UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.P. van der Smagt | Geplaatst: 28 mei 2001

Macrobioot voor de rechter

In september 1998 kwam het Amsterdamse gemeenteraadslid Roel van Duijn in het nieuws met het aangrijpende relaas over de dood van zijn vrouw ‘Flora’, die in de ban was geraakt van misdadige waanideeën over voeding en daardoor de kans op een vrijwel zekere genezing van beginnende baarmoederhalskanker liet voorbij gaan.

Sleutelfiguur in dit drama was Adelbert Nelissen, directeur van het Nederlandse Kushi-instituut, die Flora op een intimiderende wijze onder zijn invloed had gebracht, zoals we zo vaak zien bij alternatieve genezers, die hun slachtoffers gemakkelijk vinden onder mensen met een sterke hang naar ‘het natuurlijke’, weerzin tegen bèta-wetenschappen en angst voor het ziekenhuis.

Nelissen geeft in Nederland leiding aan de ‘macrobiotische beweging’ die geassocieerd is met de ‘Oosterse geneeskunde’. Het is een door de Japanner Ohsawa in het begin van de eeuw ontworpen voedingsleer gebaseerd op traditionele Oosterse ideeën over de natuur, met Yin en Yang als aan elkaar tegengestelde en tevens elkaar aanvullende krachten (zie acupunctuur ). In alle voedingsmiddelen zouden beide krachten in verschillende verhouding aanwezig zijn en het zou voor de gezondheid van belang zijn de voeding zo samen te stellen dat Yin en Yang in evenwicht zijn. Dat betekent voornamelijk granen, bonen en groenten met in Nederland bij voorkeur enig Yang-overwicht (relatief weinig groenten) omdat ons klimaat nogal nat en koud is (Yin). Deze wonderlijke ideeën, die volledig in strijd zijn met modern wetenschappelijk denken over voeding, werden in de jaren zestig opgepikt in New-Age-kringen. Op het moment zijn er over de hele wereld centra waar de Oosterse geneeskunde wordt gepropageerd met als voornaamste goeroe Michio Kushi, de opvolger van Ohsawa.

Al jaren geleden is door voedingsdeskundigen bij herhaling gewaarschuwd tegen een consequente macrobiotische voeding, omdat allerlei tekorten dreigen, met name bij kinderen. Als geneesmethode is er al helemaal niets voor te zeggen. Aanwijzingen dat een dergelijk dieet een gunstig effect zou hebben op ziekten, in het bijzonder kanker, ontbreken ten ene male.

Roel van Duijn diende samen met een aantal huisartsen en nabestaanden van andere slachtoffers een strafklacht in tegen Nelissen. Hem werd verweten dat hij zijn patiënten zou hebben afgehouden van het inroepen van normale medische hulp. Eerst nu heeft het openbaar ministerie besloten dat hij inderdaad vervolgd zal worden, op verdenking van betrokkenheid bij de dood van ten minste drie personen.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.P. van der Smagt

Studeerde van 1955 tot 1963 geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na een klinische stage van twee jaar was hij gedurende 30 jaar werkzaam als huisarts. Hij publiceerde diverse artikelen over alternatieve geneeswijzen en schreef op verzoek van de stichting Skepsis een boekje over homeopathie. Hij is thans gepensioneerd.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 27 mei 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse verpleegkundige beboet voor vervalsen van vaccinatiebewijzen / ‘Meatfluencers’ staan een dieet van alleen maar vlees voor.

artikelen - 26 september 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Voedingsinfluencers krijgen betaald voor het tegenspreken van wetenschapsnieuws / Fact checking haalt claims van Robert F. Kennedy onderuit.

artikelen - 25 maart 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Sociale media moeten inzicht geven in screening op reclame alternatieven / President Mexico deelt foto van wat volgens hem een ‘elf’ is.