UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 14 oktober 2021

Giel Beelen zweeft druppelend de wereld rond

Giel Beelen verkoopt het kruidenextract Shambala, maar weet niet hoeveel er in een druppel zit. ‘Verbied het’, zeggen farmacologen.

Giel Beelen zweeft druppelend de wereld rond

Jaren geleden draaide hij met enige regelmaat plaatjes in het programma De Wereld Draait Door, tegenwoordig is Giel Beelen radio-dj en presentator op NPO radio 2, voor BNNVARA. Beelen is flink de weg kwijt, zichtbaar. Kukuru is zijn podcast-motto, een zelfbedachte kreet. Kukuru is er volgens de 44-jarige Beelen ‘niet zozeer om je beter te voelen maar vooral om beter te worden in voelen. Verbonden met jezelf. Die pure connectie met jezelf en de wereld zoals we ooit geboren zijn’, is zijn vage uitleg. Geen idee waar hij het over heeft.

Giel Beelen ‘kalmeert innerlijk’ met Shambala-druppels; dagelijks een paar onder de tong is lekker kukuru. Shambala is een extract van Zuid-Amerikaanse kruiden die door de lokale bevolking onder leiding van de sjamaan, een priester/ziener, op een duurzame manier in het wild worden verzameld, meldt Beelen. De belangrijkste kruiden zijn Caapi en Bobinsana, die als doel hebben ‘het hart te openen’. Dezelfde kruiden worden gebruikt in de verboden ‘thee’ bij ayahuasca-rituelen. Het zijn zeer krachtige MAO-remmers (mono-amine oxidase remmers) en vergelijkbaar met de meeste antidepressiva. Voor Beelen is dit geen probleem. ‘100% natuurlijk, plantaardig en vegan’, prijst hij op zijn website aan.

Beelen verkoopt op zijn website een flesje, goed voor een week of twee druppelen, voor 39,99 euro, exclusief bezorgkosten. Hoe komt Beelen aan de merknaam? Ter info: Shambhala Nederland maakt deel uit van een internationale gemeenschap van beoefenaars van boeddhistische meditatie en andere contemplatieve disciplines. In Beelens webshop is veel meer zweverigs te koop zoals yogithee, relax- en meditatiepakketten, Tibetaanse pakketten om je in ‘Aziatische sferen te brengen’.

Radar besteedde aandacht aan Shambala

Het VARA-consumentenprogramma Radar ging maandag 11 oktober op onderzoek uit, met de vraag: wat druppelt die Beelen toch onder zijn tong en kan het kwaad. Hoeveel stoffen zitten er in een druppel, hoeveel krijg je er dagelijks van binnen, gemeten in milligrammen of in moleculen, om een idee te krijgen over gezondheidsrisico’s. De vragen liggen voor de hand, Beelen had echter geen idee waar de Radar-verslaggever het over had. Volgens hem niets aan het handje en zweverig keek hij de wereld in.

Beelen verkoopt de Shambala-druppels samen met Jesse van der Velden, geen onbekende van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Dieetcoach Jesse van der Velden, die een blauwe maandag voedingswetenschappen studeerde aan de Hogeschool Antwerpen, meende vijf jaar geleden dat er ‘23 redenen zijn waarom je anti-oxidatieve en ontstekingsremmende geelwortel (kurkuma) veel vaker zou moeten gebruiken. Het zou giftig zijn voor tumorcellen en een antivirale en antischimmelwerking hebben’, aldus Van der Velden indertijd.

‘De genezende werking wordt met een hoge dosering gedaan van 500 mg tot 4 gram per dag’, oordeelde Van der Velden, niet gehinderd door enige kennis van zaken. Zijn supplementenbedrijf ging failliet, na jaren slecht weer, waarna zijn verkoopwebsite uit de lucht ging. Van der Velden slaat nu, met Beelen in zijn kielzog, nieuwe kwakzalverwegen in en gaat op twee nieuwe websites door met de verkoop van onder andere voedingssupplementen: superfoodies.nl en supergreens.nl. Op beide websites is ook Shambala te koop. 

Farmacologen: onbegrijpelijk dat het op de markt is

Farmacologen hebben grote twijfels over de gezondheidsrisico’s van de Beelen-druppels. Thomas Dorlo, bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij en werkzaam bij het Nederlands Kankerinstituut, begrijpt niet dat dit product op de markt te koop is. ‘Ik vind het redelijk schandelijk. Je verkoopt dit middel als kruidenpreparaat maar het is gewoon vergelijkbaar met een antidepressivum. Druppelen van Shambala betekent dat je ongecontroleerd een antidepressivum zit te eten zonder de dosering te weten. Naar antidepressivum is jaren onderzoek gedaan. Je krijgt het alleen op recept van een arts.’

Ook farmacoloog Renger Witkamp van Wageningen Universiteit vindt het product zorgelijk. ‘Als je de website leest is het schrikbarend. Ik begrijp niet dat Beelen zich hiervoor leent. Als het aan mij zou liggen, zou je zo’n product moeten verbieden.’

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de zaak in onderzoek, meldt Radar.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 06 november 2023

Enkele Your Health Concept-adviezen van Thomas van Doorn: ‘s ochtends buiten lopen, binnen blauwarme lampen, vet eten als een oermens.

artikelen - 18 mei 2019

VtdK-opinie in NRC: China’s promotie van de eigen ‘traditionele’ geneeskunst dient vooral een commercieel doel.

artikelen - 21 september 2017

Er is geen bewijs dat homeopathische middelen werken tegen welke bekende ziekte ook, concludeert een werkgroep van Europese wetenschappers.