UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Frits van Dam | Geplaatst: 22 oktober 2003

Chinese Kruidenwinkeltjes in Amsterdam

Op 20 oktober 2003 stuurde onze secretaris namens de Vereniging de volgende brief aan de regionale Inspecteur voor de Gezondheidszorg: Inspectie voor de Gezondheidszorg, Regio NoordwestSt. Jacobstraat 13Postbus 26803500 GR Utrecht Geachte medewerkers van de Inspectie, Op donderdag 16 oktober besteedde AT5, de regionale televisie zender voor Amsterdam in het programma Kort Amsterdams aandacht aan […]

Op 20 oktober 2003 stuurde onze secretaris namens de Vereniging de volgende brief aan de regionale Inspecteur voor de Gezondheidszorg:

Inspectie voor de Gezondheidszorg, Regio Noordwest
St. Jacobstraat 13
Postbus 2680
3500 GR Utrecht

Geachte medewerkers van de Inspectie,

Op donderdag 16 oktober besteedde AT5, de regionale televisie zender voor Amsterdam in het programma Kort Amsterdams aandacht aan de opkomst van de zogenaamde Chinese Kruidenwinkeltjes in Amsterdam. Ons bestuurslid C.P. van der Smagt, huisarts np, werd door de makers van dit programma-onderdeel gevraagd met hen een van deze winkeltjes te bezoeken en commentaar te geven op wat hij daar aantrof. Uiteraard was in een programma van hooguit enige minuten geen gelegenheid om dieper in te gaan op zijn bevindingen.

Desalniettemin waren deze paar minuten uitzending al meer dan voldoende om bij de Vereniging tegen de Kwakzalverij de alarmbellen te doen rinkelen. Op vragen naar de mogelijke carcinogene en andere toxische werking van een aantal kruiden moest de winkelbediende, die geen Nederlands sprak en gekleed was in een witte doktersjas, het antwoord schuldig blijven. Je kreeg van de kruiden geen kanker, maar je kon er wel kanker mee behandelen. Op de vraag of dat ook voor AIDS gold werd geantwoord ‘we try’. Ik kan u aanraden om de band van de AT5-uitzending op te vragen om met eigen ogen te aanschouwen hoe hier op flagrante wijze de wet wordt overtreden. Als bijlage stuur ik u ook de folder toe die in de winkel van BAI SHOU TANG te vinden is.

Wij menen dat hier sprake is van een duidelijke medische claim voor deze Chinese kruiden en dat dit ingevolge de Warenwet verboden is. Wij menen dat dit soort praktijken een regelrecht gevaar voor de volksgezondheid zijn. Wij hoeven u slechts te herinneren aan de ongelukken die zich recent hebben voorgedaan met Chinese kruiden in België.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij gaat er vanuit dat u met ons van mening bent dat in de Chinese kruidenwinkels een gevaarlijke vorm van kwakzalverij wordt uitgeoefend. Wij nemen aan dat u hier ten spoedigste actie tegen zult ondernemen. Wij zouden het op prijs stellen wanneer u ons van de afloop op de hoogte wilt houden.

Met vriendelijke groet,

Prof. Dr. F.S.A.M. van Dam
Secretaris Vereniging tegen de Kwakzalverij

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Frits van Dam

dr. F.S.A.M. van Dam is als psycholoog verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en als bijzonder hoogleraar aan de afdeling Klinische Psychologie, FMW, Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 15 januari 2024

Lees het NTtdK 2023, nr 3 integraal, met oa: alles over het afgelopen jaarsymposium, boekrecensies en meer.

behandelwijzen - 22 mei 2011

In het Pharmaceutisch weekblad verscheen recent een lezenswaardig artikel over de bijwerkingen en gevaren van Chinese kruidenmiddelen.

behandelwijzen - 27 november 2010

Het TNO-bedrijf SU Biomedicine wil volgens het Pharmaceutisch weekblad Chinese kruiden op de Europese markt gaan brengen.