UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 05 september 2012

CAM-artsen zoeken steun om van btw-heffing af te komen

De VtdK vindt dat de geneeskunde zich moet beperken tot dat wat werkt en alleen die geneeskunde is vrijgesteld van btw-heffing.

CAM-artsen zoeken steun om van btw-heffing af te komen

Zo betoogde bestuurslid Lukas Stalpers dinsdag 25 augustus in het radioprogramma DeGids.fm van Felix Meurders. ‘Geneeskunde beperkt zich tot handelingen die werken. Zaken als willekeurig naaldjes ergens insteken of pillen waarin niets zit, zoals in de homeopathie gebeurt, vallen daar niet onder en daarom moet daarover net als op gewone handel btw worden betaald’, aldus de radiotherapeut/oncoloog van het AMC. Het is een standpunt, conform Europese regelgeving, dat is overgenomen door de minister van Volksgezondheid en door de Tweede Kamer, de Kunduz-coalitie. Stalpers ging in het programma in discussie met Wim Verest, voorzitter van de AVIG, de Artsen Vereniging voor Integrale Geneeskunde, een nieuwe artsenvereniging die voortkomt uit ‘alternatieve artsen’-clubs als VHAN, ABNG-2000, ABB en NVNR. Verest verdedigde zich met de stelling dat ook ‘driekwart van wat gewone artsen doen niet bewezen is’. Hij is overigens voorzitter van een nauwelijks breed gedragen alternatieve artsenvereniging: acupuncturisten, antroposofen en manueel-geneeskundigen doen niet mee.

CAM-artsen (Complementary and Alternative Medicine) zijn een actie begonnen om te voorkomen dat zij btw moeten heffen op hun alternatieve behandelingen als acupunctuur. Ze hebben daarom een petitie opgesteld waarin ze pleiten voor het terugdraaien van het btw-besluit. Dit besluit is neergelegd in het Lente-Akkoord dat vijf politieke partijen voor de vakantie hebben gesloten. De CAM-petitie is geïnitieerd door acupuncturist Jan Keppel Hesselink. De prikprofessor was enkele jaren geleden ook al initiator van een petitie over deze btw-kwestie. Deze zaak loopt al jaren.

De nieuwe btw-petitie is inmiddels ondertekend door meer dan drieduizend mensen. Direct na de uitzending hebben een kleine duizend mensen de petitie ondertekend. In de petitie staat een grote onjuistheid: de artsenvereniging KNMG vindt helemaal niet dat ‘het gerechtvaardigd is dat CAM-artsen vrijgesteld blijven van btw-heffing’, zoals de petitie stelt. De KNMG heeft zich niet over de btw-kwestie uitgelaten. De petitie rept overigens alleen over alternatieve artsen terwijl de btw-maatregel alle kwakzalvers betreft, ook fysiotherapeuten en andere medisch professionals die naast hun reguliere praktijk er alternatief bijklussen.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 30 april 2021

Nederlandse kinderen worden vaak door alternatieve therapeuten behandeld blijkt uit onderzoek van kinderartsen.

artikelen - 30 november 2020

Silvia Hoevenaar bepleit holistisch genezen. Ze behandelt patiënten van jong tot oud met medicinale paddenstoelen, erg onwetenschappelijk.

tijdschrift - 11 augustus 2020

Inhoud Nederlands Tijdschrift tegen de Kwalzalverij, jaargang 131, 2020, nr. 2: * Jaarvergadering, pag. 1* Curricula vitae, pag. 2 * Webinar, pag. 4 * Shortlist Meester Kackadorisprijs 2020, pag. 9 * In memoriam Rie Prins, pag. 13 * Openbaarheid BIG-registratie, pag. 15* Correcties et cetera, pag. 28 * Access Bars, pag. 29 * Met het […]