Bioresonantie-therapeut Kees Korteweg meet zich rot
Kees Korteweg uit ’s Graveland diagnosticeert en behandelt met een trits merkwaardige, onbewezen bioresonantie-apparaten.
Korteweg is zijn naam, Kees Korteweg. De bioresonantietherapeut, eigenaar van praktijk BCE & Natuurgeneeskunde in ’s-Graveland heeft meer dan twintig jaar ervaring in het alternatieve vak. Hij heeft zich gespecialiseerd in vermoeidheid, de ziekte van Lyme, allergie, chronische infecties en meer van dat al.
Lichaamsmeting is zijn basale hulp bij het stellen van ‘gezondheidsdiagnoses’ en ‘holistische’ behandelingen. De naam van zijn praktijk is een beetje oude meuk: BCE staat voor Bad Cluster Elimination. Deze ‘methode’ om trauma’s te verwerken werd meer dan 25 jaar geleden bedacht door natuurgeneeskundige Joop Korthuis. Hij was Kortewegs leermeester. Korthuis is geen onbekende van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK).
Meten zit Korteweg in het bloed. Hij deed een bachelor hydrografie – landmeten op water – aan de Hogeschool Amsterdam en werkte tien jaar in binnen- en buitenland, voor onder meer zijn eigen adviesbureau. In 1998 hing hij zijn sonar aan de wilgen om een alternatieve praktijk te beginnen, in ’s Gravenland bij Hilversum.
Lichaamsmeting is bij Korteweg een breed begrip. ‘In een lichaamsmeting wordt uw lichamelijke en geestelijke gezondheid gemeten’, schrijft hij op zijn website. ’Ik heb me gespecialiseerd in een aantal technieken die het mogelijk maken snel en nauwkeurig de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van iemand in kaart te brengen. De methodes die ik gebruik zijn patiëntvriendelijk en voor iedereen geschikt, jong of oud, ziek of gezond’, is zijn niet-kinderachtige claim. Een uurtje consult bij Korteweg kost al gauw 150 euro. Ter ondersteuning van zijn behandelingen schrijft Korteweg voedingssupplementen voor die te koop zijn in zijn webshop.
De meetapparaten in Kortewegs behandelkamer behoren niet tot de standaarduitrusting van de gemiddelde alternatieve therapeut. Zijn (bioresonantie)apparaten ogen hightech en zijn meestal gekoppeld aan een laptop. Op het beeldscherm ervan verschijnen imponerende grafieken, in kleur en 3D. Het zijn apparaten waarvan de werking, het nut echter niet (serieus) is onderbouwd. Ze zijn daarom niet terug te vinden in de reguliere geneeskunde, bij de huisarts of bij de specialist in het ziekenhuis.
Bioresonantie
We lopen een paar van zijn bioresonantie-apparaten langs. De Global Diagnostics van het Zwitserse bedrijf Vitatec is een van de meest gebruikte meetinstrumenten in Kortewegs praktijk. Het apparaat meet basale ‘gezondheids’-informatie, veronderstelt Korteweg. ‘Vitaalveld’ is de term die hij hiervoor gebruikt. In de buurt van de enkels worden twee elektroden vastgeplakt, verbonden met een computer; het is een soort weerstandsmeting die qua waarden alle kanten kan opvliegen, afhankelijk van de (kwaliteit van de) contacten. De software in het aangesloten computertje weet er desondanks allerlei gezondheidsoordelen uit te halen, waarbij alternatieve termen als het opsporen van energetische ‘verstoringen’ of ‘blokkades’ vallen. Een wondertje dus.
We lezen: ‘De elektroden geven signalen af, waar het lichaam vervolgens op reageert. Het is een meet- en behandelapparaat dat in een paar minuten een compleet energetisch beeld geeft van meer dan 600 belangrijke lichaamsfuncties’, aldus Kortweg. Er is een aantal standaardwaarden voor deze metingen. Wijkt de reactie van het lichaam af van die standaard – de gemiddelde waarde van een tig aantal mensen, opgeslagen in het computergeheugen – dan is mogelijk een bepaalde lichaamsfunctie uit balans, meldt Korteweg die – zo schrijft hij op zijn website – ‘graag vertelt hoe het apparaat precies werkt en hoe de behandeling in elkaar zit.’
Of zijn apparaten werken? Korteweg weet dat de reguliere geneeskunde zijn resonantiegeloof niet deelt. Hij geeft geen garantie, zelfs niet tot de deur. In een lange disclaimer op zijn website plaatst hij de ene twijfelende komma na de andere. Hij vulde de disclaimer recentelijk verder aan, na vragen van de webredactie. We lezen: ‘De wetenschap en de conventionele geneeskunde erkennen het bestaan van informatievelden en hun medische betekenis niet, vanwege gebrek aan bewijs in de zin van de conventionele geneeskunde’, legt hij uit in de disclaimer.
Korteweg beantwoordt in een e-mail vragen van de webredactie. Hij schrijft: ‘Ik heb ter onderbouwing van de werking geen PubMed-publicaties. Het duurde even voordat ik informatie kreeg van de producenten. De twee publicaties die Global Diagnostics aanleverde, van de vele die er zijn, voldoen echter niet aan de gouden standaard.’
Verkoopfolder
En dat klopt. Een van de publicaties die hij opstuurt, is een soort verkoopfolder van producent Vitatec; de tweede publicatie is een niet-gepubliceerd verslag van een slecht uitgevoerde nietszeggende, stokoude case-studie (2007), uitgevoerd door medewerkers van de Universiteitskliniek in het Oostenrijkse Graz. Zij behandelden 44 patiënten met verschillende aandoeningen met een GlobaL Diagnostic-apparaat, ook nog eens zonder controlegroep. Dit quasiwetenschappelijk geneuzel weerhoudt Korteweg er niet van het apparaat in zijn behandelkamer te gebruiken en het richting patiënten te omkleden met valse beloftes. Het apparaat is medisch gecertificeerd voor pijnbehandeling, pocht hij in zijn disclaimer. Wat dit inhoudt, is onduidelijk. Met de werking heeft dit certificaat echter niets van doen.
De Reclame Code Commissie (RCC) maakte in 2017, na een klacht, korte metten met vergelijkbare claims van een andere gebruiker van de Global Diagnostics, het toenmalige bedrijf Sanique Healthcare in Oirschot van een orthomoleculair therapeut.
Volgens klager was er geen enkel deugdelijk wetenschappelijk bewijs te vinden dat met het apparaat metingen kunnen worden verricht, storingen kunnen worden gesignaleerd of een beeld kan worden gegeven van de gezondheid van de patiënt. Laat staan dat dit op ‘nauwkeurige wijze’ zou kunnen. In de medische databank PubMed zijn de termen ‘vitatec’ of ‘vitatec global diagnostics’ niet terug te vinden. Volgens klager is dat een belangrijke indicatie dat bewijs voor de werkzaamheid ontbreekt. De RCC gaf de klager gelijk en kwalificeerde de gezondheidsclaims van Sanique als ‘misleidend en oneerlijk’.
De RCC boog zich al eerder over het Zwitserse bioresonantie-apparaat. In 2015 honoreerde de RCC een klacht die was ingediend tegen misleidende gezondheidsclaims van een orthomoleculair therapeute – eigenaar van het bedrijfje Checkpoint4U – in reclame-aanprijzingen voor de Global Diagnostics van Vitatec. Ook zij mocht haar onbewezen claims niet langer gebruiken. Skepter-website Klopdatwel schreef er indertijd al over.
Apparaten
De Global Diagnostiocs is niet het enige rare, mysterieuze apparaat dat Korteweg in zijn praktijk gebruikt. Zo heeft hij er ook zogeheten Teslalampen staan. Hierin zitten gasontladingslampen die elektromagnetische straling uitzenden. Ze zouden een helende werking hebben. En ook liggen op een Biomat in zijn behandelkamer zou helend werken. In het matje zitten halfedelstenen. Gepolijst amethist, een kwartssoort, laat een geïnteresseerde lezer van onze website per e-mail weten. Ze zouden helende infrarood golven uitzenden.
De Duitse TimeWaver is een andere meet/behandeltopper die Korteweg gebruikt. Het is een computergestuurde frequentiegenerator, een apparaat dat een wisselspanningssignaal uitzendt waarvan de frequentie is in te stellen, te variëren. Patiënten worden met hand- of kleefelektroden met het apparaat verbonden. De trillingen die ze doorgestuurd krijgen, corrigeren de gemeten onbalans (wat dat ook moge zijn) in het lichaam, belooft Korteweg. De werking ervan is wetenschappelijk getoetst, beweert de therapeut op zijn website. De bewijsvoering hiervoor levert Korteweg echter niet aan.
In zijn behandelkamer heeft hij ook een ‘professionele’ TimeWaver-versie staan. Een wat simpeler thuis-exemplaar is voor zo’n drieduizend euro op zijn website aan te schaffen, voor behandelingen thuis. Iedereen kan het leren, zeker na wat hulp van Korteweg. Er is inmiddels een nog goedkopere (prijs 500 tot 2500 euro) en kleinere versie op de markt, gebaseerd op de dezelfde TimeWaver-technologie.
Deze (draagbare) Healy, met oorclipelektroden, zou in Nederland aan een hype-achtige opmars bezig zijn, in navolging van andere landen zoals de VS en Duitsland. De individueel bepaalde frequenties stimuleren specifieke zones van het lichaam, is de belofte. Specifieke frequentieprogramma’s in het apparaat zouden – bij regelmatig gebruik – het ‘herstel ondersteunen van de celmembraanspanning naar een natuurlijk niveau’ en zo niet alleen chronisch pijnklachten, fibromyalgie, skeletpijn, migraine kunnen aanpakken maar ook mentale aandoeningen zoals depressie, angst en slaapproblemen.
Het consumentenprogramma Radar besteedde half november 2020 aandacht aan de Healy. De basale conclusie van de door Radar geraadpleegde deskundigen: een onzinapparaat met gezondheidsclaims waarvoor geen enkele wetenschappelijke onderbouwing is.
Gerelateerde artikelen
Rogier Zwijsen van Ars Biomedica bioresoneert er lustig op los
artikelen - 19 februari 2024In zijn volgestouwde praktijk behandelt therapeut Rogier Zwijsen patiënten met tientallen onzinnige bioresonantie-apparaten.
Lees meerIGJ legt kwakbedrijf Herstart je Gezondheid dwangsom op
artikelen - 08 november 2022Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.
Lees meerDe kwakgereedschapskist van Hayo Bol
artikelen - 16 september 2022Met bioresonantie-apparaten als de CyberScan kunnen vitamine- en mineralentekorten worden opgespoord, denkt therapeut Hayo Bol. Bewijs ontbreekt.
Lees meer