Door: de Webredactie | Geplaatst: 30 november 2011

Alternatieve zorgverleners verdacht van schuld aan overlijden vrouw

De Officier van Justitie heeft twee kwakzorgers verboden verder te werken: een arts-acupuncturist uit Heemstede, die werkt in Zaandam, en een alternatieve zorgverlener uit Amsterdam moeten onmiddellijk stoppen met hun werk.

Ze zouden een ernstig zieke vrouw zwaar lichamelijk letsel hebben toegebracht. Ook zouden ze verhinderd hebben dat de vrouw zich regulier liet behandelen, luidt de summiere persverklaring van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De vrouw is inmiddels overleden, waarschijnlijk aan borstkanker. De naam van de acupuncturist is bij de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) bekend. De man is lid van de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV) en van de Nederlandse Vereniging van artsen voor OrthoManuele Geneeskunde (NVOMG). Zolang de man niet is veroordeeld, past terughoudendheid.

De huisarts van de patiënte heeft de zaak – vermoedelijk na haar overlijden – bij de IGZ aanhangig gemaakt. Deze instantie heeft vervolgens aangifte gedaan bij de politie. Beide alternatieve behandelaars zijn opgepakt. De twee hebben drie dagen opgesloten gezeten voordat ze werden voorgeleid. De rechter-commissaris heeft na voorgeleiding de voorlopige hechtenis geschorst. De Officier van Justitie heeft in overleg met de IGZ beide verdachten verboden nog verder te werken vanwege ‘de ernst van de klacht en vanwege het grote risico voor patiënten’. Wanneer zij zich hier niet aan houden, zullen ze opnieuw worden opgepakt, aldus de IGZ. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek tegen de twee.

De IGZ wil nu geen verdere toelichting geven. Rubin Einhorn van de acupuncturistenvereniging NAAV vertelde in een uitzending van RTV NH (op maandagmiddag 28 november) dat de opgepakte acupuncturist een huisvriend was geweest van de overleden vrouw. De acupuncturist zou juist hebben geprobeerd de vrouw over te halen naar een reguliere arts te gaan. Ze bleef dit echter weigeren, aldus Einhorn.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 08 november 2022

Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.

artikelen - 31 oktober 2022

Mies Kloos hield een kankerpatiënt af van chemokuren; er was volgens haar geen tumor, het lichaam kon genezing zelf aan. De patiënt is overleden.

artikelen - 26 oktober 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse drogisterijen moeten mogelijk homeopathische middelen uit schappen halen / Duitse Minister Volksgezondheid wil homeopathie uit verzekeringspakket.