UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 12 oktober 2013

Alternatieve artsen moeten omzetbelasting betalen

De belastingdienst mag omzetbelasting heffen bij leden van de Artsenvereniging voor Integrale Geneeskunde (AVIG) en van de Nederlandse Acupunctuur Vereniging (NAAV), oordeelde begin oktober de voorzieningenrechter in Den Haag in een kort geding dat beide verenigingen hadden aangespannen tegen de staat.

De rechtbank vindt dat beide verenigingen niet-ontvankelijk zijn, omdat ze geen direct belang hebben in deze zaak. Btw heffen is een individuele zaak tussen belastingdienst en alternatieve arts, die immers de behandelingen uitvoert. De belastingdienst mag de arts hierop aanspreken en een heffing vorderen, vindt de Haagse rechter. Verenigingen spelen hierin geen rol. Alternatieve artsen die problemen hebben met een heffing kunnen naar de belastingrechter gaan.

De vereniging AVIG had haar leden opgeroepen met een stethoscoop om de nek naar het kort geding te komen. Dit heeft de rechter niet over de streep getrokken. AVIG is een artsenclub met een 400 homeopaten, natuurartsen en neuraaltherapeuten. De vereniging had, gesteund door de acupuncturistenvereniging, een kort geding aangespannen tegen het ministerie van Financiën en de Nederlandse Staat. Ze maken bezwaar tegen de dit jaar ingevoerde btw-heffing van 21% op alternatief-geneeskundige diensten. Dit druist in tegen Europese richtlijnen, vinden ze. In zijn uitspraak heeft de rechter zich hier niet over uitgelaten: de rechtbank vindt dat individuele belastingzaken verenigingen niets aangaan.

Reguliere artsen hoeven geen btw te heffen en die door te sluizen naar de belastingdienst; ze zijn vrijgesteld.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 11 september 2021

Het ledenaantal van vier verenigingen van alternatieve artsen is verder gedaald, met name die van de arts-acupuncturisten.

artikelen - 19 september 2017

De VtdK heeft minister Schippers opgeroepen om de uren die artsen aan alternatieve therapie besteden, niet mee te tellen bij herregistratie.

artikelen - 08 september 2017

De rechtbank heeft besloten dat artsen behandeluren die ze besteden aan alternatieve zaken niet mee mogen laten tellen voor herregistratie.