Symposium 2023Fysiotherapie en de grens met niet-reguliere behandelwijzen

Schrijf u nu in
Door: de Webredactie | Geplaatst: 17 juni 2009

Alweer uitstel voor btw op kwakzalverij

Staatssecretaris De Jager schreef aan de Tweede Kamer dat het kabinet er niet uitkomt.

De beslissing of artsen nu wel of geen btw moeten betalen wordt uitgesteld tot 1 januari 2010. In zijn brief (zie de pdf die rechtsboven is in te zien) legt de staatssecretaris het nog maar eens uit. Na gepraat te hebben met iedereen die ook maar iets zinnigs te melden zou kunnen hebben, is er nog steeds geen argument gevonden waaruit zou kunnen blijken dat een acupuncturende of homeopaterende arts een streepje voor heeft op een willekeurige acupuncturist of homeopaat die geen arts is.

Uit het Solleveld

-arrest blijkt zonneklaar dat het belastingregime voor de arts en de niet-arts hetzelfde moet zijn als ze hetzelfde doen. Dus het is van tweeën één: ze betalen allebei 19 percent btw of allebei 0 percent. In dat laatste geval loopt de staat flink wat inkomsten mis, want er zijn heel veel van die niet-artsen. In het eerste geval, dus wanneer de artsen ook belasting gaan betalen, gaan de kosten van de aanvullende verzekering met een gering bedrag omhoog (1 cent per dag), zo heeft de staatssecretaris al voorgerekend, en de artsen zijn aan extra administratie per alternatief consult ook een dubbeltje kwijt.

Er valt voor de individuele belastinginspecteur niet aan te beginnen om bij wijze van spreken per consult na te gaan van welk kwaliteitsniveau dat is. Men wil dus kijken naar de opleidingen. Maar ook dat heeft niet geleid tot een duidelijk criterium. Er zijn namelijk geen opleidingen voor al dat moois (niet alleen homeopathie en acupunctuur en de hutspot die natuurgeneeskunde heet, maar ook aardstralenkunde, ayurveda, bloesemtherapie van Bach, celtherapie, chelatietherapie, Chinese kruiden, colonhydrotherapie, craniosacraaltherapie, dianetica, enneagram, enzymtherapie, familieopstellingen, fytotherapie, haptonomie, iriscopie, kleurentherapie, levendbloedanalyse, medische astrologie, NEI, NLP, ozontherapie, regressietherapie, reiki, de Sickesz-methode, sjamanisme, spiertesten, tantra, voetreflexologie en urinetherapie, allemaal beoefend door ten minste één arts) die enige wetenschappelijke status hebben. De rechter heeft net een NAAV-lid schuldig verklaard (weliswaar zonder straf) wegens het onverantwoorde gebruik van elektroacupunctuur.

De Tweede Kamer heeft door de motie-Vendrik de regering opgezadeld met een onmogelijke taak, tenzij het natuurlijk de bedoeling van de Kamer was om het legioen der lekenkwakzalvers een douceurtje van 60 miljoen te geven in de vorm van een btw-vrijstelling.

We hebben in Nederland een hoog en een laag btw-tarief (kermisvermaak is cultuur, en zit in het lage tarief) en vrijstelling geldt onder andere voor ‘diensten in de medische sector’. Naar de mening van de VtdK behoort de niet-reguliere genezerij niet tot de medische sector, net zo min als het bakken van zandtaartjes tot de ‘levering van eten en drinken’ behoort. Iets is pas ‘medisch’ als er wetenschappelijk bewijs van zodanige kwaliteit voor is, dat de leden van de beroepsgroep overtuigd zijn. Het criterium ‘onderwezen aan de universiteit’ is glashelder en mag niet vervangen worden door een oncontroleerbaar oeverloos allegaartje van lekengenezerij.

Overige artikelen over dit onderwerp (meest recente bovenaan):

Tweede Kamer legitimeert schadelijke kwakzalverij (CommentaarNTvG), 26 februari 2010
Geen officiële registratie van alternatieve behandelaars (column De Telegraaf), 17 november 2009
Geen btw voor alternatieve dokters, 30 oktober 2009
Registreren van alternatieve behandelaars: wenselijk of schadelijk? (symposiumaankondiging 18 augustus 2009)
• Alweer uitstel voor btw op kwakzalverij, 17 juni 2009 (dit artikel)
Brief aan minister Klink van C.N.M. Renckens, 9 april 2009
Btw-heffing op medische kwakzalverij voor de tweede maal uitgesteld, 15 januari 2009
De droomwereld van GroenLinks, 17 december 2008
De Jager antwoordt GroenLinks over btw op alternatief: Acupunctuur is onbewezen, 12 november 2008
BTW op alternatieve geneeskunde: Het antwoord van de staatssecretaris, 22 oktober 2008
De VtdK over btw voor alternatieve geneeskunde, 26 september 2008
BTW op kwakzalverij, brief van C.N.M. Renckens aan vaste Kamercommissie van VWS, 4 december 2007

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 september 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Voedingsinfluencers krijgen betaald voor het tegenspreken van wetenschapsnieuws / Fact checking haalt claims van Robert F. Kennedy onderuit.

artikelen - 22 september 2023

Kwakzalverijbestrijder Piet Borst krijgt de Lasker-Koshland Special Achievement Award.

artikelen - 19 september 2023

De website Kanker.nl, het tijdschrift LINDA en de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) staan op de shortlist voor de Meester Kackadorisprijs 2023. De winnaar zal op 7 oktober bekend gemaakt worden tijdens het jaarlijkse symposium van de VtdK.