Encyclopedie: Coué, Emile (1857-1926)

Uit: Tussen Waarheid en Waanzin: een encyclopedie der pseudo-wetenschappen
Frans apotheker, bedenker van de 'methode-Coué' waarbij men de eigen gezondheid kan opkrikken door tweemaal daags, twintig keer achter elkaar tegen zichzelf te zeggen: 'Tous les jours, à tous points de vue, je vais de mieux en mieux' (Het gaat me iedere dag, in alle opzichten beter en beter). En bij naderend onheil moest men zichzelf toefluisteren: 'ça passe, ça passe' (Het gaat voorbij).
Door: de Webredactie | Geplaatst: 27 jul 2009 | Laatste Wijziging: 15 feb 2016
Coués methode was bedoeld als een therapeutische vorm van zelfhypnose, gebaseerd op het werk van de hypnotiseur Ambroise *Liébeault, prominent lid van de School van *Nancy, die met behulp van *hypnose wonderbaarlijke resultaten had weten te bereiken. De methode-Coué was in de eerste decennia van deze eeuw buitengewoon populair. Coué maakte platen, schreef boeken en gaf overal ter wereld lezingen. Velen stalen zijn ideeën, zoals de bekende Amerikaanse 'gezondprater' Norman Vincent Peale.

Nederlands belangrijkste Coué-aanhanger was Mia Kloek-Pirée (1884-1959). Zij is nog tot eind jaren '40 doorgegaan met de verkondiging van de methode. Onder haar opvolger, de natuurgenezer (*natuurgeneeskunde) H. Huges, stierf de beweging een langzame dood. Ooit waren er drie 'instituten-Coué', te Amsterdam, Den Haag en Nijmegen, maar in 1956 sloot het laatste de poorten.

Literatuur

Wennekes, W., 'Denk je beter!', Skepter 1992, vol. 5 (3), p. 4-11.

Uit: Tussen Waarheid en Waanzin: een encyclopedie der pseudo-wetenschappen, door Marcel Hulspas en Jan Willem Nienhuys (vierde herziene druk, De Geus, 2002).

Naschrift augusts 2009 

Op internet is veel over hem te vinden, hier wordt verwezen naar Engelse Wikipedia en de Franse Wikipedia

 

Lees ook