaten in het onderwijs. Daarom vindt de regering dat alleen wat een arts aan de universiteit leert, alleen wat de instemming heeft van de medische academische gemeenschap, van voldoende kwaliteit is. De regering heeft gelijk.

Voor een overzicht van alle artikelen over btw en alternatieve geneeskunde,
zie  Alweer uitstel voor btw op kwakzalverij.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan Willem Nienhuys

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 juni 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse dokter verliest bevoegdheid wegens aanbevelen geluidtherapie / Oplichters proberen geld te verdienen aan Ozempic-hype.

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.