UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 26 oktober 2022

Amerikaanse drogisterijen moeten mogelijk homeopathische middelen uit schappen halen

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse drogisterijen moeten mogelijk homeopathische middelen uit schappen halen / Duitse Minister Volksgezondheid wil homeopathie uit verzekeringspakket.

Amerikaanse drogisterijen moeten mogelijk homeopathische middelen uit schappen halen

Foto: Homeopatische middelen. Bron: Pixabay

Iedere maand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: Amerikaanse drogisterijen moeten mogelijk homeopathische middelen uit schappen halen / Duitse Minister Volksgezondheid wil homeopathie uit verzekeringspakket / Filmpjes op TikTok laten zien hoe chiropractors baby’s onder handen nemen / Homeopathie is pseudowetenschap / Alternatieve klinieken in New South Wales kunnen gesloten worden.

Verenigde Staten: Drogisterijen moeten mogelijk homeopathische middelen uit schappen halen

Nadat het Center for Inquiry, de onderzoekstak van het Committee for Skeptical Inquiry (CSI), in 2018 en 2019 vergeefs probeerde bij de rechter af te dwingen dat drogisterijen geen homeopathische middelen meer tussen de reguliere geneesmiddelen mochten uitstallen, omdat dat het idee versterkte dat homeopathische middelen ook werken, is daar verandering in gekomen. In hoger beroep is besloten dat de rechtszaken alsnog plaats mogen vinden. Als de CfI wint, kunnen drogisterijen (de zaken worden tegen grote ketens als Walmart en CVS gevoerd) boetes krijgen als ze homeopathische middelen aan blijven bieden.
Lees bij Forbes.

Duitsland: Minister Volksgezondheid wil homeopathie uit verzekeringspakket

Karl Lauterbach, de Duitse minister van Volksgezondheid vindt dat homeopathische behandelingen niet meer vergoed moeten worden vanuit de basisverzekering. Lautenbach vindt dat het vergoeden van homeopathie niet past in gezondheidszorg die science-based is. Dat zei hij in een podcast van Der Spiegel.
Lees meer bij I Am Expat.

Verenigde Staten: Filmpjes op TikTok laten zien hoe chiropractors baby’s onder handen nemen

In filmpjes op het videoplatform TikTok laten chiropractors zien hoe ze kinderen behandelen om bijvoorbeeld van constipatie af te komen. Kinderartsen waarschuwen voor het nadoen van de handelingen en voor het inschakelen van een chiropractor om een kind te behandelen omdat daar geen wetenschappelijke grond voor is.
Lees meer bij The Washington Post.

Mondiaal: Homeopathie is pseudowetenschap

Hoewel breed wordt aangenomen dat homeopathie pseudowetenschap is, is daar volgens Nikil Mukerji en Edzard Ernst nog geen systemische discussie gevoerd waaruit dat blijkt. Daar hebben ze verandering in gebracht met een zeer breedsprakig artikel.
Lees hun artikel hier.

Australië: Alternatieve klinieken in New South Wales kunnen gesloten worden

De overheid van de Australische staat New South Wales heeft de inspectie de bevoegdheid gegeven om klinieken waar alternatieve therapieën worden aangeboden (inclusief chiropractie) te sluiten. Patiënten klaagden in steeds grotere getale over hoe ze er behandeld werden.
Lees meer bij The Sydney Morning Herald.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 oktober 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie.

artikelen - 26 september 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Voedingsinfluencers krijgen betaald voor het tegenspreken van wetenschapsnieuws / Fact checking haalt claims van Robert F. Kennedy onderuit.