UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 12 april 2016

Biopsychiater Michael Maes praktiseert in supplementenkliniek

De Vlaamse “kwakzalver”-arts Michael Maes is terug in Nederland, na een jarenlang verblijf in Thailand. De biopsychiater is neergestreken in de voormalige Linus Pauling Kliniek in Waalre die begin dit jaar failliet ging.

Biopsychiater Michael Maes praktiseert in supplementenkliniek

Foto: https://www.flickr.com/photos/

Revitalis heet dit orthomoleculaire vehicle van Tim Kors, een in economie afgestudeerde die een jaartje “doorleerde” bij de (voormalige) Stichting Orthomoleculaire Educatie en ook eigenaar is van supplementendistributeur Orthovitality.

Maes beweert dat psychiatrische aandoeningen een lichamelijke oorsprong hebben en in de hand worden gewerkt door een tekort aan omega-3-vetzuren. De psychiater is een bekende van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK). Meer dan tien jaar geleden verloor Maes het kort geding dat hij had aangespannen tegen de vereniging.

De kortgedingrechter in Amsterdam had eind 2005 geen probleem met enkele scherpe uitlatingen van de vereniging over zijn onbewezen alternatieve beweringen omdat Maes niet kon aantonen dat zijn supplemententheorie wetenschappelijke onderbouwing heeft. Maes functioneerde tot 2004 als hoogleraar moleculaire psychiatrie aan de Universiteit Maastricht. Toen hij daar zijn werk verwaarloosde en in eigen klinieken in België op het alternatieve pad ging, werd hem ontslag aangezegd.

Maes schreef indertijd bij zijn behandelingen van aandoeningen als fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom en burn-out potten met visolie-capsules en andere supplementen voor en gebruikte een scala aan kwakzalverijen zoals acupunctuur en chelatietherapie. Ook gebruikte hij onzinnige diagnostische technieken. De Vlaamse biopsychiater sloot zo’n tien jaar geleden (om onduidelijke redenen) zijn klinieken en vertrok naar Bangkok.

De Revitalis-kliniek waar Maes nu praktiseert heeft een missie. Op de website daarvan lezen we hierover: “Het gebruik van chemische medicijnen om symptomen te bestrijden, brengt veelal serieuze bijwerkingen met zich mee en richt op de lange termijn schade toe aan het lichaam. Revitalis adviseert en behandelt mensen middels voeding- en leefstijladviezen, voedingssupplementen, het toedienen van vitamines, mineralen en andere lichaamseigen stoffen middels injecties en infusen. Revitalis maakt gebruik van innovatieve wetenschappelijk onderbouwde methoden.”

De kliniek behandelt een trits aan chronische aandoeningen, op de website abc-gecatalogiseerd: het begint bij ADD en ADHD en eindigt bij Z, (de ziekte van) Parkinson. Op de lange lijstje staan ook aandoeningen als autisme en hart- en vaatziekten. De kliniek levert als onderdeel van de behandeling vitamine- en ijzerinfusen, een ozoninfuus en vitamine (D/B12)-injecties. Voorgeschreven recepten voor onder andere supplementen zijn direct via de website te bestellen bij Orthovitality, dat in hetzelfde pand is gevestigd.
Maes probeert zijn “revolutionaire aanpak van depressie”, in 2005 neergelegd in het boek “Van Freud tot omega-3”, ook elders aan de man te brengen. Zo houden hij en zijn orthomoleculaire “vrienden” keynote-lezingen eind mei op het VGBC2016-congres “NutriPsychiatrie” in de Rijtuigenloods in Amersfoort.

Maes gaat daar niet alleen vertellen over zijn depressie-aanpak, ook andere aandoeningen passeren de revue. Zoals het chronische vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) dat hij behandelt met spullen zoals Q10, zink, selenium en glutathion. In 2011 schreef Maes hier ook een boek over, “Nooit meer moe”. Op de flap ervan staat de uitleg: “Mensen die lijden aan het chronische vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) worden anno 2011 nog al te vaak weggestuurd met de mededeling dat hun chronische vermoeidheid en hun pijnen tussen de oren zitten en niet behandeld kunnen worden. Michael Maes was de eerste wetenschapper die aantoonde dat ME/CVS veroorzaakt wordt door ontstekingen die in de cel ontstaan door een slecht werkende darm.” Op YouTube is een advertorial, een twintig-minuten lange borstklopperige reclamespot voor Maes en in het verlengde daarvan voor zijn “Nooit-meer-moe”-boek.

De Vlaming is natuurlijk niet de enige orthomoleculaire spreker op het komende congres eind mei. Fysiotherapeut Leo Pruimboom, ook bekend bij de VtdK, en natuurbehandelaar Erik van Schijndel, houden op het VGBC2016-congres lezingen. Pruimboom brengt de ideeën van Maes in praktijk en schoolt mensen daarin. Clinical PNI – de Nederlandstalige variant is kPNI – noemt hij dit hersenspinsel.

De Natura Foundation, opgericht door supplementenbedrijf Bonusan, organiseert een- en twee jaarcursussen, in het bedrijfsgebouw in het Zuid-Hollandse Numansdorp. Pruimboom is er wetenschappelijk adviseur en docent. Frits Muskiet, ook al geen onbekende van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, is er ook docent. In 2013 werd hij genomineerd voor de Meester Kackadoris-prijs vanwege zijn niet-onderbouwde orthomoleculaire geloof.

Acupuncturist Eric van Schijndel, ook spreker op het komende VGBC-congres, is eveneens orthomoleculair adept. Met (onbewezen, curieuze) bioresonantietechnieken (Prognos) stelt hij eerst een diagnose om die vervolgens te behandelen met bioresonantietechnieken en met potten voedingssupplementen.

Ook de Vlaamse dieetboekenschrijver Kris Verburgh had toegezegd een workshop te houden op het congres. De arts Verburgh kreeg grote bekendheid met zijn dieetboek De Zandloper; vele honderdduizenden exemplaren gingen er de afgelopen jaren in Nederland over de toonbank.

“Er was mij verteld dat het VGBC-congres over “nutrigenomica en de hersenen ging”, zo laat Verburgh desgevraagd per email weten. “Het aanraden van antioxidanten of visolie-capsules zijn geen methodes om complexe aandoeningen zoals CVS of MS te behandelen, integendeel.” De Vlaamse arts is bij nader inzien afgehaakt en heeft de organisatoren laten weten niet “op het congres aanwezig te kunnen zijn.”

De organisatie van het congres in Amersfoort is in handen van het Platform voor Voedingsgeneeskunde, een club met een verhullende naam. Bijna alle producenten van voedingssupplementen en andere kwakmiddeltjes zijn lid, waaronder VSM, Plantina, PharmaNord, Biohorma, Bonusan, Orthica en Sanofi-Kernpharma.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 08 februari 2017

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft bij de orthomoleculaire kliniek Revitalis 27 ernstige tekortkomingen geconstateerd.

artikelen - 16 december 2008

In twee grote Amerikaanse experimenten met samen 50.000 mannen werd nagegaan of vitamine C, vitamine E of selenium kanker en meer specifiek prostaatkanker konden voorkomen. Het antwoord was een overduidelijk: ‘Nee!’ Het maakt niets uit.