Chelatietherapeut Van der Schaar berispt

Het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg heeft op 21 juni chelatietherapeut Peter van der Schaar, met een praktijk in Leende, een berisping opgelegd.
Door: de Webredactie | Geplaatst: 24 jun 2012

Van der Schaar, meent het college, is 'ernstig tekort geschoten in de zorgplicht waardoor het leven van klager bedreigd is geweest en waardoor hij gedurende enige tijd met een levensgevaarlijk risico heeft rondgelopen'.

De berisping zal bekend worden gemaakt in de Nederlandse Staatscourant en worden aangeboden aan medische tijdschriften als Medisch Contact. Het college vindt het ernstig verwijtbaar dat de patiënt door de arts niet deugdelijk is geïnformeerd. Het Centraal Tuchtcollege houdt het bij een berisping en neemt de schorsing die het Regionaal Tuchtcollege in Eindhoven had opgelegd niet over. Die schorste in juni 2011 Van der Schaar een jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk.

Van der Schaar ging hier tegen in beroep bij het Centraal Tuchtcollege.

Het regionaal college oordeelde vorig jaar dat de chelatietherapeut een 56-jarige man met ernstig hartlijden onterecht had gesuggereerd dat chelatietherapie een reguliere behandeling zou zijn. De patiënt, die met hulp van de Vereniging tegen de Kwakzalverij een klacht indiende, heeft zestig chelatie-infusen toegediend gekregen. Chelatietherapie, zo oordeelt het Centraal Tuchtcollege nu, in navolging van het regionaal college eerder, is geen reguliere maar een alternatieve behandelmethode waarvan het effect nimmer wetenschappelijk is bewezen. Wat volgens het centraal college niet wil zeggen dat het zonder meer verboden is deze behandeling bij hartklachten toe te passen. Een opvallende visie: het college vindt het blijkbaar geen punt dat patiënten worden blootgesteld aan onwerkzame en soms gevaarlijke behandelingen die ook nog eens duur zijn.

Lees ook